Uutiset

RKP: Ruotsi takaisin pakolliseksi yo-kokeeksi

Lähes joka kolmas suomenkielinen ylioppilaskokelas jätti tänä vuonna osallistumatta ruotsin kielen kokeeseen. Puoluejohtajat, RKP:n Stefan Wallinia lukuunottamatta, eivät kuitenkaan olisi valmiita ottamaan sitä takaisin pakollisten aineiden joukkoon.

RKP vastusti ruotsin vapaaehtoisuutta jo 2004, kun tutkintoa uudistettiin.

– Silloin muut puolueet väittivät, että vapaaehtoisuus lisää kiinnostusta ruotsia kohtaan. Nyt me kaikki tiedämme, että se argumentti on huiputusta, Wallin sanoo.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistuttaa, että ruotsin opiskelu on kuitenkin edelleen lukiossa pakollista ja lukioiden välillä on suuria eroja.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on valmis harkitsemaan, pitäisikö pakollisia ruotsin kursseja olla lukiossa enemmän. Hänen mielestään myös se pitäisi punnita uudestaan, missä iässä kielten opetus alkaa. Hän on huolissaan etenkin sukupuolten suurista eroista. Miehistä ruotsin kirjoittaa vain puolet.

Svensk Presstjänstin kyselyyn vastasivat keskustan, SDP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat, ja kokoomuksesta tavoitettiin opetusministeri.