Uutiset

Uusi valvontavene tehostaa tullin huviveneiden tarkastuksia


Tulli tehostaa huviveneiden tarkastuksia Suomen merialueilla. Tätä varten se on saanut kesäksi koekäyttöön uuden tehokkaan veneen, jonka ansiosta tarkastusten uskotaan moninkertaistuvan.

Alumiinipohjaisen, niin sanotun Rib-veneen erikoisuutena ovat sen laitoja kiertävät kumiponttoonit, joiden ansiosta se voi kiinnittyä helposti ja turvallisesti tarkastettavan veneen kupeeseen.

Tänä kesänä Tulli käyttää tätä parhaimmillaan 60 solmun nopeudella kiitävää venettä muun muassa Suomenlahdella ja Turun saaristossa.

Tullissa uskotaan, että kunhan sen nykyiset partioveneet vanhenevat, tilalle tulevat juuri Rib-veneiden kaltaiset kumiveneet. Taloustilanteesta riippuen Tulli saanee ensimmäiset uuden sukupolven valvontaveneet muutaman vuoden kuluessa.

Huviveneiden tarkastuksiin on tuonut uuden haasteen puolitoista vuotta sitten laajentunut Schengen-alue. Nythän huviveneetkin voivat liikkua alueella ilman rajamuodollisuuksia ja määrättyjä reittejä. Schengen-alueeseen kuuluvat kaikki Itämeren rantavaltiot Venäjää ja siihen hallinnollisesti kuuluvaa Kaliningradin aluetta lukuun ottamatta.