Uutiset

Kasvintuhoojat leviävät yhä laajemmalle Suomessa

Kasvintuhoojat ovat leviämässä Suomessa yhä laajemmalle, varoittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Eviran mukaan esimerkiksi mäntyankeroisen leviämisen riski Suomen metsiin on edelleen suuri. Viime vuonna mäntyankeroista löydettiin kuudesta Kiinasta tuodusta pakkausmateriaalierästä. Venäjältä tuodusta havupuutavarasta kasvintuhoojia ei ole tavattu. Mäntyankeroinen on havupuissa elävä mato, joka voi lakastuttaa ja tappaa mäntyjä.

Suomalaisista kasvihuoneista löydettiin viime vuonna kaksinkertainen määrä etelänjauhiaisia viime vuosiin verrattuna. Niitä todettiin yli sadalla kasvihuoneviljelmällä, lähinnä joulutähden tuotannossa.

Etelänjauhiainen on vaikeasti torjuttava kasvintuhooja, joka voi myös levittää kasvihuonekurkun ja -tomaatin viruksia. Evira pelkää, että sen leviämisen estäminen voi olla jatkossa mahdotonta, sillä sitä esiintyy nykyisin niin runsaasti Suomeen tuotavissa taimissa.

Myös kahden uuden kasvintuhoojan, saarnensurman ja punavyökaristeen, todettiin asettuneen pysyvästi Suomeen. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksissa saarnensurmaa löytyi etelärannikolta ja punavyökaristetta Etelä- ja Keski-Suomesta.

Tuhoojat ovat todennäköisesti levinneet Suomeen luontaisesti.