Lounaspaikka

Kiireetön ja yllätyksellinen lounas Turussa Rosterin tyyliin

JANE ILTANEN
Kari ”Kape” Aihinen on helsinkiläisen Version-ravintolan ravintoloitsija ja ravintola Roster Turun omistaja. Kahden kaupungin välillä reissaaminen ja monenlaiset työkuviot pitävät miehen niin kiireisenä, että hän ehtii ravintolan keittiöön enää harvoin.
Kari ”Kape” Aihinen on helsinkiläisen Version-ravintolan ravintoloitsija ja ravintola Roster Turun omistaja. Kahden kaupungin välillä reissaaminen ja monenlaiset työkuviot pitävät miehen niin kiireisenä, että hän ehtii ravintolan keittiöön enää harvoin.

Turun tuomiokirkon kupeessa, vuonna 1832 rakennetussa Maaherran Makasiinissa sijaitseva ravintola Roster Turku juhlii pian viisivuotissynttäreitään. Alusta asti paikkaa luotsannut Kari ”Kape” Aihinen iloitsee siitä, että Roster on selvinnyt korona-ajan haasteista eikä suuria muutoksiakaan ole tarvinnut tehdä. Viimeiset pari vuotta hän on pyörittänyt ravintolaa yhdessä yhtiökumppaninsa Olli Kolun kanssa.

– Olemme keskittyneet ydinosaamiseemme eli palveluun ja hyvään ruokaan. Kaiken lähtökohta on iloinen, tyytyväinen ja sitoutunut henkilökunta ja alusta asti itse tehty ruoka. Aloitimme All day -menun korona-aikana, mutta nyt olemme siirtyneet takaisin lounas- ja iltatarjoiluun, Aihinen sanoo.

Kahteen kerrokseen rakennetussa ravintolassa voi ruokailla salissa, pienessä cocktail loungessa sekä yläkerran looseissa ja kabinetissa. Asiakaspaikkoja on yhteensä 80. Aleksi Hautamäen suunnittelema sisustus yhdistelee vintage-tunnelmaa ja modernia muotoilua. Tunnelmallisen ilmeen viimeistelee naapuritilan eli Makasiini Contemporaryn moderni taide.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sisustuksessa on seksiä, hauskuutta, yllätyksellisyyttä ja raffia ilmettä. Sama tyyli jatkuu annoksissa. Teemme rempseitä ja rohkeita annoksia, joissa on kansainvälisiä makuja. Annokset yllättävät, sillä en tykkää siitä, että annoksen nähdessä tietää jo, miltä se maistuu.

"Teemme rempseitä ja rohkeita annoksia, joissa on kansainvälisiä makuja."

Rosterin suosituin tilaus on keittiön suunnittelema neljän ruokalajin Kape fix, joka tarjoillaan koko pöytäseurueelle. Lounasaikaan suosittu on myös kolmen ruokalajin lounasmenu, joka sisältää keiton, omavalintaisen pääruuan ja jälkiruuan. Lounaaseen kuuluu myös leipomo Mannan lämmin leipä ja kahvi.

– Lounas on meidän käyntikorttimme iltabisnekseen. Haluamme tarjota rohkeita makuja sekä yllätyksellisiä ja hauskoja annoksia pöytiin tarjoiltuna.

Aihinen haluaa kasvattaa lounaskulttuuria siihen suuntaan, että ihmiset viettävät kauemmin aikaa hyvän ruuan ja juoman parissa.

– Tarkoitus on saada ihmiset viihtymään, ruokailemaan kiireettömästi ja nauttimaan viinistä myös lounaalla. Rosteriin voi tulla myös nauttimaan bissen ja tekemään etätöitä.

Listalta löytyy lounas- ja ilta-aikaan niin kala-, liha- kasvis- kuin vegaanivaihtoehtoja. Lounaslista vaihtuu viikoittain. Vierailupäivänä tarjolla oli salaatti, tomaattikeitto, juuriselleripihvejä, ”Wallenbergin” kalaa ja härän briskettiä. Jälkiruuaksi oli laskiaispullaa tai päivän jäätelöä.

Testattavaksi valikoitui kolmen ruokalajin menu. Alkuruuaksi oli tomaattikeittoa basilikan ja kookoksen kera. Tomaatin ja kookoksen yllättävä makupari osoittautui todella onnistuneeksi ja raikkaaksi. Paperipussista tarjoiltu Mannan lämmin juureen leivottu leipä antoi rapean lisän keitolle.

Pääruuaksi valitsin kalan eli ”Wallenbergin” kalan appelsiini-fenkolisalaatin ja Hollandaise-kastikkeen kera. Pehmeä kalamureke sai juuri sopivasti potkua, makua ja rapeutta appelsiini-fenkolisalaatista. Lounaselämyksen kruunasi hyvä kahvi, paahdettu voijäätelö kinuskikastikkeella ja keksinmuruilla sekä musiikin rakastajalle mieluisa taustamusiikki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rosterin kolmen ruokalajin lounasmenu on yksi asiakkaiden suosikeista. Se sisältää keiton, omavalintaisen pääruuan ja jälkiruuan. Lounaaseen kuuluu myös leipomo Mannan lämmin leipä ja kahvi.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Roster Turku

Tuomiokirkonkatu 6, Turku.

Lisätietoja: https://rosterturku.com/

Lounas arkisin klo 11–14.30.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Unohtuiko hintatiedot?
Vai jäikö pois tarkoituksella? Makukommentitkin olivat unohtuneet. Vai oliko niin yllätyksellistä, että kissa vei kielen?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Unohtuiko hintatiedot?
Hintatiedot todella olisi pitänyt olla, tasavertaisuuden nimissä, koska muista arvostelluista hintakin on ollut esillä. Sen sijaan löysin jutusta kyllä arvioita ruoan maistuvuudesta. Itsekseni olen päätellyt, että silloin suht harvoin, kun mitään kommenttia annosten maittavuudesta ei ole, ei se ainakaan suositus ole.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jhk
Kape saisi itse olla enemmän paikalla, koska...
🤔
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vast: Unohtuiko hintatiedot?
"Aihinen haluaa kasvattaa lounaskulttuuria siihen suuntaan, että ihmiset viettävät kauemmin aikaa hyvän ruuan ja juoman parissa.
– Tarkoitus on saada ihmiset viihtymään, ruokailemaan kiireettömästi ja nauttimaan viinistä myös lounaalla. Rosteriin voi tulla myös nauttimaan bissen ja tekemään etätöitä."

Mielestäni se jo jutusta ilmeni että taviskansaa ei tavoitella. Siksi ei mainittu hintojakaan.
Vai onko tulkintani pielessä kuten melko usein on.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Unohtuiko hintatiedot?
Mielestäni makua ei voi kuittaa kertomalla rapeudesta ”juureen leivottu leipä antoi rapean lisän keitolle”. Onneksi (itselleni tuttu kombo) tomaatti ja kookos oli raikas. Makuun etäisesti viittaa salaatin kommentti ”juuri sopivasti potkua, makua ja rapeutta appelsiini-fenkolisalaatista” ja siitäkin jää kysymys millaista makua. Koko lauseesta saa käsityksen, että pehmeän kalamurekkeen pelastaa salaatti.

”Lounaselämyksen kruunasi hyvä kahvi, paahdettu voijäätelö kinuskikastikkeella ja keksinmuruilla sekä musiikin rakastajalle mieluisa taustamusiikki.”
– Olihan sentään kahvi hyvää (parempaa kuin toimituksen sumppi?), mutta mitään elämyksellistä en kirjoituksesta saa irti. Ei liioin vakuuta maininta musiikista – vaikka ehkä maistuikin kuulijalle paremmin kuin ruoka.
Voijäätelöäkin (?) olisi voinut avata hieman enemmän – tai ehkäpä se elämys syntyikin siitä kun kielellä killuu kahvin lämmittämä voiklimppi.

Olen pahoillani, tällainen tunnelma minulla jäi tästä lounaasta. Se on aivan jotain muuta kuin mitä olisin odottanut Aihisen ravintolalta, perustuen siihen mitä olen tv:stä nähnyt.
Täytynee mainita, että olen näiden torstailounaiden innoittamana löytänyt tusinan verran erinomaisia lounasravintoloita, joista en luultavasti olisi muutoin tiennyt yhtään mitään.
Mainintaa estettömyydesta kaipaan jälleen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Unohtuiko hintatiedot?
Jos toimittajan kuvaus ei kertonut Sinulle mitään, Sivustaseuraaja, niin voisitko antaa esimerkin, miten esim. lounas kuuluu arvostella, jotta lukija saisi sellaisia tietoja, joita kaipaat? Esim. muokkaa annettua kuvausta oikeaan suuntaan (tietenkin mielikuvituksen varassa) tai arvostele vaikka eilinen oma lounaasi oikein.

Näissä jutuissahan pääpaino on lounaspaikan esittelyllä, joka vie yleensä leijonanosan tekstistä. Arvio lounaskokemuksesta on sivujuonne, eivätkä asialla käsittääkseni ole ammattiarvostelijat tai -kulinaristit, vaan tavalliset toimittajat, jotka kuvaavat kokemustaan omin sanoin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Unohtuiko hintatiedot?
Angus: Voit selailla aikaisempia kuvauksia. Itse olen saanut hieman toisen käsityksen, esittely kertoo molemmista – usein vieläpä sillä painotuksella, että ”vaatimattomista puitteista löytyy makuhermoja hivelevää tarjottavaa”.
Toimittajillakin on makunystyrät, jokaisella omanlaisensa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Heiskalaine
Halpaa kuin saippua?
Normi lounas Rosterissa 28€. Elämä on...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.