Päihteiden käyttö yhteydessä mielenterveyden ongelmiin ja traumaattisiin kokemuksiin erityisesti pakolaisten keskuudessa
Päihteiden käyttö on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin ja traumaattisiin kokemuksiin varsinkin humanitaarisista syistä maahan muuttaneiden keskuudessa. Syrjinnän ja päihteiden käytön yhteys osoittaa, että syrjintä on merkittävä terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä.
Lääketieteen lisensiaatti Essi Salama Turun yliopistosta selvitti väitöstutkimuksessaan vähemmistöjen päihteiden käyttöä. Aineistosta selvisi, että päihteiden käyttö on erilaista venäläis-, somalialais- ja kurdilaistaustaisissa väestöryhmissä koko väestöön verrattuna. Myös päihteiden käytön riskitekijät ovat eri väestöryhmillä osittain erilaisia.
Humalahakuinen alkoholin käyttö oli harvinaisempaa venäläis-, somalialais- ja kurditaustaisessa väestössä yleisväestöön verrattuna. Tutkimus osoitti myös, että päihteiden käyttö oli yhteydessä masennus- ja ahdistusoireisiin sekä itsetuhoisiin ajatuksiin kurditaustaisen väestön keskuudessa.
– Traumakokemukset olivat yhteydessä humalahakuiseen alkoholin käyttöön kurditaustaisilla ja elinaikaiseen kannabiksen käyttöön venäläistaustaisilla. Myös syrjintäkokemukset sisältyivät tekijöinä kannabiksen käyttöä selittäviin malleihin sekä venäläis- että kurditaustaisella väestöllä, Salama kertoo yliopiston tiedotteessa.
Stressi, erilaiset sosiodemografiset tekijät ja vastoinkäymiset, kuten mielenterveyden ongelmat sekä traumaattiset kokemukset, ovat koko väestössä yhteydessä päihteiden käyttöön. Salaman tutkimuksessa selvisi, että samantyyppiset sosiodemografiset tekijät olivat yhteydessä päihteiden käyttöön sekä maahan muuttaneiden että koko väestön keskuudessa.
– Erityisesti pakolaistaustaiset ja humanitaarisista syistä maahan muuttaneet joutuvat usein kokemaan erilaisia hyvinkin kuormittavia tilanteita lähtömaassaan, matkalla sekä uudessa asuinmaassaan. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että syrjintä, rasismi ja vihamielinen kohtelu lisäävät myös stressiä ja voivat vaikuttaa monin tavoin yksilöiden hyvinvointiin, Salama kertoo.