Uutiset

Hautaan voi päästä ilmaiseksi tai parilla tonnilla

Vieraspaikkakuntalaisten viimeinen matka saattaa olla joko ilmainen tai maksaa jopa parituhatta euroa. Mutta myös oman paikkakunnan asukkaiden hautausmaksuissa on eroja eri puolilla maata.

Kirkkohallitus on asettanut työryhmän pohtimaan hautaustoimen maksujen yhdenmukaistamista. Laskelmissa otetaan huomioon muun muassa seurakunnan saama osuus yhteisöverotulosta, hautaustoimen kustannukset ja paikalliset olot.

Evankelisluterilainen kirkko on velvoitettu pitämään yllä yleisiä hautausmaita. Lain mukaan maksu on yhtä suuri kaikille paikkakunnan asukkaille, siis sekä kirkkoon kuuluville että kuulumattomille. Sen sijaan toispaikkakuntalaisilta voidaan periä tavallista korkeampia maksuja.

Vuonna 2007 oman paikkakunnan asukas sai arkkuhautapaikan ilmaiseksi parissasadassa seurakunnassa, kun taas yli 130 seurakunnassa perittiin muutaman euron vuosimaksu. Kymmenkunta seurakuntaa vaati vähintään kymmenen euron maksun.

Muualla asunut saa puolestaan hautapaikan joillakin paikkakunnilla täysin tai lähes ilmaiseksi, kun taas naapuripaikkakunnalla samoista palveluista voidaan periä 1 500–2 000 euroa.