Kirjastosta saa nyt Raisiossa myös lounasta – kahvilan nimen esikuva pelasti kuparikattilat ja eteni piiasta taloudenhoitajaksi
Kirjan- ja kulttuurinystävän ja satunnaisen ohikulkijankin kannattaa poiketa Raision kirjaston Cafe Charlottaan. Tammikuussa ovensa avannut kahvila tarjoaa nyt myös lounasta.
Cafe Charlotan yrittäjä, naantalilainen restonomi Kaisa Heinonen on halunnut luoda kahvilasta mutkattoman paikan, johon on helppo tulla.
– Meiltä löytyy lounasaikaan salaatteja, keittoja, wokkeja ja lämpimiä ruokia. Suosin tuoreita aineksia. Teen kotihenkistä ruokaa simppeleistä raaka-aineista, en käytä mitään valmisjuttuja, Heinonen sanoo.
Cafe Charlotta sijaitsee Raision kirjaston Aulagalleriassa. Asiakaspaikkoja on 24. On tilaa, valoa ja sopivasti rauhaa. Ympärillä avautuva kirjasto luo paikalle kivan kulttuurihenkisen ilmapiirin. Pöydän ääreen mahtuvat hyvin myös vaikka lastenvaunut tai rollaattori.
Uusi yrittäjä on otettu kirjastolla ilolla vastaan.
– Olen yllättynyt, miten ihmiset ovat tulleet tähän. On tullut valtavan hyvää palautetta, moni tykkää tulla kahville tai syömään ja samalla tapaamaan muita, Heinonen sanoo.
Heinonen tekee leivonnaiset paikan päällä, tarvittaessa apuna toimii omaa henkilöstöravintolaa pyörittävä äiti.
Listalla on päivittäin vaihtuva lounasruoka. Tarvittaessa siitä saa vegaanisen, gluteiinittoman tai maidottoman version.
– Erikoisruokavalioiden huomiointi sai oikeastaan alkunsa, kun olimme juuri avanneet. Yhden pikkupojan äiti kysyi, saisiko täältä gluteiinitonta. Tajusin, että mikä ettei. Minusta erilaisten ruokavalioiden huomioiminen on asiakaspalvelua, arvostan itse hyvää palvelua ja hyviä tuotteita.
"Teen kotihenkistä ruokaa simppeleistä raaka-aineista."
Parikymmentä vuotta ravintola-alalla työskennellyt Heinonen sai ajatuksen omasta paikasta viime syksynä. Hän työskenteli vielä Naantalin kylpylässä, oli ollut siellä yli kymmenen vuotta, ensin tarjoilijana, sitten esihenkilönä. Sitten tuli hyvä hetki heittäytyä uuteen.
– Olen aina tehnyt ravintolatöitä, ala on tuttu, on jo verkostoja. Kuulin äitini kautta, että täällä olisi tällainen paikka. Vuoden lopulla irtisanouduin vakityöstäni. Ajattelin uskaltaa, hän kertoo.
Nimensä Cafe Charlotta sai Pernon kartanossa vaikuttaneesta Charlotta Laurenista, joka nousi piiasta taloudenhoitajaksi ja pelasti Turun Linnaa luovutettaessa kaksi kuparikattilaakin.
– Halusin, että kahvilan nimellä on merkitys, tarina. Apua nimen keksimiseen sain Altti Koivistolta, Heinonen kertoo.
Vierailupäivänä Cafe Charlotan listalta löytyy kana-kasviswokki. Annos on reilun kokoinen ja herkullinen. Mukana on kanaa, basmatiriisiä cashewpähkinöitä, kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Makua tuovat tuore inkivääri ja chilitahna.
Heinonen uskoo tuoreisiin, raikkaisiin raaka-aineisiin, mutkattomaan ruokaan. Vitriinistä löytyy myös suolaisia piirakoita ja makeita herkkuja.
– Suolainen piirakka on vakio, ja teen sen aina gluteiinittomana. Leivonnaiset teen fiiliksen ja kauden mukaan.
Asiakkaiden suosikki on itse tehty pulla.
– Sen suosio oli yllätyskin. Leivon joka päivä, taikina nousee kylmässä edellisen yön. Joku sanoi, että pulla tuoksui ulkonakin, Heinonen nauraa.
Cafe Charlotta on auki kirjaston aukiolojen mukaan. Paikalla on myös anniskeluoikeudet, joten syömisien lisänä voi nauttia vaikka lasin viiniä. Heinonen vastaa myös kahvituksista kirjaston tapahtumissa.
Tulevaisuuteen Heinonen visioi erilaisia tapahtumia, jotka tuovat saman katon alle kulttuuria ja hyvää ruokaa.
– Täällä voisi pitää vaikka viini-iltoja, hän sanoo.
Suunnitteilla on jo Taiteiden yön tapahtumia sekä yhteistyötä naantalilaisen Florinan kanssa. Haaveissa olisi kahvilan täydentävä terassi.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.
Cafe Charlotta
Raision kirjaston Aulagalleria, Eeronkuja 2
Yhteystiedot: cafe.charlotta@outlook.com, puh. 040 766 9948
Lounas kello 11–14