Europarlamentti kannattaa ydinvoiman ja maakaasun luokittelemista ympäristöystävällisiksi sijoituskohteiksi
Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona niin kutsutusta ympäristötaksonomiasta. Parlamentti päätti kannattaa komission suunnitelmaa ottaa kaasu- ja ydinvoimaprojektit mukaan ympäristöystävällisten sijoitusten taksonomiaan.
Parlamentti päätti tukea komission esitystä. Hylkäysesitys kaatui keskiviikkona täysistuntoäänestyksessä äänin 278–328. 33 meppiä äänesti tyhjää.
Parlamentin talous- ja ympäristövaliokunnat eivät olisi halunneet luokitella ydinvoimaa ja maakaasua vihreiksi sijoituskohteiksi, mutta parlamentin täysistunto asettui kannattamaan komission esitystä.
Ydinvoimainvestointien kannalta on olennaisen tärkeää on, että EU määrittelee ydinvoiman vihreäksi eli ympäristöystävälliseksi tuotantomuodoksi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) iloitsi uutisesta keskiviikkona Twitterissä.
Euroopan Parlamentin päätös hyväksyä taksonomia äänin 328-278, on erittäin tärkeä päätös kestävän energian rahoittamisen kannalta ja on niin teollisuuden kuin kuluttajien etu.
— Mika Lintilä (@MikaLintila) July 6, 2022
Turkulaiseuroparlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) ei ollut tyytyväinen lopputulokseen etenkään maakaasun osalta.
Mikään fossiilinen polttoaine ei ole ympäristölle kestävä investointi 2020-luvun ilmastokriisin ja vaadittavan energiamurroksen oloissa.
— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) July 6, 2022
On siksi huono signaali, että europarlamentti äänin 328-278 päätti tukea komission esitystä sisällyttää maakaasu tietyin ehdoin taksonomiaan.
Sen sijaan ydinvoiman laskeminen kestävän rahoituksen piiriin sai kiitosta muun muassa kokoomuksen Henna Virkkuselta.
EU-parlamentti tukee komission esitystä ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä kestävän rahoituksen taksonomiaan. Hylkäysesitys kaatui äänin 278-328 (hylkäys olisi vaatinut 353 ääntä). Hyvä näin. Investointeja ydinvoimaan tarvitaan. #EPlenary #energia #taxonomy pic.twitter.com/FqXvJR1V45
— Henna Virkkunen (@HennaVirkkunen) July 6, 2022
Komission ehdotuksen torppaaminen olisi edellyttänyt europarlamentin ehdottoman enemmistön eli 353 jäsenen tukea vastalauseelle. Jos myöskään neuvosto ei vastusta ehdotusta maanantaihin 11. heinäkuuta mennessä, EU-taksonomiaa täydentävä delegoitu säädös tulee voimaan 1. tammikuuta 2023.
Asetus on osa kestävän kasvun rahoittamista koskevaa komission toimintasuunnitelmaa, jolla pyritään edistämään vihreitä investointeja ja estämään viherpesua.