Valmet Automotive käynnistää muutosneuvottelut Uudessakaupungissa – irtisanomisuhan alla 1 100 työntekijää
Valmet Automotive tiedotti perjantaina Uudenkaupungin tehtaan koko autonvalmistusliiketoimintaa ja sen henkilöstöä koskevista muutosneuvotteluista. Sopeutustarve on 1 100 henkilöä.
– Muutosneuvottelujen taustalla ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt liittyen siihen, että meillä loppuu GLC-mallin tuotanto sopimuksen mukaisesti ja tässä globaalissa epävarmuustilassa, missä autoteollisuus elää, niin tähän ajankohtaan ja tällä aikataululla ei ollut mahdollista saada korvaavaa sopimusta, valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus kertoo.
Mercedes-Benzin GLC-sopimus päättyy kesäkuussa.
Neuvottelut eivät koske yrityksen akkuliiketoimintoja, Mersun A-sarjan valmistusta, eikä käynnissä olevia projektitöitä. Valmet Automotive on aiemmin ilmoittanut kahdesta sähköautoprojektista, jotka tulevat tuotantoon Uudenkaupungin autotehtaalla vuosina 2022 ja 2023.
Korona-aikana äitynyt autoteollisuuden komponenttipula sai uuden, merkittävän iskun Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Läntisessä Ukrainassa valmistetaan erityisesti johtosarjoja. Venäjä taas tuottaa muun muassa merkittävän osan elektroniikkateollisuudessa käytettävistä jalokaasuista.
Sota ja Venäjän pakotteet ovat vaikeuttaneet keskieurooppalaisten autotehtaiden toimintaa merkittävästi. Iltalehden ja Moottorin mukaan muun muassa Mercedes, Volkswagen, Audi ja BMW ovat supistaneet tai keskeyttäneet toimintojaan Ukrainasta tulevien komponenttien toimitusongelmien vuoksi.
Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki kertoi Turun Sanomille maaliskuun alkupuolella, että Uuteenkaupunkiin ei tule komponentteja tai osia Ukrainasta, Venäjältä tai Valko-Venäjältä, ja että sen tuotanto jatkuu normaalisti (TS 11.3.).
Jo 18. maaliskuuta yritys kuitenkin tiedotti, että se neuvottelee henkilöstön tilapäisestä vähennystarpeesta A-sarjan tuotantoon vaikuttaneesta yllättävästä komponenttipulasta. Välitön uhka mallin valmistuksen keskeyttämisestä on jo kuitenkin väistynyt.
Tehtaan ahdingossa ei Rannuksen mukaan edelleenkään ole kyse komponenttipulasta.
– Puhtaasti komponenttipulaan tämä ei liity. Kokonaisvaltainen tilanne joka on nyt käsillä, on hidastanut tiettyjä päätöksiä ja sen takia uusia ratkaisuja ei olla saatu tehtyä, hän sanoo ja jatkaa:
– Kyllä kaikella on kaikkeen vaikutus. Pandemia, komponenttipula ja viimeisimpänä Ukrainan sota – ne hidastavat asiakkaidemme päätöksentekoa.
Bensan hintojen nousulla ja sodan vauhdittamalla sähköautojen kysynnän kasvulla hän ei näe olevan tehtaan tilanteelle merkitystä.
– Ei sillä ole vaikutusta tässä kohtaa meidän ratkaisuihin. Polttomoottoriautoja valmistetaan vielä hyvänkin aikaa, Rannus sanoo.
Rannuksen mukaan muutosneuvottelut aloitetaan Uudessakaupungissa ensi viikolla. Työnantaja harkitsee toimenpiteeksi lomautuksia, irtisanomisia ja toimenkuvien muutoksia.
– Muutosneuvotteluesitys on annettu tänään luottamushenkilöille ja sitä kautta koko henkilöstölle. Neuvottelut kestävät noin kuusi viikkoa ja sen jälkeen on päätöksenteon paikka.
Rannus ei globaalin tilanteen epävarmuuteen vedoten kommentoi, missä vaiheessa käännettä parempaan olisi odotettavissa.
Professori: Taustalla globaalit muutokset ja kriisit
Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund näkee Valmet Automotiven vaikeuksien olevan osa laajaa, koronan aikana eskaloitunutta teollisuuden ahdinkoa, jolle Ukrainan sota on vain viimeisin isku.
– Venäjän kriisi ei vaikuta pelkästään energiapuolelle vaan myös erilaisiin materiaalivirtoihin. Venäjä on suuri metallien ja materiaalien viejä. Se vaikuttaa tuotantoketjuissa laajasti, Lund toteaa ja jatkaa:
– Korona ja Ukrainan kriisi yhdessä vaikuttavat siihen, että tuotantoihin tulee suuria pullonkauloja, kun materiaaleja ja esimerkiksi piisiruja ei saada tarpeeksi. Voisin kuvitella, että sillä on vaikutusta myös autopuoleen Suomessa.
Ennen kaikkea Lund näkee Valmetin tilanteen heijastelevan globalisaatiota.
– Suomi on pieni viejämaa, ja meille kaikki kaupan häiriöt, joita kriisien tai vaikka Kiinan ja Yhdysvaltojan taloussodan myötä tulee, heijastuvat helposti näin. Taustalla ovat myös isot globaalit muutokset, kuten vihreä siirtymä ja teknologia-aallot, kuten polttomoottoreista luopuminen, jotka varmasti alkavat näkyä myös Suomessa.
Täydennetty kauttaaltaan ja lisätty Rannuksen kommentit 7.56.
Lisätty Peter Lundin kommentit 19.55.