Viking Gloryn hiilidioksipäästöjen odotetaan jäävän yli neljänneksen edeltäjänsä päästöjä pienemmiksi
Varustamo markkinoi maaliskuussa Turku–Maarianhamina–Tukholma-reitillä aloittavan uuden Viking Gloryn olevan yksi maailman ilmastoviisaimmista matkustaja-aluksista. Gloryn rahtikapasiteetti on 66 prosenttia Amorellaa suurempi, mutta sen hiilidioksidipäästöjen odotetaan jäävän yli neljänneksen edeltäjänsä päästöjä pienemmiksi.
– Suurin osa vastuullisuustyöstämme liittyy matkustajille huomaamattomiin asioihin, kuten laivojen teknisiin ratkaisuihin, jotka kehittyvät vauhdikkaasti. Grace oli kymmenen vuotta sitten maailman parhaiten ympäristöä huomioiva matkustaja-alus, ja nyt sitä isomman Gloryn polttoaineen kulutus tulee olemaan noin kymmenen prosenttia pienempi, Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg sanoo tiedotteessa.
Alus hyödyntää moottoreiden hukkalämpöä sähkön tuotannossa ja nestemäisen maakaasun hukkakylmää kylmälaitteiden ja -tilojen jäähdytyksessä. Hukkalämpöä hyödyntävän järjestelmän odotetaan tuottavan jopa 40 prosenttia laivan matkustajatoimintojen sähköstä.
Aluksen runko ja Azipod-ruoripotkurijärjestelmä on suunniteltu siten, että veden vastus kulussa on noin kahdeksan prosenttia pienempi verrattuna perinteistä potkuria käyttävään laivaan. Rungon muoto myös vähentää niin aallonmuodostusta kuin polttoaineen kulutustakin.
– Gloryn Azipod-potkurit ja muut tekniset innovaatiot esimerkiksi säästävät merkittävästi aikaa satamassa, mikä antaa meille pelivaraa aikataulussa pysymiseen. Jokainen satamassa säästetty minuutti merkitsee pienempiä päästöjä merimatkalta. Teemme myös päivittäin reittisuunnittelua, eli sopeutamme jokaisen merimatkan sääolosuhteisiin ja aikatauluihin, Lindberg sanoo.
Laivan hytteihin on asennettu dynaaminen ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmä. Viking Gloryn tyhjien hyttien valot sammuvat ja ilmanvaihdon sekä lämmityksen tehoa alennetaan automaattisesti. Dynaaminen ohjaussysteemi on suorassa yhteydessä varausjärjestelmään.
Laivassa on panostettu myös tehokkaaseen kierrätykseen.
– Satsaamme lasipakkausten, metallijätteen sekä paperin ja pahvin kierrättämiseen. Säilykepurkkeihin käytettävän teräksen kierrätys säästää 75 prosenttia energiaa rautamalmin tuotantoon verrattuna. Glorylla myös ruokajäte kerätään talteen, ja sitä hyödynnetään biokaasutuotannossa, Lindberg kertoo.