Luontokato

Epävakaa maailmantilanne korostaa luontokadon pysäyttämisen tärkeyttä – selkärankaisten villieläinten ahdinko jatkuu, kertoo WWF:n tuore raportti

TONY KARUMBA
Villieläinpopulaatiot ovat kutistuneet lähes 70 prosenttia reilussa viidessäkymmenessä vuodessa. Suurimpia syitä katoon ovat eläinten luontaisia elinympäristöjä tuhoava maankäyttö sekä luonnonvarojen ylikulutus.
Villieläinpopulaatiot ovat kutistuneet lähes 70 prosenttia reilussa viidessäkymmenessä vuodessa. Suurimpia syitä katoon ovat eläinten luontaisia elinympäristöjä tuhoava maankäyttö sekä luonnonvarojen ylikulutus.

Selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat kutistuneet keskimäärin 69 prosenttia vuodesta 1970, kertoo luonnonsuojelujärjestö WWF:n Living Planet -raportti.

Tutkimustiedon mukaan suurimpia syitä villieläinpopulaatioiden kutistumiseen ovat luontaisia elinympäristöjä tuhoava maankäyttö ja luonnonvarojen ylikulutus. Maata raivataan muun muassa maa- ja metsätalouden sekä rakentamisen tarpeisiin.

Myös haitalliset vieraslajit, saasteet ja ilmastonmuutos ajavat luontoa ahtaalle. Ilmastonmuutoksen uskotaan nousevan yhä merkittävämmäksi aiheuttajaksi luonnon köyhtymiselle.

– Jos ilmastonmuutoksen eteneminen ei pysy alle 1,5 asteessa, tulee ilmastonmuutoksesta todennäköisesti kaikkein keskeisin syy luonnon monimuotoisuuden heikkenemiselle, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kertoi raportin julkistustilaisuudessa keskiviikkona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raportin mukaan luontokadon pysäyttämiseksi tarvittaisiin luonnonsuojelun lisäksi kokonaisvaltaista muutosta tuotantotavoissa, luonnonvarojen kulutuksessa ja ruokajärjestelmissä.

Uusi tutkimustieto on tarkentanut indeksiä

WWF julkaisee luonnon monimuotoisuuden tilaa käsittelevän raportin joka toinen vuosi. Nyt julkaistu raportti piirtää tähän saakka tarkimman kuvan populaatioiden kehityksestä.

Raportissa hyödynnetään Living Planet -indeksiä, joka kuvaa suhteellisia muutoksia selkärankaisten villieläinten populaatioiden eli kantojen koossa. Populaatioiden keskimääräistä muutosta kuvaava indeksi on romahtanut 1970-luvulta 69 prosenttia vuoteen 2018 mennessä.

Kaksi vuotta sitten julkaistussa raportissa populaatioiden koko oli laskenut keskimäärin 68 prosenttia 1970-luvulta vuoteen 2016 mennessä. Raportit eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä indeksi on tarkentunut. Aineisto on tuoreimmassa raportissa merkittävästi aiempaa suurempi.

Kestävän kehityksen tavoitteet riippuvaisia luontotoimista

WWF Suomen mukaan nykyinen epävakaa maailmantilanne korostaa luontokadon pysäyttämisen tärkeyttä.

– Jos ajatellaan isoa kuvaa ja sitä, miksi Living Planet -indeksi tulee ottaa vakavasti, niin luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos ovat saman kolikon kaksi eri puolta ja erittäin tärkeitä kestävän kehityksen muiden tavoitteiden toteuttamisen kannalta, Rohweder kertoi.

– Jos luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastoon liittyviä tavoitteita ei saavuteta, se tarkoittaa, että myös sosiaaliset ja taloudelliset tavoitteet jäävät saavuttamatta, Rohweder jatkoi.

Raportti alleviivaakin tarvetta ratkaista ilmasto- ja luontokriisit yhtäaikaisesti. WWF Suomen mukaan loppuvuodesta järjestettävät YK:n ilmasto- ja luontokokoukset ovat tähän erityisen tärkeitä vaikuttamisen paikkoja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​