Itämeri lämmennyt ja makeutunut jo 1990-luvulta lähtien – meren tilaa tutkitaan tulevaisuudessa yhä enemmän robottipoijujen avulla
Itämeren pohjakerroksen lämpeneminen on paikoin kiihtynyt 1990-luvulta alkaen. Pohjan lähellä olevissa vesikerroksissa lämpötila on noussut 0,75–2,9 astetta 60 vuoden aikana eli keskimäärin noin 0,01–0,1 astetta vuodessa.
Lämpeneminen on ollut erityisen nopeaa Suomenlahdella ja pohjoisella Itämeren pääaltaalla. Vuosikymmenien aikana Itämeren pintavesi on makeutunut 0,3–1 promilleyksikköä eli keskimäärin noin 0,005–0,02 yksikköä vuodessa.
Muutosten takana on todennäköisesti ilmaston lämpeneminen. Lisääntynyt sadanta eli sademäärä sekä makean veden valuma maalta yhdessä varsin harvinaisten Itämereen tulevien suolapulssien kanssa selittää pintaveden suolaisuuden jatkuvaa laskua.
Syvän veden kohoavan lämpötilan ja pintaveden makeutumisen seurauksena voi olla lisääntyvää happivajetta ja muutoksia eliöyhteisöissä, kuten sinibakteereissa eli sinilevissä.
– Mahdotonta ei myöskään ole puisia hylkyjä tuhoavan laivamadon eli Teredo navaliksen leviäminen pohjoiselle Itämerelle tai vanhojen teräshylkyjen kiihtyvä ruostuminen, toteaa tiedotteessa Harri Kankaanpää SYKEn merikeskuksesta.
Tiedot selviävät Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tekemästä selvityksestä. Selvitys koski Itämeren pinta- ja pohjakerrosta Suomen merialueilla sekä Itämeren pääaltaalla, ja siinä täsmennettiin tietoa Itämeren lämpötilan ja suolaisuuden muutoksista viimeisten 60 vuoden aikana.
Selvityksen mittaukset tehtiin Suomen merentutkimusalus Arandan tutkimusmatkoilla ja meressä vapaasti liikkuvilla Argo-mittauspoijuilla. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin Ruotsin Itämeren seurantatuloksia.
Tutkimus osoitti mittauspoijujen hyödyllisyyden Itämeren tilan seurannassa. Niiden avulla nähtiin tarkasti lämpötilan selkeä nousu viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Petra Roiha Ilmatieteen laitokselta kertoo, että robottipoijut ovat tulevaisuudessa olennainen osa Itämeren tilan seurantaa. Lisäksi meren pohjalle asennettavien automaattisten mittalaitteiden käyttöä kehitetään parhaillaan.