Uutiset

Tulevat sateet lisäävät jokien virtaamia Pohjanmaalla

Pohjanmaan tulvat kiihtyvät sateiden vuoksi loppuviikosta. Jokien virtaamien ennustetaan lisääntyvän ja järvenpintojen nousevan entisestään Etelä-Pohjanmaalta aina Oulun korkeudelle asti, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

- Jos ennusteet toteutuvat, syntyy lisää tulva-alueita, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Veden alle on jäänyt tänään lähinnä peltoja, joita tulvavesi peitti ainakin Etelä-Pohjanmaalla Lapuanjoella ja Kruunupyynjoella.

Etelä-Pohjanmaan elyn tulvapäivystyjän Kim Klemolan mukaan parhaillaan eletään keskimääräisen kevättulvan aikaa, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista. Tilanteen ovat aiheuttaneet lauha sää ja sateet.

Klemola arvioi, että jokien virtaamat saavuttavat huippunsa Kalajoen eteläpuolisissa joissa vielä loppuviikon aikana. Järvien huippu saavutetaan vuodenvaihteessa tai tammikuun alussa.

Etelä-Pohjanmaan ely aloitti aattoaattona juoksutukset, joita se on laajentanut päivä päivältä. Jääpatoriski on ainakin Perhonjoella ja Kihniänjoella.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolisissa joissa vesi virtaa historialliseen tahtiin. Ainakaan Siika-, Pyhä-, ja Kalajoessa ei ole noin viiteenkymmeneen vuoteen havaittu yhtä kovia virtaamia tähän aikaan vuodesta eikä myöskään Etelä-Pohjanmaalla Kyröjoen Hanhikoskella.