Elintarviketeollisuus

Jalostajan hernekeittopurkeista löytyi hyönteisiä – "Takaisinveto aiheuttaisi valtavan määrän tarpeetonta ruokahävikkiä"

JORI LIIMATAINEN
Hernekeitto on Jalostajan tunnetuimpia tuotteita.
Hernekeitto on Jalostajan tunnetuimpia tuotteita.

Turkulaisen elintarvikevalmistaja Jalostajan hernekeittoerästä löytyneet hyönteiset olivat yrityksen toimitusjohtajan Lauri Lundenin mukaan hernepiilokas-nimisiä kuoriaisia.

– Erittäin valitettavaa, jokainen tällainen tapaus on liikaa, Lunden kommentoi.

Lunden kertoo Jalostajan saaneen asiasta kuluttajapalautteita.

– Kun viljelyskasveista valmistetaan elintarvikkeita, on aina mahdollista korkeista laatustandardeista huolimatta, että pelloilta päätyy lopputuotteeseen jotain, mikä ei sinne kuulu, Lunden toteaa.

Jalostaja ei aio vetää hernekeittoerää pois myynnistä. Lundenin mukaan takaisinveto aiheuttaisi valtavan määrän tarpeetonta ruokahävikkiä, kun samalla suuri määrä virheetöntä hernekeittoa otettaisiin markkinoilta pois. Jalostaja on antanut kuluttajille hyvitykseksi 10 euron lahjakortteja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kuluttajapalautteen ja omien kontrolliemme perusteella kuoriaislöydöksiä on ollut hyvin pienessä määrässä hernekeittopurkkeja suhteessa valmistettuihin ja myytyihin määriin. Tuote ei myöskään aiheuta terveydellistä vaaraa. Näiden syiden vuoksi päädyimme siihen, että tuotteen hyvittäminen lahjakortilla on paras tapa korvata kuluttajille aiheutunut vahinko, Lunden kertoo.

Lundenin mukaan Jalostaja on lopettanut herneiden oston alueelta, jolta poikkeuksellisen huono herne-erä oli hankittu.

Hyönteislöydöksistä Jalostajan hernekeittopurkeissa kertoi ensimmäisenä Iltalehti, johon oli ollut yhteydessä kolme samaan ilmiöön törmännyttä lukijaa. Iltalehden mukaan havainnot kovakuoriaisista on tehty parin kuukauden aikana.

Turun kaupungin elintarvikevalvonnasta vastaa Turun ympäristöterveyden elintarvikevalvonta.

Elintarvikevalvonnan lähijohtaja, terveystarkastaja Päivi Nurmi kertoo, että he ovat pyytäneet Jalostajalta selvitystä tapauksesta. Nurmen mukaan elintarvikevalvonta ei voi hoitaa asiaa ennen kuin he ovat saaneet toimijalta lisätietoja.

– Olemme pyytäneet selvitystä, että mistä on kyse. Onko kyse pilaantuneesta raaka-aine-erästä, kuinka laaja ongelma on, paljonko tuotetta on myyty ja missä sitä vielä myynnissä on, Nurmi kertoo.

Jalostaja kasaa ja kerää tietoa osaltaan. Turun elintarvikevalvonnan mukaan Jalostajan on selvityspyynnössään kerrottava poistuuko ongelma raaka-ainetoimittajaa vaihtamalla. Nurmi kertoo, ettei takaisinvetoa ei olla vaatimassa, koska terveydellistä haittaa ei ole. Ruokaviraston mukaan lämpökäsittely tuhoaa taudinaiheuttajat, mutta eivät kuoriaiset tuotteeseen kuulu, Nurmi toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kyseessä on esteettinen haitta kuluttajan näkökannalta, joten viranomaisella ei ole antaa mitään toimenpidevelvoitetta.

Nurmi kertoo, että Ruokavirasto on saanut tapaukseen liittyen yhden valituksen.

Päivitetty Turun elintarvikevalvonnan kommenteilla kello 14.42.

Päivitetty Jalostajan toimitusjohtajan Lauri Lundenin Turun Sanomille antamalla haastattelulla kello 19.00.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (19)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Marianne Taipalus
herneet
Hei! Eikö purkissa pitäisi lukea mistä maasta herneet ovat? Kaikissa ku lukee suomalainen herne,sehän on petos!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ajattelija
Vast: herneet
Jäin kanssa itse miettimään tätä lausetta "Lundenin mukaan Jalostaja on lopettanut herneiden oston alueelta, jolta poikkeuksellisen huono herne-erä oli hankittu."
Suomessa ei taideta viljellä herneitä kuin Säkylän suunnalla? Sekin Apetitin tarpeisiin korjatkaa jos olen väärässä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Reyes
Vastaus ei herätä luottamusta
"Näissä muutamissa herne-erissä tätä ongelmaa on havaittu. "

Jos tilanne on todellakin noin, niin vastaus ei herätä luottamusta Jalostajan laatuun yhtään. Vastaus tarkoittaa käytännössä sitä, että laaduntarkkailijat päästävät kaiken läpi, mikään ei pysäytä tuotantoa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
M.P.
Koppiaissoppaa, ei kiitos!
"Jalostaja ei kuitenkaan ryhdy takaisinvetoon, sillä sen mukaan tuotantoprosessissa on käytetty sterilointia."

Ei voi kuin ihmetellä, ettei Jalostaja edes mainehaitan vuoksi ole valmis vetämään saastuneita eriä pois markkinoilta. Luotetaanko siihen, etteivät kaikki huomaa, mitä sattumia on sopassa? Haluaisikohan arvoisa herra toimitusjohtaja itse syödä koppiaissoppaa...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Alf
Niinpä niin..."muualta Euroopasta..."
Tästä jutusta tuli mieleeni, että Yle Areenassa on katsottavissa dokumentti "Väärennettyä ruokaa".

Takaan, että sen katsomisen jälkeen ei enää hirveästi tee mieli tuotteita joissa raaka-aineen/-aineiden alkuperämaaksi on merkitty "EU". Hyvää ruokahalua!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää