Lounaspaikka

Mamin klassikkolounaat täyttävät pian viisitoista vuotta

MARTTIINA SAIRANEN
Keittiöpäällikkö Jouni Virtasen mukaan Mamin konsepti on pysynyt hyvin samanlaisena alusta lähtien. Ravintolassa luotetaan laadukkaisiin lähialueen ja sesongin raaka-aineisiin, joista valmistetaan konstailematonta ruokaa.
Keittiöpäällikkö Jouni Virtasen mukaan Mamin konsepti on pysynyt hyvin samanlaisena alusta lähtien. Ravintolassa luotetaan laadukkaisiin lähialueen ja sesongin raaka-aineisiin, joista valmistetaan konstailematonta ruokaa.

Lähes viisitoista vuotta Vähätorilla, Casagranden talossa toiminut kortteliravintola Mami avasi viime torstaina koronatauon jälkeen jälleen ovensa niin lounasasiakkaille kuin ilta-aikaan ruokaileville kulinaristeille.

Vakioasiakkailla oli selvästi ollut ikävä suosikkipaikkaansa, sen ruokaa ja sydämellistä henkilökuntaa. Perjantaina lounasaikaan moni asiakas kävi huikkaamassa tervehdyksensä keittiön avonaisesta luukusta. Lounastilauksista päätellen monella oli ollut ikävä myös joka perjantaista maksapäivää.

Maksaa on lounasaikaan tarjolla harvassa paikassa. Se on raaka-aine, joka jakaa ihmiset vahvasti kahteen leiriin: toiset rakastavat ja toiset inhoavat. Sana Mamin maksapäivästä ja taidolla valmistetusta maksasta on kuitenkin kiirinyt myös niiden korviin, jotka eivät pidä maksasta, sillä monet ovat uskaltautuneet testaamaan Mamin maksa-annoksia ja vaihtaneet sen jälkeen leiriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Meillä on ollut maksaa tarjolla ihan ensimmäisestä perjantaista lähtien joka perjantai, joten ihmiset osaavat odottaa sitä. Se on meidän juttu, jota ei voi poistaa valikoimasta, sillä silloin tulisi monta pettynyttä ja loukkaantunutta lounasasiakasta, keittiöpäällikkö Jouni Virtanen sanoo.

Toinen pitkäaikaisista klassikoista on Mamin kalapuikot, joiden perässä tullaan pitkänkin matkan takaa. Kalapuikkojen salaisuus on paneroitu haukimureke.

– Illan listalla yksi suosikeista on Wallenbergin pihvi, joka valmistetaan lähialueella kasvatetusta Eskolan tilan luomuvasikasta.

Lounasaikaan Mamissa on tarjolla päivän keitto, salaatti, kotiruoka ja kala-annos. Lounaaseen kuuluu leipä, ruokajuoma ja kahvi. Päivän jälkiruuan voi ostaa erikseen.

Vierailupäivänä tarjolla oli savustettua munakoisokeittoa ja parmesania, hiillostettua Brändön kirjolohta, kurkkumajoneesia ja salaattia, maksa-annos sekä Mamin bouillabaissea ja paahdettua kuhaa. Jälkiruuaksi oli puolukkajäädykettä ja suolaista kinuskia.

Virtasen suosituksesta päätin testata maksa-annoksen, jonka lisuke vaihtuu viikoittain. Tällä kertaa paistetun maksan kaverina oli perunamuusia, suolakurkkuja, puolukkasurvosta ja paistettua sipulia. Pöytään tarjoiltu lautasannos oli paitsi kaunis myös täynnä aitoja makuja.

En voi väittää olleeni aiemmin maksanystävä, mutta Mamin annos teki minusta sellaisen. Maksa oli niin pehmeää ja mureaa, etten yhtään ihmettele, miksi sitä tullaan nauttimaan perjantai toisensa perään.

Vuonna 2007 avautunut Mami on kuulunut vuosia Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon ja päässyt useamman kerran eri listoille. Viime vuonna Mami oli 16. Suomen 50 parasta ravintolaa -listalla.

Keittiöpäällikkö Jouni Virtanen tuli taloon vappuna 2008. Hän oli tehnyt pitkään töitä Mamin perustajan ja kokin Marko Rauhalan kanssa muun muassa Roccassa, eikä epäröinyt hetkeäkään, kun Rauhala pyysi häntä Mamiin töihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Virtasen mukaan Mamin konsepti on pysynyt hyvin samanlaisena alusta lähtien. Ravintolassa luotetaan laadukkaisiin lähialueen ja sesongin raaka-aineisiin, joista valmistetaan konstailematonta ruokaa.

– Korona-aika on ollut ravintoloille raskas, mutta on siitä ollut jotain hyötyäkin. Se on pakottanut pysähtymään ja miettimään uudenlaisia ratkaisuja. Yksi isoimmista asiakkaille näkyvistä muutoksista on viime vuodenvaihteessa valmistunut pystybaari, jossa voi nauttia lasillisen tai syödä spontaanisti ilman pöytävarausta, Virtanen sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Ravintola Mami

Linnankatu 3, Turku.

Lisätiedot: www.mami.fi

Lounas ti–pe klo 11–14 ja la torilounas klo 13 alkaen.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
GRABBE
HIENOA
Hienoa kun ekaksi ei tyrkytetä Hampurilaista, Kepapia eikä Pitsan kulmaa,,,,,
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.