Uutiset

Halikon sairaala uhattuna,
Paimion kohtalo jo sinetöity

Paimion sairaala on Alvar >Aallon ensimmäinen funktionalistinen rakennus.
Paimion sairaala on Alvar >Aallon ensimmäinen funktionalistinen rakennus.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa keskittää ja tiivistää maakunnan psykiatrista hoitoa. Vaakalaudalla on massiivinen Halikon sairaala, joka alunperin mitoitettiin 600 potilaalle. Keväästä lähtien sairaalassa on ollut enää noin 60 potilasta. Työntekijöitä on noin 80.

– Sairaalan kohtaloa pohditaan parhaillaan, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, korostaa sairaanhoitopiirin johtaja Aki Linden.

Silti Salossa elää jo suuri huoli, sillä kyse on hoitopaikkojen menetyksen lisäksi myös työpaikoista.

Sen sijaan Paimion sairaalan kohtalo on jo sinetöity. Jo ensi vuonna Alvar Aallon piirtämästä sairaalasta lähtee sata ihmistä työllistävä keuhkoklinikka Turkuun Tyksin uuden T-sairaalan tiloihin. Seuraavaksi, muutaman vuoden kuluttua siirtyy reumaosastokin Turkuun. Paimiossa on myös kuntoutusosasto, jonka sijoituspaikka on vielä auki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sairaanhoitopiiri aikoo ajaa Paimion sairaalan kokonaan alas erikoissairaanhoidon yksikkönä.

Maailmankuulu sairaala on suojelukohde, jonka tulee pysyvästi olla jossain terveydenhuoltoon liittyvässä käytössä.

– Museota tai hotellia Paimion sairaalasta ei koskaan tule, korostaa keuhkosairauksien ylilääkäri Kari Liippo. Hän vie osastonsa ilomielin Turkuun, koska keuhkosairauksien hoitamiseen Paimio ei enää sovellu. Aika on ajanut tilojen ohitse.

Aki Linden ehdottaa, että kunnat ja yksityissektori tulisivat sairaanhoitopiirin rinnalle kantamaan vastuuta sairaalasta. Sen tulevasta käytöstä pitäisi käydä perusteellinen maakunnallinen keskustelu.

Lindenin mielestä Paimio olisi erinomainen esimerkiksi vanhusten hoitopaikkana tai kuntoutusyritysten keskittymänä. Silloin ehkä myös sairaanhoitopiirin kuntoutus voisi luontevasti jäädä Paimioon.

200 neliömetriä
potilasta kohden

Halikon sairaalasta on psykiatrisen hoidon kehittymisen ja avohoidon lisääntymisen myötä tullut aivan liian suuri yksikkö. Linden laskee, että potilasta kohden tilaa on ruhtinaalliset 200 neliötä. Moderniin psykiatriseen sairaalaan tilat eivät hänen mielestään enää sovellu.

Sairaala-alueella on kuusi isoa ja varsin hyväkuntoista rakennusta, joista Uutela, Lepola ja Toivola ovat potilaskäytössä. Lisäksi sairaalalle kuuluu 20 hehtaaria maata. Kaiken tämän pyörittämiseen ja kunnossapitoon kuluu vuosittain miljoona euroa.

Syksyllä Lepola-rakennus tyhjenee, kun kaikki potilasosastot keskitetään Toivolaan. Alunperin psykiatrinen hoito aiottiin siirtää Salon aluesairaalan yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen. Suunnitelma lahosi, kun paljastui, ettei uudisrakennukselle ole tilaa.

– Kyllä myös siirrosta noussut laaja vastustus vaikutti asiaan, sanoo psykiatrian tulosalueen johtava ylihoitaja Tarja Raitis.

Nyt psykiatrian väki miettii tulevaisuuttaan, se sai hanketta varten jopa pienen suunnittelumäärärahan.

Aki Linden uskoo, että kuluu muutamia vuosia ennen kuin Halikon sairaalan kohtalon hetket koittavat. Joka tapauksessa Varsinais-Suomen poikkeuksellisen hajallaan olevat psykiatrian hoitokuviot joudutaan tiivistämään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mutta ei psykiatrista hoitoa välttämättä Turkuun tarvitse keskittää. Halikko on kuitenkin liian laita-alueella palvellakseen koko maakuntaa.

Linden ei usko, että sairaalalle olisi vaikea löytää uutta käyttöä.

– Olisihan siinä loistava, rauhallinen asuinalue hyvien liikenneyhteyksien tuntumassa.

Paimion sairaala on Alvar Aallon ensimmäinen funktionalis- tinen rakennus. Arkkitehdit kautta maailman tekevät edelleen pyhiinvaellusretkiä  sairaalaan.
Paimion sairaala on Alvar Aallon ensimmäinen funktionalis- tinen rakennus. Arkkitehdit kautta maailman tekevät edelleen pyhiinvaellusretkiä sairaalaan.
Paimion sairaala valmistui vuonna 1933. Nyt sen taru erikoissairaanhoidon sairaalana on päättymässä.
Paimion sairaala valmistui vuonna 1933. Nyt sen taru erikoissairaanhoidon sairaalana on päättymässä.