Kevään luontolivekamerat tekevät paluun – mukana Turun aluetta liippaava yllätyslaji: "Lintu se ei ole"
WWF:n suosittu suora lähetys sääksenpesältä on käynnistynyt. Linnut voivat tulla Saimaalla sijaitsevalle pesälle hetkenä minä hyvänsä.
Ympäristöjärjestö käynnistää tänä keväänä kolme eläinten lisääntymistä seuraavaa livekameraa. Saimaannorppia seuraava Norppalive käynnistyy toukokuun alussa.
Sääksien ja saimaannorppien välissä avautuu kolmas livelähetys, jonka lajia WWF ei vielä paljasta. Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen raottaa arvoitusta Turun Sanomille sen verran, että kyse ei ole linnusta eikä mistään aiemmin nähdystä lajista. Aiemmin kamerat ovat taltioineet saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää.
– Uusi laji liippaa läheltä Turun aluetta, Tolvanen sanoo.
Liven on tarkoitus käynnistyä huhtikuun puolivälissä, mutta tarkka päivä on epäselvä, sillä WWF:n kameraihmiset painivat vielä tekniikan kanssa.
– Kyse on teknisesti haastavammasta jutusta, Tolvanen sanoo.
Tänään käynnistynyt sääksikamera nähdään kuudetta kertaa. Pesällä on mikrofoni.
Aikaisempina vuosina linnut ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla. Viime keväänä ne palasivat pitkältä muuttomatkaltaan Länsi-Afrikasta 12. huhtikuuta.
Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen pitää todennäköisenä, että sääkset saapuvat tutulle pesälleen tänäkin keväänä.
– Sääksi on hyvin paikkauskollinen, joten pari kyllä saapuu samalle pesälle kuin aikaisempina vuosina, kunhan kumpikin selviää pitkästä muuttomatkasta. Hyvillä pesäpaikoilla poikkeaa monesti muitakin sääksiä katselemassa, mutta pesän pysyvät asukkaat yleensä onnistuvat häätämään ne, Häkkinen sanoo tiedotteessa.
Pesältä on kesän lopulla tavannut lentää 2–3 poikasta.
Viime keväänä luonto muistutti arvaamattomuudestaan, kun sääksipari toukokuussa äkkiä lopetti muniensa aktiivisen hautomisen. Syynä saattoi olla emojen ravinnonpuute tai munien hedelmöittymättömyys. Kyse oli tavallisesta ja luonnollisesta ilmiöstä.
– Samalla se oli konkreettinen muistutus siitä, ettemme voi, halua emmekä saa pyrkiä vaikuttamaan kameran välittämiin luonnon tapahtumiin vaan ainoastaan seurata niitä sopivan välimatkan päästä kuvauskohteita häiritsemättä, sanoo Tolvanen.
Sääksien pesintää on seurattu miljoonia kertoja – ennätysvuonna 2020 sääksenpesää katsottiin 2,9 miljoonaa kertaa.
Yleisön toiveesta lähetystä jatkettiin normaalisti kesän loppuun saakka. Katselukertoja kertyi pesinnän epäonnistumisesta huolimatta 1,9 miljoonaa. Sääksikamera onkin alusta alkaen lukeutunut WWF:n Luontoliven suosituimpiin lähetyksiin.
– Uskon, että luonnon tarkkailu, vaikka virtuaalisestikin, on epävarmoina aikoina tuonut monelle iloa ja lohtua, Tolvanen sanoo.