Talous

Kiinan valtio tulee ostosmatkalle Suomeen

Kiinan valtio lähettää parin viikon päästä Suomeen ison kauppavaltuuskunnan. Kiinan varapääministeri Li Keqiang kertoi tänään Suomen vierailullaan, että investointi- ja hankintavaltuuskunnan kauppa- ja aiesopimusten arvo Suomessa tulee olemaan noin kaksi miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Valtuuskuntaan tulee 200–300 kiinalaista liikemiestä, ja se tulee Suomeen perjantaina 10. heinäkuuta. Matkaa on pohjustettu Suomessa ja Kiinassa pitkin kevättä.

Kiinalaiset ja suomalaiset allekirjoittivat tänään useita sopimuksia, esimerkiksi huipputeknologiaa koskevasta yhteistyöstä. Myös TeliaSonera ja Nokia allekirjoittivat lähes miljardin sopimuksen kiinalaisten kanssa.

Kiina on tehnyt aiemminkin ostosmatkan Eurooppaan: keväällä esimerkiksi Britanniaan ja Saksaan. Silloin hankintoja tehtiin noin 13 miljardin dollarin arvosta.

Varapääministeri Lin Suomen-vierailu jatkuu huomenna yritysvierailuilla Koneeseen ja Nokiaan. Hän myös tapaa ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen (kesk.) ja presidentti Tarja Halosen.