Lounaspaikka

Villiruuan sanansaattaja avasi ravintolan Turkuun Finnish Design Shopin logistiikkakeskukseen – "Lounaamme on kasuaali hatunnosto perinteiselle suomalaiselle tarjotinlounaalle"

MARTTIINA SAIRANEN
Sami Tallberg on suomalainen keittiöpäällikkö ja ruokakirjailija, joka tunnetaan etenkin villiruoan sanansaattajana.
Sami Tallberg on suomalainen keittiöpäällikkö ja ruokakirjailija, joka tunnetaan etenkin villiruoan sanansaattajana.

Konsepti on loistava: se yhdistää huippuosaamisen, kotimaisen villiruuan, hyvinvoinnin ja designin. Luonnon keskellä, Finnish Design Shopin logistiikkakeskuksessa, sijaitseva keittiöpäällikkö Sami Tallbergin uusi lounasravintola ST x FDS on jokaista yksityiskohtaa myöten huippuunsa hiottu. Reilu kuukausi sitten avautunut ravintola toimii niin työpaikkaruokalana kuin kaikille avoimena kohtaamispaikkana.

– Ravintola on oodi suomalaiselle työpaikkakulttuurille. Päivittäin vaihtuva lounaamme on kasuaali hatunnosto perinteiselle suomalaiselle tarjotinlounaalle, Tallberg sanoo.

Tallberg on suomalainen keittiöpäällikkö ja ruokakirjailija, joka tunnetaan etenkin villiruoan sanansaattajana. Tallbergin ruokakirjat perustuvat paitsi innostaviin, suomalaisen luonnon raaka-aineita hyödyntäviin resepteihin myös vankkaan tietopohjaan pohjoisen villiruoan terveysvaikutuksista ja käyttötavoista eri aikoina. Tallberg on myös järjestänyt villiyrittikursseja ja -tapahtumia Suomessa ja maailmalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tallberg on jo vuosia luonut ruokafilosofiaa, jossa ruokavalinnoilla vaikutetaan mielen, kehon ja sielun hyvinvointiin. ST x FDS:n ruoka pohjaa suomalaisen luonnon raaka-aineisiin ja terveyttä edistäviin ruokiin.

"Ravintola on oodi suomalaiselle työpaikkakulttuurille."

Lounaalla tarjolla olevissa annoksissa, salaateissa, juomissa ja jälkiruuissa hyödynnetään muun muassa sesongin raaka-aineita, kuten lähiluonnosta kerättyjä villiyrttejä ja koivun mahlaa. Raikkaisiin juomiin ja smoothieihin lisäpotkua tuovat niin chian siemenet, neurolipidi, vehnäoras, pakuri kuin kääpä-reishitipat. Laajasta juomavalikoimasta löytyy myös muun muassa shampanjaa, williyrttiteetä ja luuliemikaakaota.

– Hyvinvointi lisääntyy dramaattisesti, jos käy syömässä joka päivä ravintorikasta ruokaa. Lounasravintolassa samat vieraat saattavat syödä useana päivänä viikossa, joten tavoitteeni on tuottaa yllättäviä makupareja ja elämyksellisiä lounaita, joista tulee kylläiseksi, ja joiden avulla työvire säilyy ja suolisto voi hyvin.

Lounasravintolassa on arkisin tarjolla päivittäin vaihtuva kahden ja kolmen ruokalajin lounasmenu sekä päivän tarjotinlounas. Päivän lounas sisältää pöytiin tarjoillun vege-, liha- tai kala-annoksen sekä vegaanisen alkupalan, leipää ja kahvin tai teen. Iso osa ruuasta on vegaanista.

– Brasserie-henkinen ruokalistamme on moderni, sivistynyt ja leikkisä. Se koostuu muun muassa siianmätileivästä, tartarpihvistä, lehtikaalicaesarista, osso buccosta, tribuutista Ilma Lindgrenille ja muista päivittäin vaihtuvista annoksista.

Vierailupäivänä menussa oli parsaa, karhunlaukkaa ja savumantelia, villisiianmätiä, tilliä ja hapankermaa, tartarpihvi hirvestä, sikurisouskua ja villiyrttejä. Lehtikaalicaesar, charolais osso buco ja gremolataa. Jälkiruuaksi oli tarjolla mangoa, grillattuja vaahtokarkkeja, tribuutti Ilma Lindgrenille sekä seesamivaahtoa ja suklaata.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testattavaksi valikoitui päivän lounasannos. Valitsin fish & chips -annoksen, jossa oli turskaa, rapeaksi paistettu rosamundakiekko, pikkelikurkkua, tillismetanaa sekä luomuvoi-kapris-kastiketta. Ruokajuomana oli koivunmahlajuoma ja jälkiruuaksi kuppi Fruktin kahvia lakkakääpäuutetipoilla terästettynä.

Lounas muutti paitsi käsitykseni fish & chips -annoksesta myös ruuasta ylipäätään. Yksinkertaisista ja ravinteikkaista raaka-aineista valmistettu annos oli kaunis, raikas, sopivan täyttävä ja ehdottomasti yksi elämäni parhaimmista. Se inspiroi miettimään omia ruokavalintoja, opettelemaan uudenlaista ruuanlaittoa ja hyödyntämään villiyrttejä.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

ST x FDS -lounasravintola

Aviatie 2, Turku

Lisätiedot: www.finnishdesignshop.fi/showroom

Lounas arkisin kello 11–14. Tarjotinlounas 15 euroa, kahden ruokalajin menu 25 euroa ja kolmen ruokalajin menu 29 euroa.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.