EU asetti uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan – syynä maan osallisuus Venäjän hyökkäykseen
Euroopan unioni reagoi Valko-Venäjän osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen asettamalla maalle uusia pakotteita, kertoo Suomen ulkoministeriö. Nyt hyväksytyt pakotteet täydentävät jo 24. kesäkuuta 2021 hyväksyttyjä pakotteita.
Tuore EU:n päätös koskee jo asetettujen sektoripakotteiden laajentamista. Tuontirajoitukset koskisivat tupakkatuotteiden valmistusta ja tuotantoa koskevia tuotteita, mineraalituotteita ja kaikkea kaliumkarbonaattia (potaska). Tuontirajoitusten listalle lisättiin myös alumiini, teräs ja sementti sekä puu- ja kumituotteet. Lisäksi tiettyjen koneiden ja laitteiden vienti kielletään. Valko-Venäjän osalta hyväksyttiin samoja kieltoja kuin mitä Venäjän osalta on jo hyväksytty kaksikäyttötuotteiden ja teknologian viennille.
EU asetti ensimmäisen kerran pakotteita Valko-Venäjää kohtaan 2004. Elokuun 2020 presidentinvaalien jälkeen EU on hyväksynyt vielä viisi pakotepakettia, jotka sisältävät yhteensä 183 henkilöä ja 26 yhteisöä. Näiden lisäksi Valko-Venäjää koskien on voimassa asevientikielto, ylilento-, nousu- ja laskukielto valkovenäläisille lentoyhtiöille EU-alueella, sekä kesäkuussa 2021 asetetut sektoripakotteet.
EU:n Venäjään kohdistamaan niin sanottuun henkilöpakotejärjestelmään on 2. maaliskuuta lisätty 22 Valko-Venäjän puolustushallinnon henkilöä. Heitä koskevat varojen jäädytykset sekä matkustus- ja kauttakulkurajoitukset.
Tullin alustavan arvion mukaan uudet pakotteet voivat vaikuttaa myös suomalaisiin vientiyritykseen.
– Uusien vientipakotteiden valvonta sujuu aikaisemman pakotevalvonnan ohessa, sillä Valko-Venäjän vienti on hyvin vähäistä verrattuna Venäjän kauppaan. Alustavan arviomme mukaan noin 40 suomalaista yritystä on viime vuonna vienyt Valko-Venäjälle sellaisia tavaroita, jotka voivat kuulua nyt määrättyihin vientipakotteisiin, sanoo tiedotteessa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.
Suomesta vientiä Valko-Venäjälle harjoittaneiden yritysten, joilla on suomalainen y-tunnus, määrä oli Tullin mukaan vuonna 2021 noin 270 ja viennin arvo yhteensä 88 miljoonaa euroa. Tuontia harjoitti viime vuonna noin sata suomalaista yritystä lähetysmaittain laskettuna ja tuonnin arvo alkuperämaittain laskettuna oli 23 miljoonaa euroa.
Tulli on koonnut vientipakotteisiin liittyvää tietoa verkkosivuilleen. Lisätietoa kaikista pakotteista löytyy ulkoministeriön verkkosivuilta.