Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Venäläiset panssarivaunut vyöryvät Ukrainan rajan ylitse ja pääkaupungin metroasemat täyttyvät suojaa hakevista – Ukrainan mukaan kymmeniä ihmisiä saanut surmansa hyökkäyksessä

AFP/ARIS MESSINIS
Mustaa savua nousee sotilaslentokentältä Harkovan lähellä.
Mustaa savua nousee sotilaslentokentältä Harkovan lähellä.

Venäjän hyökkäyksessä on Ukrainan presidentinkanslian mukaan kuollut yhteensä kymmeniä ihmisiä, joiden joukossa on myös siviilejä, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän maajoukot ovat ylittäneet rajan Ukrainan puolelle maan etelä- ja pohjoisosassa, Ukrainan rajavartiolaitos kertoi aiemmin AFP:n mukaan. Rajan yli on tullut ainakin panssarivaunuja ja muuta raskasta kalustoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamulla Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Pian ilmoituksen jälkeen kansainvälisessä mediassa kerrottiin räjähdyshavainnoista ympäri Ukrainaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut videoviestissä katkaisseensa diplomaattiset suhteet Venäjään vastauksena hyökkäykseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suhteet on katkaistu Ukrainan itsenäistymisen jälkeen Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Putinin tiedottaja kertoi Venäjän operaation Ukrainassa kestävän niin kauan kuin Moskova katsoo tarpeelliseksi. Hyökkäyksen kesto "riippuu sen tuloksista", tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Kiovalaiset pyrkivät pois kaupungista

Tiedot kuolonuhreista ovat vaihdelleet eri lähteissä. Tuhoisin isku on tämän hetken tietojen mukaan ollut ilmaisku sotilastukikohdassa noin 100 kilometrin päässä Odessan satamakaupungista. Uutistoimisto AFP kertoo, että alueen paikallishallinnon mukaan ilmaisku tappoi yhteensä ainakin 18 ihmistä.

Aiemmin Ukrainan viranomaiset olivat kertoneet kokonaisuhriluvun olevan 50, joista kymmenen on siviilejä. Toistaiseksi on epäselvää, sisältyvätkö Odessan kuolonuhrit aiemmin kerrottuun lukuun.

Ilmasireenit ovat soineet Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja maan länsiosassa sijaitsevassa Lvivissä, jonne monet ulkomaiset suurlähetystöt olivat ehtineet siirtää toimintaansa hyökkäyksen alla.

Presidentti Zelenskyi pyysi aamulla Facebookissa julkaistulla videolla kansalaisia olemaan panikoimatta ja pysymään kotona, jos mahdollista. Presidentti sanoi maan asevoimien tekevän työtään ja Ukrainan voittavan.

Kiovalaiset ovat pyrkineet BBC:n mukaan pakenemaan kaupungista sankoin joukoin, ja kuvat näyttävät Ukrainan pääkaupungista pois valuvien autojen tukkineen moottoritien.

Sosiaalisen median julkaisuista voi aistia kasvavan paniikin kaupungissa. Ihmiset kertovat muun muassa, että heitä usutetaan pommisuojiin ja kellareihin. Kuvien perusteella monet ihmiset ovat hakeneet ainakin Kiovassa suojaa metroasemilta.

BBC:n mukaan kaduilla on ollut hiljaista, mutta supermarketeissa kerrotaan olleen jonoja. Osa BBC:n toimittajien kohtaamista ihmisistä on sanonut puhelinyhteyksiensä kadonneen.

Kuleba: Venäjän operaatio on hyökkäyssota

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kuvaili aamulla Twitterissä Venäjän aloittaneen täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja rauhanomaisten ukrainalaiskaupunkien joutuneen iskujen kohteeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuleba painotti, että Venäjän tuore operaatio on hyökkäyssota. Ulkoministerin mukaan Ukraina tulee puolustamaan itseään ja voittamaan.

Kuleban mukaan maailma voi pysäyttää Putinin ja näin täytyy myös tehdä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan rajalle hyökättiin aamulla pohjoisessa ja idässä Luhanskin, Sumyn, Harkovan, Tshernihivin ja Zhytomyrin alueilla sekä Krimin miehitetyltä niemimaalta, kertoivat muun muassa CNN ja NBC.

Ukrainan rajavartiolaitos julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyi Krimiltä saapuvia Venäjän panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja.

Räjähdyksiä on kuultu aamun aikana muun muassa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta räjähdyksistä on tullut raportteja myös muualta maasta.

BBC:n mukaan sosiaalisessa mediassa on kerrottu räjähdyksistä muun muassa Ukrainan koillisosassa sijaitsevassa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ja maan eteläosassa Odessassa. AFP kertoo räjähdyksiä kuullun Itä-Ukrainan Mariupolissa.

Siviililentokoneet voivat joutua iskujen kohteeksi

Siviilikoneet voivat tulla ammutuksi Ukrainan yllä, EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA varoittaa. Virasto painottaa Ukrainan olevan aktiivinen konfliktialue. Ukraina ilmoitti aiemmin rajoittavansa turvallisuussyistä siviilikoneiden liikkumista maan ilmatilassa.

Viraston mukaan on vaarana, että siviilikoneisiin voidaan kohdistaa iskuja tarkoituksella tai niitä voidaan luulla muiksi koneiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä olisi pommittanut useita lentokenttiä, mukaan lukien Kiovan Boryspilin, Nikolajevin, Kramatorskin ja H'ersonin lentokenttiä, kirjoitti Bellingcat-ryhmän Christo Grozev Twitterissä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan maa kohdistaa iskunsa Ukrainan sotilaalliseen infrastruktuuriin täsmäaseilla.

Kohteina ovat sotilaallinen infrastruktuuri, ilmapuolustus, sotilaslentokentät sekä Ukrainan asevoimien lentoliikenne, sanoi puolustusministeriö venäläisten uutistoimistojen välittämässä lausunnossa.

Venäjän puolustusministeriö väitti myös torstaiaamuna Venäjän lamauttaneen Ukrainan asevoimien lentotukikohdat ja ilmapuolustuksen. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ukrainan asevoimat puolestaan on väittänyt ampuneensa alas viisi venäläistä lentokonetta ja yhden helikopterin maan itäosassa separatistien hallussa olevan alueen läheisyydessä.

Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt ukrainalaisväitteetCNN kertoo venäläisuutistoimisto Tassiin pohjaten.

Lukashenkan väite: Valko-Venäjä ei osallistu hyökkäykseen

Venäjän läheinen liittolainen Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väittää, että maan asevoimat eivät osallistu Venäjän "operaatioon" Ukrainassa. Näin uutisoi Valko-Venäjän valtionmedia. Lukashenka oli aiemmin kutsunut koolle maan armeijapäällystön kiireelliseen tapaamiseen sen jälkeen, kun Venäjän Putin oli ilmoittanut käynnistävänsä sotilaalliset toimet Ukrainassa.

Valko-Venäjällä likellä Ukrainan rajaa on ollut kymmeniätuhansia Venäjän sotilaita, jotka osallistuivat aiemmin helmikuussa Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisiin sotaharjoituksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ukrainan rajaviranomaisten mukaan Venäjä maahyökkäys Ukrainaan on tapahtunut myös Valko-Venäjän kautta.

Ukrainan sisäministeriön virkamiehen mukaan Shtshastjan kaupunki Luhanskin alueella puolestaan on joutunut Ukrainan hallinnolta Venäjän tukemien separatistien käsiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Valko-Venäjän roolia torstaina aamupäivällä. Hän sanoi, että kaikkien pettymykseksi Valko-Venäjästä on tullut osa Venäjän sotakoneistoa

– Heidän maaperäänsä käytetään vihamielisiin tarkoituksiin Ukrainaa vastaan, ja tämä ei vastaa ollenkaan sitä ajatusta, jonka he ovat aiemmin esittäneet, että he ovat maa ikään kuin lännen ja idän välissä ja tasapainoilevat tässä Venäjän ja EU:n välissä.

Haavisto arveli, että EU:n sanktiot myös Valko-Venäjän suuntaan varmasti tiukkenevat.

Putin väittää, ettei Venäjän tavoitteena ole miehitys

Putin väittää, että operaatiolla on määrä puolustaa Itä-Ukrainassa olevia Venäjän tukemia separatisteja. Putin väitti puheessaan myös, ettei Venäjällä ole aikomuksia miehittää Ukrainaa, vaan ukrainalaiset voisivat hänen mukaansa valita vapaasti, kuka maata johtaa. Sotilasoperaation tavoitteena on sen sijaan Putinin mukaan maan demilitarisaatio.

Presidentti kehottaakin ukrainalaissotilaita laskemaan aseensa. Kaikkien aseensa laskevien ukrainalaissotilaiden annetaan Putinin mukaan poistua taistelualueelta turvallisesti.

Aseista riisumisen lisäksi maa pyritään Putinin mukaan "riisumaan natseista".

Venäjän presidentti syytti myös Yhdysvaltain liittolaisineen jättäneen huomiotta Venäjän vaatimukset niin kutsutuista turvatakuista sekä vaateet estää Ukrainaa liittymästä sotilasliitto Natoon.

Uutistoimisto AP:n mukaan Putin varoittaa muiden maiden kohtaavan ennennäkemättömiä seurauksia, jos ne puuttuvat Venäjän sotilasoperaatioon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Ukraina ja sen liittolaiset rakentavat liittoumaa Putinia vastaan. Zelenskyi kertoi asiasta Twitterissä käytyään keskusteluja Yhdysvaltojen, EU:n, Britannian, Saksan ja Puolan johtajien kanssa.

Hänen mukaansa maailman tulisi ryhtyä toimiin pakottaakseen Venäjän lopettamaan hyökkäyksensä.

Venäjä tunnusti separatistialueet maanantaina

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Ukrainan presidentti Zelenskyi antoi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä oli hänen mukaansa liki 200 000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Venäjä kertoi myöhään keskiviikkona, että Itä-Ukrainan separatistijohtajat Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik olivat pyytäneet Putinilta "apua torjumaan" Ukrainan armeijan "aggressiivisuus". Venäjän valtiollisen median julkaisemat kirjeet oli päivätty tiistaille.

Asiasta kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov, jonka mukaan separatistijohtajat pyysivät apua Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistialueiden välisen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen perusteella.

Uutista täydennetty kauttaaltaan kello 14.50.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
yxxy
Ehkä ei yllätys ...ollenkaan ja esim. Navalnyi on pyrkinyt tästä tiedottamaan
Sukupolvemme kohtaa nyt "etänä" sodan. Tämä ei koske meitä ja ehkä vältymme itse joutumasta tuhokeskiöön, voi ajatella. Mutta mietteitä tästä Venäjän ns. invaasiosta, toiseen itsenäiseen valtioon tunkeutumisesta pakostakin syntyy. Ja ne ovat ahdistavia!
Suomessa, maamme kamaralla usein vieraillut Itänaapurimme Venäjän presidentti on median mukaan kaiken nyt syntyneen tuhoa kylvävän hyökkäyksen Ukrainaan takana. Tämä herra, ex KGB:n agentti, presidentti Putin on vakava uhka maailmanrauhalle! Venäjä on koko Putinin ykkösvalta-asemansa ajan nostanut Venäjän aseellista tuhovoimaa ja se on erittäin suuri.

Onko kyseessä Venäjä eristäytyminen tietoisesti ...ja sitten jonkinlainen tilinpäätös - tilien tasaaminen...sodalla? Joka tapauksessa Venäjä käyttää häikäilemätöntä propagandaa omalla maaperällään ja pyrkii sumuttamaan aina myöskin ulkopolitiikallaan. Ja nyt on paljastanut todelliset tunteensa muusta maailmasta piittaamatta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Samppa
Kain Abelin kimpussa
Veljeskansat joutuivat sotaan pitkien tukkanuottausten jälkeen. Alkuvenäjä, Ukraina on joutunut julman sotatoimen kohteeksi.
EU saisi katsoa peiliin. Tätä tilannetta ei olisi syntynyt ilman unionin expansiivista laajennuspolitiikkaa?
Rauhan liitto on tehnyt klassillisen virheen, joka koituu taas kerran Euroopan onnettomuudeksi. Yksi sukupolvi sai nauttia rauhasta Euroopassa kunnes historia huomasi olevansa myöhässä,
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.