Turun tarjoamat viljelylaatikot ovat jälleen haettavissa
Turun kaupungin asukkailleen tarjoamia viljelylaatikoita voi hakea ensi maanantaista alkaen viikon ajan. Laatikolle voi ehdottaa paikkaa kaupungin omistamalta maalta, ja siinä voi viljellä kaupungin tiedotteen mukaan kaikkea salaatista vesimeloniin.
Tuleva kesä on seitsemäs, jolloin Turku tarjoaa viljelylaatikoita. Tänä vuonna jaossa on 50 viljelylaatikkoa, hakujärjestyksessä yksi viljelijää kohden. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan, saako hän laatikon vai ei.
– Kaupunkiviljely on turvallista touhuamista ulkoilmassa. On hienoa että kaupunki tarjoaa tälläistä yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä lisäävää toimintaa, toteaa tiedotteessa asukaskoordinaattori Mika Maaskola kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta.
Kaupunkiviljelyä kokeiltiin ensi kerran vuonna 2016, jolloin 500 turkulaista lähti mukaan. Eri puolilla kaupunkia on jo yli 700 laatikkoa, joissa viljellään yhteensä 137 eri lajia. Tutkija Laura Tuominen Turun yliopistosta on tutkinut kolmena vuonna turkulaisia laatikkoviljelmiä ja selvittänyt, mitkä tekijät vaikuttavat onnistumiseen yhteisen luonnonvaran hoidossa.
– Tällaiset ruohonjuuritason projektit lisäävät sekä ekologista että sosiaalista hyvinvointia kaupungeissa. Viljelijät kokevat suurempaa kuuluvuutta kaupunkiin ja naapurustoon, koska he saavat vaikuttaa ympäristöönsä ja lisätä kaupungin monimuotoisuutta. He saavat itse mielihyvää ja tuoreita vihanneksia sekä tuottavat iloa lukuisille ohikulkijoille, Tuominen kertoo.
Viljelylaatikot on aiemmin rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahastosta. Tänä vuonna kaupunkiympäristön kunnossapitoyksikkö kustantaa ne omasta budjetistaan.
Laatikkoviljelyn pelisäännöt
Viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
Viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
Kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
Siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
Kasteluveden järjestää viljelijä
Mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
Viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
Viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille
Lähde: Turun kaupunki