Turun matkailuala jatkaa elpymistään, mutta ulkomaalaisia kävijöitä on menetetty – uusia turisteja voitaisiin houkutella Keski-Euroopasta, USA:sta ja Aasiasta
Turun seudun matkailuala jatkaa majoitus- ja matkailutilastojen valossa elpymistä. Kotimaisten matkailijoiden osalta kesä- ja heinäkuussa päästiin lähes ennätysvuoden 2021 lukuihin, kerrotaan Visit Turun tiedotteessa.
– Tilastot osoittavat, että Turulla on edelleen vetovoimaa kesäkaupunkina ja matkakohteena, sillä sekä kesä- että heinäkuussa majoituksissa oli jopa enemmän yöpyjiä kuin ennen pandemiaa. Erityisesti kotimaisten matkailijoiden taso pysyi korkealla, vaikka ulkomaille matkustaminen on ollut jälleen mahdollista, toteaa Visit Turun matkailujohtajana alkukesästä aloittanut Kristiina Kukkohovi.
Turun maksullisissa majoituksissa kirjattiin kesäkuussa yhteensä 104 000 rekisteröityä yöpymistä, joista kotimaisia oli 90 300 ja ulkomaisia 13 900. Kasvua viime vuoteen oli 24 prosenttia. Heinäkuussa vastaava luku oli 166 000 yöpymistä, joista kotimaisten osuus oli 148 000 ja ulkomaalaisten 17 500 yöpyjää.
Pandemiaa edeltäneeseen kesään 2019 verrattuna kasvua tapahtui kesäkuussa 19 prosenttia ja heinäkuussa 27 prosenttia.
Myös Turun alueen hotellikapasiteetti on kasvanut viime vuosina. Huoneiden liikevaihto kasvoi kesä-heinäkuussa 30 prosenttia kesään 2021 verrattuna ja 33 prosenttia kesä-heinäkuuhun 2019 verrattuna.
Tapahtumakesä oli niin Turussa kuin muuallakin Suomessa pitkästä aikaa vilkas. Etenkin kesä-heinäkuun tapahtumat ovat vetäneet hyvin väkeä.
– Runsas tapahtumatarjonta ympäri Suomen on pakottanut monet matkailijat valitsemaan tarkkaan, minne he lomallaan suuntaavat. Olemme hyötyneet suomalaisten myönteisestä asennemuutoksesta kotimaanmatkailua kohtaan. Turun tapahtumat ovat selkeästi vetovoimaisia, Kukkohovi toteaa.
Yksi Turun seudun suurimmasta vetovoimatekijöistä oli tänä kesänä järjestetyt Naantalin asuntomessut. Majoitustilastojen mukaan heinäkuun kysyntä painottui kuukauden jälkimmäiselle puoliskolle, eli juuri Asuntomessujen aukioloaikaan.
Poikkeuksellisen maailmantilanteen vuoksi matkailualalla on kuitenkin yhä myös paljon epävarmuutta ilmassa. Epävarmat talousnäkyvät aiheuttavat muun muassa sen, että rahaa käytetään entistä harkitummin. Matkailijoiden kulutus Turussa kesäkuussa 2019 oli 4,1 miljoonaa ja heinäkuussa 2019 5,7 miljoonaa euroa.
Tänä vuonna näistä luvuista jäätiin miljoonalla eurolla. Lisäksi orastavasta elpymisestä huolimatta ulkomaalaisten matkailijoiden tilastot jäävät yhä vuoden 2019 luvuista. Esimerkiksi kesäkuussa 2019 Turussa yöpyi 18 400 ulkomaalaista matkailijaa, kun vastaava luku tänä vuonna oli 13 900.
– Kansainvälisten matkailijoiden määrässä olemme selvästi menettäneet ja vaikuttaisi siltä, että elpyminen on hidasta, Kukkohovi toteaa.
Eniten matkailijoita Turkuun tuli tänä kesänä Ruotsista, mikä on erityisesti vilkastuneen laivaliikenteen ansiota. Venäläis- ja kiinalaisturistit puolestaan loistavat tällä hetkellä poissaolollaan ja heidän jättämäänsä aukkoa pyritään paikkaamaan houkuttelemalla Turun seudulle turisteja uusista maista.
Potentiaalia voisi löytyä muun muassa Keski-Euroopasta, USA:n markkinoilta sekä uusilta markkinoilta Aasiassa, kuten Koreasta ja Japanista.
– Kesän luvuista voimme vähän jo iloita, mutta kansainväliset matkailijat eivät vielä ole löytäneet Turun seudulle aivan toivotulla tavalla. Työstämme parhaillaan uutta kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin strategiaa, Kukkohovi summaa.