Uutiset

Kännykkäkuuntelu kohta jokamiehen vakoilukeino

Jos mustasukkaisuuteen taipuvainen puolisosi tai seurustelukumppanisi antaa lahjaksi kännykän, siinä voi olla koira haudattuna.

Kännyköihin piilotetut salakuunteluohjelmat yleistyvät hyvää vauhtia, ja ne on yllättävän helppo asentaa. Ohjelman asentaja voi kuunnella puhelut, lukea testiviestit ja myös pitää mikrofonin auki, vaikka kännykkään ei puhuta. Näin kuuntelija voi saada selville, mistä puhelimen lähistöllä puhutaan vaikka toisella puolen maailmaa.

Vaikka tällainen toiminta on lainvastaista, monet käyttäjät uskovat, että esimerkiksi puolison tai lapsen kännykkävakoilu on luvallista.

Amerikkalaisarvion mukaan noin kolmessa prosentissa amerikkalaispuhelimista on vakoiluohjelma. Euroopassa luku olisi jopa viisi prosenttia.

– Nämä luvut lasketaan siis hallitusten käyttämien tiedustelukuuntelujen päälle, muistuttaa Newsweek-aikakauslehti. Sen mukaan jopa 200 eri nettiyhtiötä kauppaa ohjelmia, joiden hintahaitari liikkuu 50–200 dollarin välillä. Lataaminen on helppoa, ja se on yhtä nopeaa kuin uuden soittoäänen imurointi.