Lounaspaikka

Lounasta vanhassa kansakoulussa – Tortinlinna on Tikkasten koti, yritys, intohimo ja ikuinen puuhamaa

ARI-MATTI RUUSKA
Tortinlinna on Pia ja Jami Tikkaselle sekä koti että yritys.
Tortinlinna on Pia ja Jami Tikkaselle sekä koti että yritys.

Kesällä lounasta pääsee nauttimaan uusissa ja yllättävissä paikoissa. Lomalla kannattaakin ajella lähikulmia kauemmas maistelemaan uusia makuja. Puolen tunnin ajomatkan päässä Turun keskustasta sijaitsee Tortinlinna, joka nimestään huolimatta ei ole linna vaan vanha kansakoulu. Sen alakertaan avattu kahvila on avoinna viikonloppuisin, jolloin tarjolla on myös lounasta.

Tortinlinna on Pia ja Jami Tikkasen koti, yritys, intohimo ja ikuinen puuhamaa. He ostivat 1912 valmistuneen kansakoulukiinteistön aluksi asuinrakennukseksi vuonna 2015. Koulutoiminta päättyi rakennuksessa 1974 ja sen jälkeen siellä on toiminut muun muassa Turun kaupungin kurssikeskus. Edelliset asukkaat tekivät mittavan remontin ja muokkasivat rakennuksen kotikäyttöön sopivaksi.

Tikkaset ovat tehneet paikasta omannäköisen ja remontoineet kaiken omin käsin. Laitosmainen ilme on muuttunut tyylikkään kotoisaksi. Sisustukseen on haettu inspiraatiota niin skandinaavisesta tyylistä, Meksikosta kuin vanhoista esineistä ja kalusteista. Vuosien varrella umpeenkasvaneesta pihasta on muotoutunut kaunis puutarha istutuksineen sekä terassi- ja istuinalueineen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olemme aiemmin tehneet pieniä remontteja, mutta täällä on päässyt opettelemaan ja tekemään kaikenlaista. Paikan kunnostaminen on vaatinut aikaa ja valtavasti työtä, mutta tykkäämme siitä, että on puuhaa ja saamme käyttää luovuuttamme, pariskunta sanoo.

"Rakastan erilaisia ruokakulttuureja ja haen vaikutteita eri maiden keittiöistä."

Pia Tikkanen

Osa rakennuksesta on kunnostettu kodiksi ja osa yritystoiminnalle. Tikkasilla oli haave yritystoiminnasta, ja kaksi vuotta sitten maaliskuussa he avasivat Tortinlinnan kokous- ja juhlatilat asiakkaille. Ajoitus oli huono, sillä koronapandemian rajoitukset sulkivat yhteiskunnan ja Tortinlinnan ovet.

– Jotain oli keksittävä tilalle. Viime kesänä avasimme pop up -kahvilan, joka on avoinna viikonloppuisin. Nyt kokous- ja juhlatilojen kysyntä on taas kasvussa ja ihmiset ovat löytäneet meidät, Pia Tikkanen sanoo.

Tortinlinnan kahvilassa on lauantaisin ja sunnuntaisin tarjolla lounasta. Pia on kouluttautunut ihan muulle alalle, mutta hän on aina rakastanut ruuanlaittoa. Hän suunnittelee ja valmistaa Tortinlinnan lounaat sekä vitriinissä myynnissä olevat kakut, piirakat, saaristoleivät ja täytetyt patongit.

– Käytän mahdollisimman paljon puhtaita ja tuoreita makuja sekä lähituottajien raaka-aineita, kuten Järvenjoen tilan ja Paattisilla sijaitsevien Inkisen ja Ekmanin tilojen tuotteita. Olen ylpeä siitä, että saan tehdä ruokaa aidosta lähiruuasta, Pia Tikkanen iloitsee.

Lounaaksi on useimmiten simppeliä ruokaa, kuten keittoa tai pastaa. Vierailupäivänä tarjolla oli meksikolaishenkistä kana-taco-keittoa ja vegaanista munakoiso-mustapapu- tacokeittoa. Se on ollut yksi asiakkaiden suosikeista, jota on toivottu lounaslistalle. Keitossa oli ihanasti täytteitä ja chilistä potkua. Kulhollinen dipattavia maissilastuja, cheddarjuustoa ja korianteria toimi hyvin keiton lisukkeena.

– Rakastan erilaisia ruokakulttuureja ja haen vaikutteita eri maiden keittiöistä. Mietin erilaisia makuyhdistelmiä ja omia mieltymyksiä. Tykkään kokeilla ja vaihtaa valikoimaa, jotta vakiokävijätkin saavat uusia makuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vitriinissä oli vierailupäivänä tarjolla suklaakakkua, ananaksella maustettua aurinkokakkua, banaanibanoffeeta sekä saaristolaisleipää ja patonkeja. Testattavaksi päätyi kahvila-asiakkaiden suosikki eli gluteeniton ja vegaaninen banaanibanoffee, mikä oli niin taivaallisen hyvää, etten yhtään ihmettele sen suosiota.

Lounaan ja muut herkut voi nauttia paikan päällä tai noutaa mukaan. Tortinlinna on loistava pysähdyspaikka ohikulkijoille ja läheiselle Kurjenrahkan kansallispuistoon menijöille. Tuoreet retkieväätkin löytyvät läheltä, jos omat ovat unohtuneet.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Tortinlinna

Järvijoentie 16, Turku.

Lisätiedot: www.tortinlinna.com

Tuoreimmat uutiset ja aukioloajat Instagramissa @tortinlinna_oy.

Kahvila avoinna la–su klo 11–17. Lounas 7 euroa (sis. veden ja leivän).

Näytä lisää
ARI-MATTI RUUSKA
ARI-MATTI RUUSKA
Vuonna 1912 valmistunut Tortinlinna on vanha kansakoulu.
Vuonna 1912 valmistunut Tortinlinna on vanha kansakoulu.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Heiskalaine
Siis milloin?
Katsokaapa ko. yrityksen kotisivuilta kuinka harvoin sinne oikeasti pääsee syömään!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Taitavat lounaskokit
Joskus hymyilyttää, kun lounaspaikka jos toinenkin vaivattomasti yhdistää lähiruokaa, kotiruokaa, yksinkertaisia makuja hyvistä raaka-aineista, eksoottisia makuyhdistelmiä ja koko maailman keittiöiden makuja. Jotenkin äkkipäätään tuntuu, että kaikkea ei saisi yhteen keittiöön mahtumaan, mutta niinpäs vain saakin, lähes joka (lounas)ravintola.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.