Varsinais-Suomen yritykset kaipaavat tukea pakoteviidakossa
Turun kauppakamarin laki- ja talousvaliokunta on huolissaan venäläisille ja valkovenäläisille asetettujen pakotteiden taloudellisista ja juridisista seurauksista alueen yrityksille. Valiokuntaan kuuluu noin 40 alan paikallista toimijaa.
Tiedotteessa todetaan, että EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat sinänsä tarpeelliset pakotteet ovat yrityksille sitovaa oikeutta, jota yritysten on pakko noudattaa ja oltava niistä hyvin perillä. Pakotelistalla on niin henkilöitä koskevia kuin tuote- ja sektorikohtaisia pakotteita sekä laajoja vientirajoituksia.
Suuressa osassa pk-yrityksistä ei kuitenkaan ole valmiita resursseja näiden asioiden selvittelyyn.
– Monet yritykset ovat tehneet kategorisen päätöksen jättää kokonaan Venäjän ja Valko-Venäjän markkinat. Kaikilla ei kuitenkaan eri syistä ole tähän mahdollisuutta. Sen vuoksi laki- ja talousvaliokunnassa on noussut esiin erityisesti huoli siitä, miten yritykset voivat varmistaa, koskevatko pakotteet niiden asiakasyrityksiä Venäjällä tai Valko-Venäjällä, valiokunnan puheenjohtaja Jukka Heinonen sanoo tiedotteessa.
– Tietoa ei ole varsinkaan nykytilanteessa helppoa saada. Yritys vastaa kuitenkin itse siitä, että tuntee ensinnäkin omien tuotteidensa luokitukset vientikieltojen osalta sekä toisaalta asiakkaansa ja asiakasyrityksen vastuuhenkilöt henkilöpakotteiden osalta.
Rahoituspäällikkö Oili Lehto OP Yrityspankista kertoo, että asiakasyritysten tilanne on toistaiseksi vakaa, ja yrityksillä on selkeä tahtotila varmistaa oma selustansa ja selviytymisensä niin nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa kuin myös tulevaisuudessa.
– Venäjää kohtaan asetetut talouspakotteet kannattaa ottaa erittäin vakavasti jokaisessa Venäjä-kontakteja omaavassa tai idänkauppaa käyvässä suomalaisyrityksessä. Nyt on hyvä hetki tarkastella yrityksen omaa riskienhallinnan linjausta ja toimintatapoja kansainvälisessä kaupassa, hän sanoo.
Kauppakamarit ovat koonneet tietoa Venäjä-pakotteista omille verkkosivuilleen.