Venäjän konsulaatin vieressä kuultiin itkuvirsiä: Surutilaisuudessa sai näyttää tunteensa sodan uhrien puolesta – katso videolta, miltä paikan päällä näytti
Maanantaina kello 15 järjestettiin Venäjän konsulaatin vieressä mielenosoitus Venäjän hyökkäyssodan uhrien muistamiseksi.
– Se on vapaamuotoinen surutilaisuus, johon saa jokainen tulla, poliittiseen katsantokantaan tai uskontoon katsomatta, ilmaisemaan tunteitaan sodan uhrien puolesta. Uhreja on sekä Ukrainassa että Venäjällä, kertoi tilaisuuden alullepanija Mikko-Pekka Kiiskinen.
Kiiskinen on tunnettu "Ukrainan lippu -miehenä". Hän on ripustanut Ukrainan lipun Venäjän konsulaatin lähellä sijaitsevaan puuhun jo yli kuukauden ajan.
Maanantain mielenilmauksessa oli paikalla myös turkulainen Else-Maj Suolinna, 80, joka on osoittanut jokaisena arkipäivänä mieltään Venäjän konsulaatin edessä. Hän aloitti mielenosoitukset noin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.
Tilaisuus aloitettiin yhteislaululla ja siellä kuultiin myös itkuvirsiä.
– Emmi Kuittinen esittää tätä tilaisuutta varten tekemänsä itkuvirren, kertoi Kiiskinen.
Kuittinen on itkuvirsiin perehtynyt laulaja ja kansanmuusikko.
TS näytti mielenilmauksen suorana lähetyksenä.
Kiiskinen ei osannut etukäteen sanoa, kuinka paljon väkeä oli tulossa paikalle. Tilaisuudessa oli myös mahdollista laskea kukkia uhrien muistoksi.
– Myös piispa Mari Leppänen on kertonut tulevansa paikalle, hän kertoi.
Kiiskisen mukaan suuri toive olisi se, että tilaisuus pysyisi rauhallisena ja sodan uhreja kunnioittavana.
Suomen ukrainalaiset ry. piti tilaisuuden sunnuntaina Tuomiokirkolla, ja Kiiskisen mukaan sunnuntain ja maanantain tilaisuudet olivat tavallaan sulautuneita yhteen. Myös Helsingissä on useita vastaavanlaisia tilaisuuksia.
– Itse halusin, että tilaisuus pidetään konsulaatin vieressä, sillä en halua että se sitoutuisi mihinkään uskontokuntaan, Kiiskinen sanoi.
Päivämäärä 9. toukokuuta tunnetaan myös Eurooppa-päivänä. Lisäksi Venäjällä juhlitaan samana päivänä voitonpäivää natsi-Saksan kukistumisen kunniaksi.
Kiiskisen mukaan alun perin oli ideana se, että tilaisuuteen saataisiin Karjalasta itkijöitä. Kun tilanne on Venäjän kanssa mikä on, se ei ottanut onnistuakseen.
Paikalle olivat tervetulleita kaikki, jotka halusivat osoittaa tukensa sodan uhreille. Kiiskinen toivoi, että kukaan ei tule tapahtumaan huutelemaan.
– Tilaisuus on herkkä, eikä ole tarkoitus, että kukaan tulisi öyhöttämään tai örisemään sinne, Kiiskinen vetosi.
Tapahtumasta tehtiin kokoontumisilmoitus poliisille.