Kasvisruoka

HK-Scan ja Vihannes-Laitila perustavat yhteisyrityksen, joka valmistaa ruoanlaittoa helpottavia ja nopeuttavia kasvistuotteita

JANE ILTANEN
HK-Scan ja Vihannes-Laitila aikovat tuoda myyntiin tuoreita ja jalostettuja kasvistuotteita. Suomessa tuoreet kasvikset ostetaan yleensä kypsentämättöminä ja kokonaisina.
HK-Scan ja Vihannes-Laitila aikovat tuoda myyntiin tuoreita ja jalostettuja kasvistuotteita. Suomessa tuoreet kasvikset ostetaan yleensä kypsentämättöminä ja kokonaisina.

HK-Scan ja Vihannes-Laitilan perustavat yhteisyrityksen, josta HK-Scan omistaa 80 prosenttia ja Vihannes-Laitila 20 prosenttia. Samalla HK-Scanista tulee Vihannes-Laitilan omistaja pienellä osuudella....

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Tilaamalla varmistat, että saat luotettavaa uutissisältöä. Saat kokonaiskuvan ympäröivästä yhteiskunnasta ja maailmasta – oman alueemme näkökulmasta.

Tilaa 1. kk 1,90 €

1. kuukausi vain 1,90 €, jonka jälkeen tilaus jatkuu normaalihintaan. Voit perua tilauksen, milloin haluat.
Oletko jo käyttänyt tarjouksen? Tilaa tästä

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Tilaamalla varmistat, että saat luotettavaa uutissisältöä. Saat kokonaiskuvan ympäröivästä yhteiskunnasta ja maailmasta – oman alueemme näkökulmasta.
Tee tilaus verkkosivuillamme.

Ystäväsi on lahjoittanut sinulle tämän jutun. Hyviä lukuhetkiä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Angus
Huh huh
"Suomalaiset syövät vihanneksia vuodessa keskimäärin 66 kiloa." No onpa todellakin parantamisen varaa, jos suositus on puoli kiloa päivässä eli yli 180 kg vuodessa! Voiko olla totta, että suomalainen syö keskimäärin alle 200 g kasviksia päivässä? Luulin, että lähinnä iäkkäämmät mieshenkilöt kaihtavat kasviksia, mutta kyllä tuohon lukuun täytyy olla muitakin ryhmiä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Huh huh
Tuota tiedä, mikä sinun iäkkäämmän iän alaraja on, mutta voisit yllättyä kuinka vähän perheissä syödään kasviksia. Nekin puurossa, salaattina ja/tai mukana on yhtä tuttua ja turvallista, kaikille kelpaavaa kuten porkkanaa. Jos tarjolla on esim kaalilaatikkoa, salaatin korvaa puolukkasose.

Sukulaispoikani teki opinnäytetyön 2019/20 ja kävi “opettamassa” perheitä (tv:stä Aihisen mallin mukaan) jolloin hän kävi 48 perheessä (kriteerinä kaksi lasta ja molemmat vanhemmat töissä) ja tutustui heidän normaaliruokailuihin. Puolet käynneistä oli lauantaisin, koska oletetaan että viikonloppuisin Suomi laittaa ruokaa.

Hän järkyttyi siitä kuinka yksipuolisesti suurin osa perheistä kotona söi ja sanoi että toivottavasti koulut ja vanhempien lounassyömiset paikkaavat edes osan siitä. Hän ajateli, että ulkomaiset tuotteet olisivat vieraampia, mutta ei-meillä-käy-listalla oli sellaisiakin kuten parsakaali, varsi/juuresselleri, jopa lantut kaupungissa asuvilla. Maalla niitä, kuten muitakin juureksia käytettiin enemmän ja monipuolisemmin.

Kaikissa perheissä ei syöty edes perunaa muuten kuin pakasteranskalaisina, eikä kaikissa laitettu sen ihmeempää ruokaa lauantaisinkaan. Vain seitsemässä perheessä täyttyi puolen kilon suositus – näistä viidessä joku perheenjäsenistä oli kasvissyöjä ja kotona söivät vain kasviksia, kahdessa perheessä kalastettiin, joten kala oli aina lisänä tai vaihtoehtona.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Huh huh
Ikävä kuulla, Sivustaseuraaja. Tunnen tässä elämänvaiheessani vähän lapsiperheitä, mutta tiedän kyllä sellaisia, joissa pyritään joka aterialla tarjoamaan myös kasviksia. Totta kyllä käytännön toteutus taitaa jäädä vähän puolitiehen. Oma lukunsa on, suostuvatko lapset syömään kasviksia.

Ihmettelin matalaa keskiarvoa ehkä lähinnä siksi, että kasvisruokahan on ollut kovassa nosteessa jo pari vuotta. Tuntuu, että kasvisruokareseptejä tarjotaan joka tuutista, ja henkilöhaastatteluissa kaikki vaikuttavat syövän ah niin terveellisesti. Lounasruokaloissa on nykyään kasvisvaihtoehdot, samoin fiinimmissä ravintoloissa. Lisäksi olen lehdestä lukenut, että kasvisruokavaliot ovat voittaneet varsinkin nuorten, erityisesti tyttöjen, keskuudessa kovasti alaa. Jos näiden lisäksi kuvitellaan, että vähintään puolet kansasta ainakin pyrkii syömään kasviksia enemmän kuin vaikka 30 vuotta sitten, niin kyllähän tuo alle 200 g/päivä vähän ihmetyttää.

No joo. Todellisuus taitaa olla vähän toisenlainen. Perheissä laitetaan mahdollisimman nopeaa ja helppoa, mikä usein merkitsee vähän tai ei kasviksia. Kasvisreseptejä tarjotaan, mutta on eri asia, kuinka paljon niitä käytetään. Haastatteluissa ihmiset yrittävät usein olla parempia kuin ovat. Kasvisvaihtoehtoja vaaditaan ravintoloihin, mutta eri asia on, kuinka moni niitä valitsee. Nuorten trendit tulevat ja menevät, ja ehkä kasvisruokaa ovat useinkin ranskalaiset, pastat, pitsat, nuudelit tai kasvishampurilaiset, jotka ovat lopulta vain vähän lihaversiota terveellisempiä.

Positiivista on kuitenkin, että niin omassa kuin useammassa lähipiirin taloudessa on kuitenkin lisätty vuosien varrella kasvisten määrää ruokavaliossa. Toivotaan, että parempaan päin ollaan menossa!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Huh huh
Täytyy myöntää, että puhtaasti omakohtaiset kokemukseni ovat 30 vuoden takaa ja että itsellenikin tulos oli yllätys. Kuvittelin, että tilanne vähitellen olisi toinen. Toivottavasti pieni otos vääristää, sillä vielä huolestuttavampaa on jos ne 66 kiloakin on murto-osan harteilla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.