Apinarokon syrjivä ja leimaava nimi aiotaan muuttaa – WHO pohtii julistamista kansainväliseksi terveysuhaksi
Maailman terveysjärjestö WHO harkitsee apinarokon julistamista kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.
Järjestö aikoo pitää ensi viikon torstaina hätäkokouksen, jossa asiasta neuvotellaan.
Koronavirus julistettiin vastaavanlaiseksi terveysuhaksi 30. tammikuuta 2020, kun se oli levinnyt ennennäkemättömällä tavalla ympäri maailmaa. Aiemmin kansainvälisiksi kansanterveysuhiksi on julistettu ebola- ja zikavirukset, sikainfluenssa ja polio.
WHO:lle on raportoitu tänä vuonna 1 600 vahvistettua apinarokkotapausta ja 1 500 epäiltyä tapausta yhteensä 39 maassa.
Medialle tiistaina puhuneen WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusen mukaan apinarokon leviäminen on epätavallista ja huolestuttavaa.
Myös apinarokon uudelleennimeämisestä käydään keskustelua. Yli 30 kansainvälistä tutkijaa esitti viime viikolla taudin uudelleennimeämistä, sillä nykyistä nimeä pidetään syrjivänä, leimaavana ja epätarkkana.
Tutkijat huomauttavat, että nykyisellä virusepidemialla ei ole luotettavaa yhteyttä Afrikkaan tai apinoihin.
Apinarokko tunnistettiin vuonna 1970, jonka jälkeen tautia on raportoitu yhdentoista Afrikan valtion alueella. Tutkijoiden mukaan lähes kaikki laajemmat apinarokkovirusaallot Afrikassa ennen tämän vuoden epidemiaa ovat saaneet alkunsa viruksen levitessä saastuneista eläimistä, pääasiassa jyrjijöistä, ei apinoista, ihmisiin.
Sen sijaan tällä hetkellä leviävässä virusaallossa tartuntoja on todettu henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet Afrikassa, ja virus on tarttunut ihmisestä toiseen.
Tartunnan voi saada erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin ja pisaroiden välityksellä pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa.
Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja ruumiineritteiden välityksellä.