Gasum: Kaasun tulo Venäjältä katkeaa huomenna aamulla – LNG-terminaalilaivan vuokrasopimus on allekirjoitettu
Gasum kertoo, että sen hankintasopimuksen mukaisen maakaasun tulo Venäjältä katkeaa huomenna lauantaina 21. toukokuuta kello 07.00.
Gazprom Export on ilmoittanut Gasumille tänään iltapäivällä, että Gasumin hankintasopimuksen mukaiset maakaasutoimitukset Suomeen katkeavat huomenna.
Gasum toimittaa huomisesta eteenpäin maakaasua asiakkaillensa alkavan kesäkauden ajan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Gasumin kaasuverkon alueella sijaitsevat liikenteen kaasutankkausasemat toimivat myös normaalisti.
– On hyvin valitettavaa, että hankintasopimuksemme mukaiset maakaasutoimitukset tulevat nyt loppumaan. Olemme kuitenkin valmistautuneet tähän tilanteeseen huolellisesti ja mikäli kaasun siirtoverkossa ei ilmene häiriöitä, pystymme tulevina kuukausina toimittamaan kaasua kaikille asiakkaillemme, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen yhtiön tiedotteessa.
Gasgrid Finland Oy ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy, Inc. allekirjoittivat tänään perjantaina LNG-terminaalilaiva Exemplaria koskevan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Laiva turvaa Suomen huoltovarmuutta ja auttaa kattamaan Suomen kaasuntarvetta Venäjän putkikaasun tuonnin katketessa.
Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on hoitanut neuvotteluja terminaalilaivan vuokraamiseksi hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan huhtikuussa tekemän linjauksen mukaisesti.
– Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta. Yhtä lailla tärkeää on viedä rakentamista ja luvitusta viipymättä eteenpäin laivan saamiseksi Suomen rannikolle jo ensi talveksi. Haluan kiittää yhtiöitä ripeästä toiminnasta ja tuloksekkaasta yhteistyöstä, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä ministeriön tiedotteessa.
Terminaalilaiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Laivaa varten rakennetaan tarvittavat satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille. Jos ne valmistuvat Viroon ennen Suomea, voidaan terminaalilaiva sijoittaa väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes tarvittava infrastruktuuri Suomessa valmistuu.
Suomeen tuleva LNG-terminaalilaiva Exemplar on tilavuudeltaan 151 000 kuutiometriä, mikä vastaa noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua (LNG). LNG toimitetaan terminaalilaivaan tankkereilla maailmanmarkkinoilta. Tankkereiden odotetaan vierailevan terminaalilla 2–3 kertaa kuukaudessa. Nesteytetty maakaasu höyrystetään laivassa uudelleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon.
Gasgridin mukaan projektin aikataulu tarkentuu kesäkuussa. LNG-terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat sen arvion mukaan 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 460 miljoonaa euroa. Lisänä summaan tulee käytön volyymiin liittyviä kustannuksia.
– Olemme käynnistäneet lukuisia toimia huoltovarmuuden parantamiseksi, myös maakaasun osalta. Kelluva LNG-terminaali mahdollistaa irtautumisemme venäläisestä kaasusta. Odotan kaikilta osapuolilta nopeaa toimintaa hankkeen loppuunsaattamiseksi, toteaa valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Suomi on riippuvainen maakaasun tuonnista, sillä meillä ei ole omia varantoja tai tuotantoa. Maakaasun osuus Suomen kaikesta energiankäytöstä on noin viisi prosenttia. Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen. Vuokrattava LNG-laiva turvaa tiedotteen mukaan erityisesti teollisuuden kaasunsaantia ja on siten tärkeä hanke koko Suomelle ja sen taloudelle.
Suomen ja Viron välinen Balticconnector-siirtoputki mahdollistaa venäläistä korvaavaa kaasun tuontia Baltiasta. Suomeen saadaan kaasua myös nyt hankittavaa selvästi pienempien LNG-terminaalien kautta Tornioon ja Poriin sekä syksyllä Haminaan valmistuvan terminaalin kautta.
Kotitalousasiakkaiden kaasun tarve pystytään kattamaan kaikissa tilanteessa. Huoltovarmuuskeskus (HVK) on varautunut huolehtimaan kaasuverkkoon liittyneiden kotitalousasiakkaiden, eli ns. suojattujen asiakkaiden tarpeista. Lisäksi HVK valmistelee valmiutta huolehtia myös sosiaali- ja terveydenhuollon kohteiden sekä energiakriittisen elintarviketeollisuuden kaasun tarpeesta.