Sovittelulautakunnan ehdotus kunta-alan työriitaan valmistui – vähintään 46 euroa lisää palkkaa kuukaudessa
Työministeri Tuula Haataisen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksestä huhtikuussa asettama sovittelulautakunta on antanut sovintoehdotuksen kunta-alan työriitaan. Sovintoehdotus luovutettiin kunta-alan pääsopijajärjestöille tänään tiistaina.
Sovittelulautakunnan kolmevuotisessa sovintoehdotuksessa pienipalkkaisten työntekijöiden palkat nousevat muita enemmän. Sovintoehdotus tuottaa jokaiselle sopimuksen piiriin tulevalle työntekijälle kahden prosentin, mutta vähintään 46 euron suuruisen palkankorotuksen kuukaudessa 1.6.2022 alkaen. Lisäksi ehdotuksessa on 0,53 prosentin järjestelyerä lokakuun alusta alkaen. Tällä toteutetaan sovittelulautakunnan puheenjohtajan Elina Pylkkäsen mukaan palkallinen perhevapaauudistus.
– Niin työntekijöiden, kuntien ja uusien hyvinvointialueiden kuin tavallisten kansalaistenkin kannalta on tärkeää, että julkiset hyvinvointipalvelut toimivat ja työrauha kyetään turvaamaan, sanoo Pylkkänen tiedotteessa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto käsittelee sovintoesitystä tänään tiistaina illalla. JHL edustaa noin kolmasosaa kunta-alan työntekijöistä.
Kunta-alan mediaanipalkka oli viime vuonna noin 3 040 euroa. Mediaanipalkkaisen työntekijän palkassa yleiskorotuksen ja järjestelyerän keskimääräinen yhteisvaikutus nousisi noin 76 euroon kuukaudessa.
Sovintoehdotukseen kuuluu edellä mainittujen elementtien lisäksi viisivuotinen palkkarakenneohjelma vuosille 2023–27, joka tulee yleisen linjan mukaisten palkankorotusten päälle. Palkkarakenneohjelman keskimääräistä palkkatasoa korottava vaikutus on viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia.
Pylkkäsen mukaan ohjelman tavoitteena on parantaa kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta, työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta.
– Sovittelulautakunnan työssä kunta-alan järjestöt ovat tuoneet esiin kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyden. Palkkarakenneohjelmalla voidaan varmistaa jatkossakin kunta- ja hyvinvointialojen työntekijöiden palkkojen kehitys, Pylkkänen toteaa.
Suuret epävarmuudet työvoiman kysynnässä ja tarjonnassa sekä vaikeutunut taloudellinen tilanne edellyttävät vakauttavaa ohjelmaa, jolla tavoitellaan pidempiaikaista työrauhaa julkisiin palveluihin, tiedotteessa todetaan.
Palkankorotusten ja palkkarakenneohjelman lisäksi sovintoehdotuksessa on työehtoja parantavia tekstikirjauksia esimerkiksi työaikaratkaisuihin liittyen.
Pylkkäsen mukaan osapuolten näkemykset on sovintoehdotuksen laatimisessa otettu tasapuolisesti huomioon. Toteutuessaan sovintoehdotuksen mukainen sopimus koskisi noin 425 000 virka- tai työsuhteessa olevaa työntekijää.
Pylkkänen odottaa pääsopijajärjestöjen antavan vastauksensa sovittelulautakunnalle huomenna keskiviikkona kello 12 mennessä.
Työriitojen sovittelusta annetun lain mukaan määrättyä sovittelutehtävää varten voidaan asettaa sovittelulautakunta. Monijäseninen sovittelulautakunta voidaan asettaa, kun tavanomaisessa sovittelussa ei ole saavutettu tuloksia ja asian ratkaiseminen on yhteiskunnallisesti tärkeää.