Talven yli

Kiertävä sähkökatko sulkisi Turun museot mutta hanoista tulisi vettä – sairaalan vieressä asuva voi välttyä katkolta

JUHA PAJU-HEIKKILÄ
Turun kaupunki varautuu sähkökatkoihin kaupunkialueella tammi-helmikuussa.Turku Energia Sähköverkot kierrättää katkoja siten, että kriittiset kohteet, kuten sairaalat, rajataan ulkopuolelle.
Turun kaupunki varautuu sähkökatkoihin kaupunkialueella tammi-helmikuussa.Turku Energia Sähköverkot kierrättää katkoja siten, että kriittiset kohteet, kuten sairaalat, rajataan ulkopuolelle.

Turun kaupunki varautuu mahdollisiin kiertäviin sähkökatkoihin talvella. Kaupungin mukaan sähkökatkoja tulee todennäköisimmin kovilla pakkaskausilla tammi-helmikuussa, jolloin kulutus on korkealla ja sähköstä voi tulla pulaa.

Katkot koskisivat koko kaupunkia, mutta yksittäinen kaupunginosa tai sen alue kerrallaan. Maksimissaan katko kestäisi noin kaksi tuntia.

Turku Energian mukaan sähköt eivät katkea kriittisistä kohteista, kuten sairaaloista ja vedenpumppaamoista. Tarkkaa listaa kohteista ei julkisteta turvallisuusyistä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa kertoi kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että esimerkiksi ympärivuorokautisen hoivan yksiköt toimisivat keskeytyksettä.

– Jos sähkökatko tulee päivällä, voidaan terveyskeskusten ja neuvoloiden vastaanottoja joutua sulkemaan, hän sanoi

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esimerkiksi kotihoidon asiakkaille kaupunki antaa ohjeet katkojen varalta henkilökohtaisesti.

Koulut ja päiväkodit pysyvät auki, ja toimintaa jatketaan tarvittaessa taskulamppujen valossa. Myös kouluruoka tarjotaan, vaikka erityisjärjestelyin, kertoo kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen.

– Päiväkoteihin on hankittu yhteiskäyttöön taskulamppuja ja ladattavia valoja. Kouluissa lähes kaikilla oppilailla on kännykät, joiden taskulamppuja voidaan hyödyntää, Jalonen mainitsee.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkisen mukaan joukkoliikenteessa voi olla häiriöitä, mutta pääosin linjojen pitäisi kulkea aikatauluissaan. Fölillä on myös dieselkäyttöistä bussikalustoa ja sähköbusseja voidaan ladata öisin.

Sen sijaan katuvalot ja liikennevalot sammuvat sähkökatkojen ajaksi, mikä tulisi kaupungin mukaan huomioida erityisesti arkiaamuisin, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia.

Jos sähkökatkoja tulee, kaupunki myös sulkee tiettyjä palveluita ja tiloja, kertoo Heikkinen.

Esimerkiksi museot pidetään kiinni arvokkaan esineistön takia. Ennakoimattomassa sähkökatkossa uimahalli voidaan tyhjentää asiakkaista.

Fakta

Ajantasaista tilannetietoa täältä:

Turun kaupunki

verkkosivu www.turku.fi/sähkökatkot

sosiaalinen media: Twitter ja Facebook

sosiaalisen median tunnus #sähkökatkoturku

Sähkökatkojen aikana tietoa välitetään Twitterissä ja Facebookissa ja palvelupaikkojen oville tuodaan julisteet kiinniolosta.

Mikäli puhelinliikenne toimii:

Kaupungin puhelinvaihde palvelee arkisin klo 8.30–16.00 numerossa (02) 330 000.

Kauppatorin Monitori palvelee arkisin kello 9 – 18.00 maanantaista torstaihin ja klo 9-16 perjantaisin numerossa (02) 262 0100.

Turku Energia Sähköverkot

www.turkuenergia.fi/sahkopula

https://keskeytyskartta.turkuenergia.fi/

Lähteet: Turun kaupunki, Turku Energia

Näytä lisää

Turku Energia Sähköverkkojen toimitusjohtajan Tomi Toivosen mukaan kahden tunnin sähkökatko voi osua samalle alueelle useasti. Katkojen välissä pyritään pitämään kuuden tunnin tauko. Sähkökatkot kohdistetaan sähköverkon muuntopiirien mukaan.

Tämä tarkoittaa, että lähellä sairaalaa tai muuta kriittistä kohdetta sijaitsevat asunnot tai toimistot voivat säästyä kiertäviltä katkoilta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos asunto sijaitsee hyvin lähellä sairaalaa, se saattaa kuulua samaan muuntopiiriin. Silloin sähkökatko ei siihen kiinteistöön tai asuntoon kohdistu, Toivonen kertoo.

Kaupungin mukaan kaukolämpötalot eivät kahdessa tunnissa kylmene, vaikka lämmitys keskeytyy. Kiertävä katko ei juuri vaikuta vedenjakeluun tai jäteveden kulkuun vakuuttaa Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

– Hanaveden paine saattaa korkeissa kerrostaloissa heikentyä, mutta muuten hanavesi virtaa normaalisti. Myös vessassa voi käydä tarpeen mukaan. Viemärit toimivat pääosin painovoimalla, hän sanoo.

Toivosen mukaan sähkökatkon tarkempi alueellinen rajaus tehdään joka kerta erikseen. Perusteena on se, paljonko kantaverkkoyhtiö Fingrid pyytää kulutusta vähentämään.

Sähkökatkoista pyritään tiedottamaan etukäteen, mutta tieto voi tulla kantaverkkoyhtiöstä hyvin lyhyellä varoitusajalla, kertoo Toivonen.

Turku Energian asiakkaat voivat tilata katkoista tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteita. Myös Turun kaupunki välittää tietoa katkoksista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Fakta

Näin kiertävät sähkökatkot vaikuttavat palveluihin: 

Koulut, oppilaitokset ja päiväkodit

Avoinna normaalisti ja toimintaa sopeutetaan tarvittaessa.

Äkilliset katkot voivat vaikuttaa ruuan valmistukseen, ruokalistoihin ja ruokailuaikoihin.

Häiriöitä mm. valaistuksessa.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Ympärivuorokautiset laitokset ja sairaalapalvelut toimivat ympäri vuorokauden.

Terveyskeskusten ja neuvoloiden vastaanottoja voidaan joutua päivisin sulkemaan. 

Joukkoliikenne, funikulaari ja kaupunkilautta Föri

Fölin joukkoliikenteen ja maksujärjestelmän pitäisi toimia sähkökatkon aikana.

Kaikki linjat pyritään ajamaan aikataulujen mukaan.

Kakolan funikulaari ei kulje sähkökatkon aikana. Kulku lopetetaan ennen katkoa, jotta sisään ei jää matkustajia.

Akkukäyttöinen Föri voi olla toiminnassa.

Katuvalaistus, liikennevalot

Katuvalot ja muu ulkovalaistus eivät toimi sähkökatkoalueella.

Myös liikennevalojen toiminta keskeytyy katkon ajaksi.

Tällöin risteyksissä ajetaan normaalien liikenne- ja väistämissääntöjen mukaan.

Kirjastot, museot, Konserttitalo

Kirjastot pyritään pitämään auki. Lähikirjaston omatoimikäyttö ei ole mahdollista.

Lainaaminen ja palauttaminen ei onnistu sähkökatkon aikana.

Museot suljetaan yleisöltä sähkökatkojen ajaksi.

Myös Konserttitalo on suljettu sähkökatkojen aikana.

Konserttitalon ja Turun filharmonisen orkesterin toimintaan ja tilaisuuksiin voi tulla aikataulumuutoksia.

Yleisötilaisuudet Konserttitalolla alkavat viimeistään klo 20.

Yleisöä pyritään tiedottamaan muutoksista etukäteen.

Ennakoimattomassa sähkökatkossa Konserttitalo tyhjennetään, jos katko kestää yli 10 minuuttia.

Liikuntapaikat

Jos sähkökatkosta on tieto ajoissa, asiakkaita tiedotetaan ja sisäänpääsy tiloihin suljetaan noin tunti ennen määräaikaa.

Varatut vuorot pyritään tällöin perumaan etukäteen.

Ennakoimattoman sähkökatkon sattuessa sisäliikuntapaikat tyhjennetään asiakkaista. Paikallaoleva henkilökunta ohjeistaa miten toimitaan.

Varattavissa liikuntatiloissa vastuu sähkökatkon sattuessa on vuoron varanneella vastuuhenkilöllä.

Liikuntapalvelut ohjeistavat vuoroja varanneet etukäteen miten katkotilanteessa toimia.

Toimintaohjeet ja sulkemisaikoja koskevat tiedot nähtävillä myös ilmoitustauluilla tai sisäänkäynneillä.

Nuorisotalot

Lyhyiden, pari tuntia kestävien sähkökatkojen aikana toimintaa järjestetään soveltaen.

Pidemmän katkon ajaksi nuorisotila suljetaan ja lasten sekä nuorten palvelut keskeytetään.

Asiakaspalvelupisteet

Turku-piste sekä Kauppatorin ja Skanssin Monitorit suljetaan käyntiasioinnin osalta.

Muut asiointikanavat toimivat mahdollisuuksien mukaan. 

Lähde: Turun kaupunki www.turku.fi/sahkokatkot

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Paavo Manninen
Patteriradio
"Sähkökatkoista pyritään tiedottamaan etukäteen..."
Se patteriradio voi tässä nousta arvoon arvaamattomaan. Arvelen, että tiedottamiseen käytetään ensisijassa yhteiskunnan verovaroilla ylläpitämää mediaa, Radio Suomi -kanavaa. Voitaisi peräti velvoittaa kansalaiset seuraamaan kyseistä kanavaa ja sen tiedotuksia, joka jo nyt tiedottaa auto-onnettomuuksista jne.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Patteriradio
Unta näet. Twitterissä ne ilmoittelevat nykyisin (presidenttikin) ja siihen pitää olla älyluuri. Älä edes kuvittele, että miettivät onko kaikilla sellainen.
Lisäksi valtakunnallinen radio on ongelmallinen siksi, että niitä katkoksia voi tulla yhtä aikaa eri puolelta valtakuntaa.

Tampereella oli taannoin isompi palo ja paloviranomaiset twiittasivat evakuoinneista yms. Eräässä palon lähitalossa asui 87-vuotias nainen umpitietämättä mistään ja sai vaivoikseen jonkinlaisia hengitysongelmia myrkkysavuista.
Kyllähän se varoitus julkaistiin Ylelläkin jossain vaiheessa, mutta mistäs tiedät jos nukut ja radio on kiinni.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Jaa
Tämä kaikki vihreiden haihattelun takia. Toimivat hiili- ja turvevoimalat lakkautettu eikä ilmeisesti vieläkään ole uudelleen rakentamista ja käynnistämistä aloitettu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.