Lounaspaikka

Kirjastosta saa nyt Raisiossa myös lounasta – kahvilan nimen esikuva pelasti kuparikattilat ja eteni piiasta taloudenhoitajaksi

MARTTIINA SAIRANEN
–¿Halusin, että kahvilan nimellä on merkitys, tarina, toteaa Cafe Charlotan yrittäjä Kaisa Heinonen.
–¿Halusin, että kahvilan nimellä on merkitys, tarina, toteaa Cafe Charlotan yrittäjä Kaisa Heinonen.

Kirjan- ja kulttuurinystävän ja satunnaisen ohikulkijankin kannattaa poiketa Raision kirjaston Cafe Charlottaan. Tammikuussa ovensa avannut kahvila tarjoaa nyt myös lounasta.

Cafe Charlotan yrittäjä, naantalilainen restonomi Kaisa Heinonen on halunnut luoda kahvilasta mutkattoman paikan, johon on helppo tulla.

– Meiltä löytyy lounasaikaan salaatteja, keittoja, wokkeja ja lämpimiä ruokia. Suosin tuoreita aineksia. Teen kotihenkistä ruokaa simppeleistä raaka-aineista, en käytä mitään valmisjuttuja, Heinonen sanoo.

Cafe Charlotta sijaitsee Raision kirjaston Aulagalleriassa. Asiakaspaikkoja on 24. On tilaa, valoa ja sopivasti rauhaa. Ympärillä avautuva kirjasto luo paikalle kivan kulttuurihenkisen ilmapiirin. Pöydän ääreen mahtuvat hyvin myös vaikka lastenvaunut tai rollaattori.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uusi yrittäjä on otettu kirjastolla ilolla vastaan.

– Olen yllättynyt, miten ihmiset ovat tulleet tähän. On tullut valtavan hyvää palautetta, moni tykkää tulla kahville tai syömään ja samalla tapaamaan muita, Heinonen sanoo.

Heinonen tekee leivonnaiset paikan päällä, tarvittaessa apuna toimii omaa henkilöstöravintolaa pyörittävä äiti.

Listalla on päivittäin vaihtuva lounasruoka. Tarvittaessa siitä saa vegaanisen, gluteiinittoman tai maidottoman version.

– Erikoisruokavalioiden huomiointi sai oikeastaan alkunsa, kun olimme juuri avanneet. Yhden pikkupojan äiti kysyi, saisiko täältä gluteiinitonta. Tajusin, että mikä ettei. Minusta erilaisten ruokavalioiden huomioiminen on asiakaspalvelua, arvostan itse hyvää palvelua ja hyviä tuotteita.

"Teen kotihenkistä ruokaa simppeleistä raaka-aineista."

Parikymmentä vuotta ravintola-alalla työskennellyt Heinonen sai ajatuksen omasta paikasta viime syksynä. Hän työskenteli vielä Naantalin kylpylässä, oli ollut siellä yli kymmenen vuotta, ensin tarjoilijana, sitten esihenkilönä. Sitten tuli hyvä hetki heittäytyä uuteen.

– Olen aina tehnyt ravintolatöitä, ala on tuttu, on jo verkostoja. Kuulin äitini kautta, että täällä olisi tällainen paikka. Vuoden lopulla irtisanouduin vakityöstäni. Ajattelin uskaltaa, hän kertoo.

Nimensä Cafe Charlotta sai Pernon kartanossa vaikuttaneesta Charlotta Laurenista, joka nousi piiasta taloudenhoitajaksi ja pelasti Turun Linnaa luovutettaessa kaksi kuparikattilaakin.

– Halusin, että kahvilan nimellä on merkitys, tarina. Apua nimen keksimiseen sain Altti Koivistolta, Heinonen kertoo.

Vierailupäivänä Cafe Charlotan listalta löytyy kana-kasviswokki. Annos on reilun kokoinen ja herkullinen. Mukana on kanaa, basmatiriisiä cashewpähkinöitä, kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Makua tuovat tuore inkivääri ja chilitahna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heinonen uskoo tuoreisiin, raikkaisiin raaka-aineisiin, mutkattomaan ruokaan. Vitriinistä löytyy myös suolaisia piirakoita ja makeita herkkuja.

– Suolainen piirakka on vakio, ja teen sen aina gluteiinittomana. Leivonnaiset teen fiiliksen ja kauden mukaan.

Asiakkaiden suosikki on itse tehty pulla.

– Sen suosio oli yllätyskin. Leivon joka päivä, taikina nousee kylmässä edellisen yön. Joku sanoi, että pulla tuoksui ulkonakin, Heinonen nauraa.

Cafe Charlotta on auki kirjaston aukiolojen mukaan. Paikalla on myös anniskeluoikeudet, joten syömisien lisänä voi nauttia vaikka lasin viiniä. Heinonen vastaa myös kahvituksista kirjaston tapahtumissa.

Tulevaisuuteen Heinonen visioi erilaisia tapahtumia, jotka tuovat saman katon alle kulttuuria ja hyvää ruokaa.

– Täällä voisi pitää vaikka viini-iltoja, hän sanoo.

Suunnitteilla on jo Taiteiden yön tapahtumia sekä yhteistyötä naantalilaisen Florinan kanssa. Haaveissa olisi kahvilan täydentävä terassi.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Cafe Charlotta

Raision kirjaston Aulagalleria, Eeronkuja 2

Yhteystiedot: cafe.charlotta@outlook.com, puh. 040 766 9948

Lounas kello 11–14

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Kaksi nautintoa samalla istumalla
“Minusta erilaisten ruokavalioiden huomioiminen on asiakaspalvelua, arvostan itse hyvää palvelua ja hyviä tuotteita.“

Hyvin sanottu. Valitettavasti kaikki eivät vieläkään ole sisäistäneet tuota. Ja vielä valitettavampaa on se, että monet väheksyvät toisten (kuin omat) ruokavaliot. Onneksi kuitenkin on päästy siitä, että kehotetaan ottamaan kinkku ja juusto pois voileivän päältä.

Kahvin, ruoan ja vaikka viinin tuominen kirjastoon on erinomaisen hieno idea. Toivoisin monen muunkin kirjaston mahdollisuuksien mukaan ottamaan ideasta kopin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Leif Michaelsson
Entä palautus
Minkälainen laina-aika ruuassa on
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.