Lounaspaikka

Dewi Romziati halusi tuoda kotimaansa maut Suomeen: Indonesiassa mausteet mitataan aina käsin

RIITTA SALMI
Hyvä ruoka on Dewi  Romziatin mielestä mausteista, mutta ei liian tulista.
Hyvä ruoka on Dewi Romziatin mielestä mausteista, mutta ei liian tulista.

Mausteita, makuja maailmalta, tuoreita raaka-aineita ja kodikas tunnelma. Indonesialainen Pawon Lawu on kaikkea tätä. Kaarinan Puntarikadun sisäpihalla sijaitsevan ravintolan ympäristö on betoninen, mutta ruoka vie makumatkalle maailmalle.

– Pawon tarkoittaa jaavan kielellä keittiötä ja lawu avotulesta nousevaa savua, ravintolan omistaja ja kokki Dewi Romziati kertoo.

Juuri sitä, perinteisen keittiön, kokkauksen ja hyvien makumaailmojen henkeä Romziati haluaa tuoda Kaarinaankin. Hän on kotoisin jaavalaiselta Banyvwangin saarelta, jossa ruoanlaitto on perinteikäs, perheessä kulkeva taito.

Tärkeitä ovat erilaiset mausteet. Niitä voi yhdessä ruokalajissa olla parikinkymmentä erilaista.

– Opimme kokkaamaan, maustaminen on tärkeä osa sitä. Mausteet mitataan aina käsin, ja jokaisella perheellä, on oma tapansa maustaa, vähän kuin oma kielensä. Äidilläni on oma tapa, siskollani on vähän erilainen, minulla omani. Ruoasta näkyy, kuka sen on tehnyt, Romziati kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Romziati haluaa luoda autenttisia makuja, jotka tuovat mieleen Indonesian saariston, kiireettömyyden ja tunnelman. Hyvä ruoka on hänestä mausteista, mutta ei liian tulista.

– Käytän erilaisia makuja ja paljon esimerkiksi kookosta, limeä, sitruunaruohoa, inkiväärin sukuista galganttia sekä aromaattista inkivääriä. Meillä Indonesian saaristossa on monelaisia eri ruokakulttuureja, haen inspiraatiota niistä, yhdistän muun muassa sumatralaista, balilaista ja jaavalaista, Romziati kertoo.

Asiakaspaikkoja Pawon Lawussa on noin 20. Paikka on pieni, siisti ja kotoisa. Edestä löytyy myös pieni terassi.

"Ruoasta näkyy, kuka sen on tehnyt."

Lounaslistalla on joka päivä kolme erilaista ruokalajia.

Tarjolla on naudanlihaa, kanaa, kalaa tai katkarapua sekä aina myös vegevaihtoehto. Vegelounaalta löytyy esimerkiksi tofua, papaijaa tai vaikka bambua.

– Kanan kanssa on usein kookosta, naudanlihaa haudutan pitkään, jotta se on mureaa ja pehmeää, Romziati kertoo.

Makua tuo indonesialaisten suosikki maapähkinäkastike, joka sopii niin ruokaan kuin salattiin. Tarjolla on myös soijakastike kecap manisia sekä hot sambalia.

Asiakkaiden suosikiksi ovat nousseet tapiokasipsit ja vegefritterit. Ne Romzati paistaa itse. Tarjolla on myös tulinen ja makea dippi.

Kehuja saa myös kasviswokki.

Iltapäivällä paikasta saa paistettua riisiä, nasi gorengia, sekä paistettua nuudelia, mie gorengia, kanan tai katkaravun kanssa.

– Paistettu nuudeli on myös lasten suosikki. Lapsille tarjolla on myös esimerkiksi vähemmän mausteista kanaa tai wokkia, Romziati kertoo.

Jälkiruoaksi voi nauttia kahvia ja teetä sekä itsetehtyjä keksejä.

Romziati perusti Pawon Lawun viime vuoden maaliskuussa, kesken pahinta pandemia-aikaa. Hän asuu perheineen Turussa, mutta Kaarina tuntui paremmalta aloituspaikalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Turku tuntui haasteelliselta aloituspaikalta, tilavuokrat ovat todella kovia. Sitten löysin tämän paikan, joka tuntui hyvältä, hän kertoo.

Vastaanottokin oli heti hyvä.

– Paikalliset ovat ottaneet meidät tosi hyvin vastaan. Meillä käy paljon lounastajia lähiseudun työpaikoilta, mutta myös saaristoon menijöitä ja ohikulkijoita. Moni reissaa paljon, ruoka tuo hyvät lomamuistot mieleen, Romziatin puoliso Jukka Eurén kertoo.

Vierailupäivänä Pawon Lawun listalta löytyy kanaa kookoskastikkeessa, naudanlihaa Rendang-kastikkeella ja vegeä.

Testaan vegeannoksen, Vegetarian Coconut Gravyn. Annos on reilun kokoinen ja kauniisti laitettu. Mukana riisiä, tofua, makua tuo sitruunaruoho, lime ja inkivääri. Lounaan täydentävät salaatti, herkulliset vegefritterit ja tapiokasipsit.

Ruoka on todella hyvää. Tofu on hyvin maustunut, ja maut hienostuneita, yhdenlainen makumatka.

Nyt Romazati suunnittelee toisen paikan avaamista Turkuun. Parhaillaan hän etsii sopivaa tilaa.

– Sellaisen löytäminen on ollut yllättävän hankalaa. Toivottavasti sopiva paikka kuitenkin löytyy. Olisi ihana saada makumaailmamme Turkuunkin, koen, että se avaa uusia mahdollisuuksia. Aiemmin autoin vanhempiani kokkaamaan, nyt tuon samat maut tänne, hän sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Pawon Lawu

Puntarikatu 1, Kaarina

Lisätiedot: www.pawonlawu.com

Yhteystiedot: 041 3147399, pawon.lawu@gmail.com

Lounas arkisin kello 11–17, lauantaisin kello 11–16. Hinta 11 euroa, kolme eri vaihtoehtoa.

Lauantaibrunssi klo 11–16, hinta 12,50 euroa. Sisältää mm. Salaattipöydän, päivän keiton, vegefrittersit, hedelmiä, yleensä kolme pääruokavaihtoehtoa sekä kahvin ja jälkiruoaksi makean kakun tai indonesialaisen jälkiruoan.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.