Donetskin ja Luhanskin separatistijohtajat julistivat yleisen liikekannallepanon
Kriisi näytti tänään kärjistyvän Ukrainassa edelleen, kun Itä-Ukraina separatistialueille julistettiin yleinen liikekannallepano. Mobilisaatio koskee niin kutsuttuja Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja.
Donetskin separatistijohtaja Denis Pushilin ilmoitti tänään videoviestissään, että hän allekirjoitti asetuksen reserviläisten mobilisoinnista. Luhanskin aluetta johtava Leonid Pasetshnik antoi vastaavan asetuksen.
Pushilin perusteli liikekannallepanoa sotatoimien lisääntymisen uhalla.
Tänään aamulla separatistit että Ukraina ovat kumpikin syyttäneet tänään toisiaan sotatoimien kiihdyttämisestä maan itäosassa. Ukraina ilmoitti aamupäivällä yhden sotilaansa saaneen surmansa tulituksessa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti lähtevänsä ulkomaanmatkalle Münchenin turvallisuuskokoukseen, vaikka Yhdysvallat on varoittanut maata Venäjän hyökkäyksen kasvaneesta uhkasta.
Zelenskyi painotti kansliansa välittämässä lausunnossaan, että tilanne Ukrainan itäosassa "pysyy täysin hallinnassa". Ukrainan johtaja ei suoraan kommentoinut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kysymystä sitä, onko Zelenskyin nyt viisasta lähteä pois maastaan.
Münchenin vuotuinen korkean tason turvallisuuskonferenssi järjestetään tänä viikonloppuna.
Biden: Putin tehnyt hyökkäyspäätöksen
Yhdysvaltain Biden kertoi olevansa nyt vakuuttunut siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt päätöksen hyökkäyksestä Ukrainaan. Bidenin mukaan diplomatia on mahdollisuus hyökkäykseen asti.
– Diplomatia on aina mahdollisuus, presidentti Biden sanoi.
Lehdistötilaisuudessa puhuneen Bidenin mukaan on perusteltua uskoa, että Venäjä hyökkää Ukrainaan tulevalla viikolla tai tulevina päivinä, ja kohteena on Ukrainan pääkaupunki Kiova.
– Kaupunki, jossa on 2,8 miljoonaa viatonta ihmistä, Biden lisäsi.
Lehdistötilaisuuden jälkimainingeissa Biden painotti Twitterissä, että neuvottelupöytään palaaminen on edelleen mahdollista.
– Sanon vielä uudelleen: Venäjä voi vielä valita diplomatian, Biden sanoi Yhdysvaltain presidentin virallisella tilillä julkaistussa tviitissä.
Diplomatian puolella tapahtuu uusi yhteydenpito sunnuntaina, jolloin presidentti Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron käyvät puhelinneuvottelun. Münchenin konferenssiin Putin ei osallistu.
Biden: On logiikan vastaista, että Ukraina suunnittelisi hyökkäystä
Biden sanoi myös, että Venäjä yrittää saada aikaan valheellista oikeutusta sodalle. Venäjä on muun muassa syyttänyt Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä.
– Näille väitteille ei yksinkertaisesti ole todisteita, ja on peruslogiikan vastaista uskoa, että ukrainalaiset valitsisivat tämän hetken kärjistääkseen vuosien mittaista konfliktia, kun maan rajoilla on yli 150 000 (Venäjän) sotilasta, Biden sanoi.
– Kaikki nämä ovat linjassa sen pelikirjan kanssa, jota venäläiset ovat ennenkin käyttäneet saadakseen aikaan valheellisen oikeutuksen toimia Ukrainaa vastaan, Biden sanoi Valkoisessa talossa.
Ukraina on toistuvasti korostanut, että se ei yritä palauttaa sotatoimin valvontaansa separatistialueita tai Krimin niemimaata, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.
Mediatiedot: Liki puolet Ukrainaa ympäröivistä joukoista hyökkäysvalmiudessa
Liki puolet Ukrainaa ympäröivistä venäläisjoukoista on nyt hyökkäysasemissa, kertoi muun muassa uutiskanava CNN. CNN:lle asiasta kertoi yhdysvaltalainen puolustusviranomainen, jolla on tietoa tuoreimmasta tilannearviosta.
Virkamiehen mukaan Venäjän asevoimat jatkaa joukkojen liikuttamista rajaa kohti. Edellisten 48 tunnin aikana hyökkäysasemissa olevien joukkojen määrä on noussut 40–50 prosenttiin.
Yhdysvallat on arvioinut aiemmin, että rajan läheisyydessä on noin 149 000 venäläissotilasta. Jos Itä-Ukrainassa olevat Venäjän tukemat separatistit lasketaan mukaan, alueella on jopa 190 000 sotilasta.
Rajalla on uutiskanavan mukaan nyt 120–125 pataljoonan taktista ryhmää. Yhdessä tällaisessa ryhmässä on yleensä noin tuhat sotilasta.
Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet Ukrainaan, joka on onnistunut saamaan Venäjän vihat niskaansa lähennyttyään sekä EU:n että sotilasliitto Naton kanssa. Venäjä on vaatinut länsimailta useaan otteeseen niin sanottuja turvatakuita siitä, ettei Nato laajenisi enempää itään.
Johnson: On vielä mahdollista välttää tarpeeton verenvuodatus
Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan vielä on mahdollisuus välttää tarpeeton verenvuodatus, joka seuraisi mahdollista Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Pääministerin kanslian mukaan Venäjä on jatkanut joukkojensa vahvistamista Ukrainan rajan läheisyydessä, vaikka Venäjän hallinto on kiistänyt väitteet. Britannian mukaan rajalle olisi tullut noin 7 000 lisäsotilasta.
Johnsonin mukaan verenvuodatuksen välttäminen vaatisi länsimailta valtavaa solidaarisuuden osoitusta, jollaista ei ole nähty lähihistorian aikana. Johnson kommentoi tilannetta Münchenin turvallisuuskonferenssin edellä julkaistussa lausunnossa.
– Liittolaisten on puhuttava yhdellä äänellä painottaakseen presidentti Putinille, miten korkean hinnan hän maksaa uudesta venäläishyökkäyksestä Ukrainaan. Diplomatia voi vielä voittaa, Johnson lisäsi.
"Venäjästä tulisi hyökkäyksen myötä kansainvälinen hylkiö"
Biden puhui aiemmin perjantaina Yhdysvaltain Nato-liittolaisten kanssa. Puhelinkokouksen tarkoituksena oli viimeistellä suunnitelmia Venäjään kohdistuvista talouspakotteista.
Länsimaat ovat uhanneet lätkäistä Venäjälle tuntuvia pakotteita, jos se vyöryttää jälleen joukkojaan Ukrainaan.
– Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, siitä tulisi hylkiö kansainvälisessä yhteisössä, kertoi kansainvälistä taloutta käsittelevä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Daleep Singh, jonka mukaan Venäjä jäisi muun muassa eristyksiin kansainvälisistä finanssimarkkinoista.
Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.
Sodan vuoksi on saanut surmansa yli 14 000 ihmistä ja yli 1,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.