Ammattibloggaaja: Yritykset painostavat bloggaajia piilomainontaan
Yritys tarjoaa kallista tuotetta ilmaiseksi sillä ehdolla, että bloggaaja lupaa julkaista siitä kehuvan tekstin. Yritys vaatii, että saa lukea tekstin ennen julkaisua ja tehdä siihen kaikki haluamansa muutokset.
Yritys kieltää ehdottomasti bloggaajaa mainitsemasta, että teksti on syntynyt yhteistyössä yrityksen kanssa.
Jos toimittaja saisi tällaisen yhteydenoton, hän torjuisi sen heti, sillä ehdotus rikkoo lukuisia Journalistin ohjeita. Bloggaajilla ei kuitenkaan vastaavanlaista eettistä ohjesääntöä ole.
Ammattibloggaaja Outi Pyy tietää lukuisia tapauksia, joissa yritysten markkinointiammattilaiset ovat yrittäneet huijata bloggaajia tai heidän lukijoitaan saadakseen yritykselleen positiivista julkisuutta blogeissa. Hän pitää huijausyrityksiä härskinä hyväksikäyttönä.
– Bloggaaja ei useinkaan ole viestinnän ammattilainen, kun taas yrityksen edustaja on. Ammattilaisen pitäisi kantaa vastuu siitä, että toimitaan eettisesti.
Ammattibloggaaja Noora Shingler on erityisen huolissaan siitä, osaavatko nuoret bloggaajat pitää puolensa, jos yritykset houkuttelevat heitä esimerkiksi piilomainontaan. Hän toivoisi, että yrityksiä kiellettäisiin lailla ehdottamasta markkinointiyhteistyötä alaikäisille bloggaajille.
Samoilla linjoilla Pyyn kanssa on Kilpailu- ja kuluttajavirasto, jonka tehtäviin piilomainonnan valvominen kuuluu.
– Yrityksellä on vastuu toiminnastaan myös silloin, kun se markkinoi blogin kautta, sanoo viraston lakimies Katri Väänänen.
Yritys voi periaatteessa saada sakot, jos se yllyttää toistuvasti bloggaajia piilomainontaan. Harrastajabloggaaja ei sen sijaan voi sakkoja saada.
Kuluttajaviranomaisten ei kuitenkaan ole helppoa saada yritystä vastuuseen, vaikka se käyttäytyisi kuinka törkeästi. Ensin virasto keskustelee yrityksen kanssa. Jos tästä ei ole apua, virasto voi viedä asian markkinaoikeuteen, joka voi asettaa uhkasakon. Sakkojen maksun aika on vasta sitten, jos yritys jatkaa toimintaansa vielä senkin jälkeen, kun markkinaoikeus on todennut sen laittomaksi.
Väänäsen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö miettii parhaillaan, voisiko kuluttajaviranomaisille antaa tehokkaampia keinoja puuttua epäkohtiin.
TS–STT