Turun yliopiston tutkijat löysivät uusia eläinsukuja ja -lajeja – yksi erikoisimmista löydöistä on littana hämähäkki, joka vipeltää puiden kaarnan alla
Kuluneen vuoden aikana Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat löytäneet erikoisia tuntemattomia eläinlajeja. Lisäksi he ovat kuvanneet esimerkiksi kolme tieteelle entuudestaan tuntematonta eläinsukua ja 27 eläinlajia.
– Haluamme tutkimuksissa kuvata lajit ja niiden elintavat mahdollisimman tarkasti, sillä moni löytämistämme lajeista saattaa hävitä lähivuosien aikana. Luontokato etenee maailmanlaajuisesti nopeasti, kertoo Turun yliopiston tiedotteessa biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi.
– Teemme tutkimustyötä monilla alueilla, joihin kohdistuu tällä hetkellä voimakas ihmispaine. Elinympäristöjen rapautuminen tai tuhoutuminen ihmistoiminnan vaikutuksesta on luontokadon tärkein yksittäinen syy, Sääksjärvi sanoo.
Turun yliopiston tutkijoiden tänä vuonna tieteelle kuvaamat uudet lajit elävät esimerkiksi Argentiinassa, Chilessä, Costa Ricassa, Ecuadorissa, Keniassa, Irakissa, Iranissa, Malesiassa, Namibiassa, Pakistanissa, Perussa, Tadžikistanissa ja Turkmenistanissa.
Tutkimuksissa on ollut mahdollista nimetä vain pieni osa tutkijoiden löytämistä lajeista.
Maapallolta tunnetaan noin kaksi miljoonaa eliölajia, mutta valtaosa lajeista on edelleen löytämättä. Tutkijat löytävät ja nimeävät vuosittain noin 20 000 uutta lajia. Monet lajeista ovat uhanalaisia jo löytyessään.
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat nimeävät vuosittain kymmeniä eliölajeja eri puolilta maapalloa. Suuri osa lajeista löytyy yksikön omien kenttätutkimusten kautta.
– Tutkimustemme kautta yritämme kertoa ihmisille, kuinka kiehtovia tuntemattomia eläinlajeja maapallolta on edelleen mahdollista löytää. Vuoden aikana olemme kuvanneet tieteelle esimerkiksi monia tuntemattomia hämähäkkilajeja, kertoo väitöskirjatutkija Alireza Zamani.
Zamanin mukaan yksi kiehtovimmista uusista löydöistä on Pakistanista löydetty Plator soastus -hämähäkki. Laji on yksi erikoisimmista hämähäkkilajeista koko maailmassa.
– Se näyttää ihan siltä, että se olisi jäänyt suuren kirjan alle puristuksiin! Laji on muodoltaan hyvin littana, sillä se elää puiden kaarnan alla, kertoo Zamani.
Tutkijat kuvasivat tieteelle myös esimerkiksi kolme suurikokoista Creagrura-sukuun kuuluvaa väli- ja eteläamerikkalaista ahmaspistiäislajia, jotka loisivat paksupääperhosten toukilla.
– Kolmen uuden Creagrura-lajin löytyminen Väli- ja Etelä-Amerikasta oli jännittävää, sillä kymmenien vuosien ajan tutkijat ovat ajatelleet kyseisessä suvussa olevan vain yksi laji, yliopistotutkija Kari Kaunisto ja professori Sääksjärvi kertovat.
Tänä syksynä tehtiin myös ennätys, kun tutkijat löysivät Perun Amazoniasta kerätyistä näytteistä yhden työviikon aikana yli 100 suurikokoista pistiäislajia, joista lähes kaikki ovat tieteelle tuntemattomia. Samalta alueelta on löytynyt viimeisten vuosien aikana myös esimerkiksi tieteelle tuntemattomia lintulajeja.
Tämän vuoden aikana kuvattujen lajien lisäksi tutkijoilla on parhaillaan työn alla kymmenien uusien eläinlajien ja useiden eläinsukujen kuvaukset.
– Maapallo on luonnon monimuotoisuuden suhteen vielä tuntematon planeetta. On tuskallista tietää, että moni laji häviää jo ennen löytymistään, tutkijat toteavat.