JHL, Juko, Jyty ja KT hyväksyivät, Tehy ja Super hylkäsivät
Tehy ja Super ovat hylänneet eilen annetun sovintoehdotuksen. Järjestöjen mukaan ehdotus ei sisältänyt uskottavaa hoitajapulan ratkaisua. Palkkaohjelma on niiden mukaan tasoltaan täysin riittämätön, eivätkä ne usko että se lieventää hoitajapulaa lainkaan. Työoloihin ei järjestöjen mukaan ollut luvassa edistystä. Ainoa tavoite, joka eteni hoitajajärjestöjen mielestä, oli perhevapaamääräysten uudistaminen.
Järjestöjen hallinnot päättivät kokouksissaan samalla joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu, kuitenkin viimeistään 1.1.2023 hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen, ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua. Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen kohdistuu ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon.
Joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen, Tehy ja Super kertovat tiedotteessaan. Joukkoirtisanoutuminen ei toteudu kesällä, koska järjestöjen jäsenten kesälomia ei haluta vaarantaa. Lisäksi opiskelijoiden työharjoittelu halutaan turvata. Järjestöt uskovat, että hallitus säätää joukkoirtisanoutumisen toteutumisen varalta potilasturvallisuuslain, joka merkitsisi pakkotyötä hoitajille kesällä.
Hoitajajärjestöt huomauttavat, että koska kuntien sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille, eivät Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT:n nykyiset päättäjät ole kiinnostuneita ratkaisemaan hoitajapulaa vuosiksi eteenpäin.
Tehyn ja SuPerin ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa koko kuntasektorilla toistaiseksi.
Sen sijaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ja Ammattiliitto Jyty hyväksyivät sovittelulautakunnan antaman kunta-alan sovintoesityksen tiistai-iltana 10.5 olisivat olleet valmiita hyväksymään sovintolautakunnan ehdotuksen. Myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT hyväksyi sovintolautakunnan ehdotuksen.
Sovintoesityksen voimaan tuleminen edellyttää, että kaikki neuvotteluosapuolet hyväksyvät sopimuksen.
Juttuun lisätty tieto kello 14.30, että myös Jyty hyväksyi sovittelulautakunnan esityksen.