Uutiset

Törmännyt metro oli vanha ja kuljettaja kokematon

Metrojunat törmäsivät toisiinsa Fort Totten -aseman lähellä iltapäivän ruuhka-aikaan.
Metrojunat törmäsivät toisiinsa Fort Totten -aseman lähellä iltapäivän ruuhka-aikaan.

Washingtonin eilispäivän metroturman juna kuului Washingtonin metron vanhimpaan kalustoon. Lisäksi onnettomuudessa kuollut kuljettaja oli ajanut metroa vasta kolme kuukautta.

Liikenneviranomaiset olivat kehottaneet jo vuosia sitten metroyhtiötä kunnostamaan tai poistamaan käytöstä vanhimmat junansa, koska niiden kolariturvallisuus oli kehno. Törmäyksessä ne menisivät pahasti ruttuun ja aiheuttaisivat suuren vaaran sisällä olijoille.

Tutkijoiden mielestä on kuitenkin liian aikaista arvioida, miten paljon junan kunto ja kuljettajan kokemattomuus vaikuttivat onnettomuuteen. Washingtonin historian tuhoisimmassa metroturmassa kuoli yhdeksän ihmistä ja 80 loukkaantui.

Tutkijat ovat myös pyrkineet selvittämään onnettomuusmetron kuljettajan kännykkätiedot. Viime syyskuussa Los Angelesissa 25 ihmistä kuoli paikallisjunan onnettomuudessa, kun kuljettaja laiminlöi valvontavastuunsa naputtelemalla tekstiviestejä.

”Ajattelin heti Lontoon pommi-iskua”

– Olin siinä paikallaan odottaneessa junassa. Luulin aluksi, että se oli räjähdys, ja ajattelin heti Lontoon metron pommi-iskua. Savua ja tomua oli kaikkialla, kuvaili vammoitta selvinnyt Abra Jeffers.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikkeellä olleessa junassa istunut Jody Wickett kertoi puolestaan paiskautuneensa paikaltaan.

– Ensin tuntui vain tömähdys ja sitten viittä tai kymmentä sekuntia myöhemmin tuli äkkipysähdys, hän kertasi uutiskanava CNN:lle.

– Yritin mennä auttamaan muita. Ihmisiä oli jumissa kahdessa vaunussa. Yritimme saada heitä ulos ja raahata romua pois tieltä sen verran mitä pystyimme.

Onnettomuustutkijat kertoivat, että Washingtonin metron turvallisuuden parantamista on vaadittu vuodesta toiseen mutta juuri mitään ei ole tehty. Vanhentunutta kalustoa olisi pitänyt vaihtaa uuteen tai ainakin korjata vastaamaan suosituksia.

Washington Post -lehden mukaan edellinen läheltä piti -tilanne sattui kesäkuussa 2005. Junan kuljettaja huomasi ajavansa vaarallisen lähelle toista junaa, vaikka järjestelmän mukaan reitin piti olla auki. Hän ehti kuitenkin painaa jarrua ajoissa.