Ruoka kallistuu ja tuottajahinnat nousevat, mutta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, ennustaa PTT
Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tiistaina julkaiseman ennusteen mukaan ruuan tuotannon kustannukset ja ruuan kuluttajahinnat jäävät totuttua korkeammalle tasolle ainakin ensi vuoden ajaksi. PTT:n mukaan koko ruokaketju tuottajista teollisuuden kautta kauppoihin ja kuluttajiin joutuvat sopeutumaan korkeisiin kustannuksiin.
– Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala tiedotteessa.
Ruuan hinnan ennakoidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 11 prosenttia. Nousuhuippu ajoittuu lähikuukausiin, jolloin nähdään jopa 15–20 prosentin inflaatiokuukausia, PTT:n ennusteessa mainitaan.
Lihan, maitotuotteiden, juuston ja kananmunien hintojen arvioidaan nousevan loppuvuonna yli 20 prosenttia. Myös viljan ja leipätuotteiden hintojen nousu kiihtyy. Vihannesten hinnat nousevat merkittävästi syksyllä ja talvella, kun sähkön hinta lisää kasvihuonetuotannon kustannuksia.
PTT:n arvion mukaan ensi vuonna ruuan hinnan nousu jatkuu, mutta vauhti hidastuu. Alkuvuodesta nähdään vielä korkeita nousuprosentteja.
Tänä vuonna koetut hintapiikit muun muassa lannoitteissa ja energiassa taittuvat vuoden 2023 aikana. PTT arvioi, että tuottajahinnat nousevat, mutta siitä huolimatta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää tilojen kannattavuutta. Lannoitteiden korkea hinta aiheuttaa epävarmuutta erityisesti ensi vuoden viljelyn kannattavuuteen ja sähkön hinnan nousu kasvattaa samalla jalostavan teollisuuden kustannuksia.
– Suurimmat vaikutukset kohdistuvat erityisesti kasvihuonetuotantoon ja lypsykarjatiloille. Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana, kertoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.
Tuotantopanosten hinnannousua on kompensoitu osittain maatalouden tuottajahintojen korotuksilla. Niin viljan, lihan kuin maidonkin tuottajahinnat ovat nousseet ennätyksellisen paljon, mutta nousupaineita on edelleen, PTT ennustaa. Maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää kannattavuuskehitystä ja lisää maksuvalmiusongelmia.