Uutiset

Kolmioristeykset ovat vaarallisimpia

Kärkikolmioristeykset ovat vaarallisimpia risteystyyppejä. Niissä sattuneissa onnettomuuksissa kuolee ja loukkaantuu ihmisiä useammin kuin muissa risteyksissä.

Viime vuonna kolmioristeyksissä kuoli noin 40 ihmistä ja loukkaantui liki 1 500, ilmenee Tilastokeskuksen ja Liikenneturvan tilastosta. Vastaavasti liikennevaloristeyksissä tapahtuneissa onnettomuuksissa kuoli vain yhdeksän ihmistä.

Tietyissä kaupungeissa ja kunnissa riski vammautua autokolarissa on asukaslukuun suhteutettuna suuri. Liikennevakuutuskeskuksen mukaan kolaritilaston viisi kärkikuntaa olivat vuonna 2007 Seinäjoki, Loimaa, Pietarsaari, Jämsä ja Kuusamo.

– Läpiajoliikenteen määrä saattaa vaikuttaa, ja se, jos ympäristökunnista on paljon liikennettä kyseiseen kuntaan, kertoo liikenneturvallisuustutkija Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Parkkarin mukaan esimerkiksi Jämsässä ja Kuusamossa on paljon turistiliikennettä, mikä vaikuttaa tilastoihin. Useimmissa kolaritilastojen kärkikunnissa ulkopaikkakuntalaisten osuus uhreista on merkittävä.