Lounaspaikka

Italialaisia makuja Turun kauppahallista – Basta on Tursin perheen kolmas ravintola Turussa

MARTTIINA SAIRANEN
Basta tarkoittaa italiaksi ”riittää” tai ”tarpeeksi”. Angelo Tursin mukaan nimi kuvastaa sitä, että hyvään ruokaan riittää yksinkertaiset laadukkaat raaka-aineet ja rakkaus italialaiseen keittiöön.
Basta tarkoittaa italiaksi ”riittää” tai ”tarpeeksi”. Angelo Tursin mukaan nimi kuvastaa sitä, että hyvään ruokaan riittää yksinkertaiset laadukkaat raaka-aineet ja rakkaus italialaiseen keittiöön.

Turun kauppahallin ravintolamaailma täydentyi toukokuussa italialaisilla herkuilla. Italialais-suomalaisen Tursin perheen perustamassa Bastassa on tarjolla itse tehtyjä pastoja, kastikkeita, lisukkeita ja italialaisia jälkiruokia, kuten tiramisua ja gluteenitonta suklaakakkua.

Perheeseen kuuluvat Leena ja Angelo Tursi sekä heidän kaksi poikaansa. Perhe muutti Italiasta Suomeen vuonna 2006. Vuosien varrella perhe on tuonut Turkuun palan Italiaa. Nykyään heillä on Turussa kolme ravintolaa: italialaisella reseptillä artesaanijäätelöä valmistava Gelateria Nuvole, aito napolilainen, maailmallakin mainetta niittänyt Pizzeria 450°C sekä uusimpana Basta.

Bastan, niin kuin kaikkien kolmen yrityksen perustana on intohimo ja rakkaus italialaiseen ruokaan. Basta tarkoittaa italiaksi ”riittää” tai ”tarpeeksi”. Angelo Tursin mukaan nimi kuvastaa sitä, että hyvään ruokaan riittää yksinkertaiset laadukkaat raaka-aineet ja rakkaus italialaiseen keittiöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bastan idea syntyi omasta tarpeesta ja siitä, ettei Turusta vielä saanut kotiin ostettavaksi hyvää tuorepastaa. Ravintolasta voi ostaa valmiita annoksia paikan päällä syötäväksi tai mukaan otettavaksi. Lisäksi voi ostaa mukaan tuorepastaa ja lisukkeita kotona kokkailtavaksi.

– Kiireisessä lapsiperhearjessa ei ole aina aikaa valmistaa ruokaa. Tuorepasta kypsyy noin minuutissa ja sen kanssa voi ostaa meiltä valmiin kastikkeen. Eli pastaa ja erilaisia kastikkeita voi ostaa kotiin tai syödä paikan päällä keittiömestarimme Flavio Giacoletton valmistamana, Tursi sanoo.

Torinosta kotoisin oleva keittiömestari Giacoletto on pitkän linjan ammattilainen. Giacoletto työskenteli keittiömestarina parikymmentä vuotta Ranskan Rivieralla, jopa Fiatin omistajasuvun yksityiskartanossa.

– Hänen piti alun perin ainoastaan konsultoida ravintolan perustamisessa, mutta hän ihastui Basta-ravintolan ideaan ja halusi lähteä mukaan kehittämään ja valmistamaan pastaruokia.

Ravintola Bastassa valmistetaan päivittäin tuorepastaa suomalaisista kananmunista ja jauhoista. Valikoimaan kuuluu myös vegaaninen pasta ilman kananmunaa. Tuoretavara, kuten liha ja kala tulevat kauppahallin omilta kauppiailta. Tomaattikastike tulee Italiasta.

– Tarkoituksenamme on laajentaa valikoimaa ja alkaa valmistaa itse mozzarellajuustoa suomalaisesta maidosta, Tursi sanoo.

Pastavaihtoehtoja on useita ja annokset vaihtuvat sesongin mukaan. Tällä hetkellä valikoimassa on muun muassa sinisimpukoita, kantarelleja, munakoisoa ja pestoa. Tursin mukaan asiakkaiden suosikkeja ovat olleet perinteinen ja hyvin tunnettu spaghetti carbonara, tulinen penne ’nduja ja tagliatelle al pesto.

Testattavaksi valikoitui Calamarata cozze, jossa oli sinisimpukoita ja luomutomaatteja. Pastan rakenne oli täydellinen al dente. Maut sopivat loistavasti yhteen ja annos oli hyvän kokoinen; täyttävä, mutta ei liian tuhti. Ensi kerralla testaan myös jälkiruuan. Tai ehkä hankin raaka-aineet kotiin ja hemmottelen perhettä italialaisilla herkuilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Basta

Turun kauppahalli

Eerikinkatu 16, Turku

Avoinna ma–pe klo 10–18, la klo 10–16

Annokset 14 euroa. Lounaaseen sisältyy alkusalaatti ja kahvi.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.