Olympialaiset

Presidentti Niinistö ei lähde Pekingin talviolympialaisiin – "Matka ei ole mahdollinen Suomen koronatilanteen nopean heikkenemisen takia"

TASAVALLAN PRESIDENTIN KANSLIA/RIIKKA HIETAJÄRVI
Niinistö kuvattuna tammikuussa 2021.
Niinistö kuvattuna tammikuussa 2021.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei matkusta Pekingin talviolympialaisiin. Asian vahvistaa Turun Sanomille tasavallan presidentin kanslia.

– Tasavallan presidentti ei matkusta Pekingin talviolympialaisiin. Matka ei ole mahdollinen Suomen koronatilanteen nopean heikkenemisen takia. On myös tarpeen läheltä seurata Euroopan turvallisuuskeskustelua ja tilanteen edellyttäessä osallistua siihen, presidentin kansliasta kerrotaan.

Niinistö ei osallistunut myöskään edellisiin vuoden 2018 talviolympialaisiin Etelä-Korean Pyeongchangissa lapsen syntymän takia. Välistä jäi myös viime kesän Tokion kesäolympialaiset, jossa valtiojohtoa edusti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk).

Turun Sanomat tiedusteli presidentin lisäksi Kurvisen kantaa Pekingin-matkasta. Kurvisen esikunnasta kerrottiin, että päätöksiä on odotettavissa loppuviikosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maanantaina alkuillasta Kurvinen vahvisti Ylelle lähtevänsä Pekingiin. Ylen tietojen mukaan matka sijoittuu olympialaisten päättäjäisten tienoille.

Kurvinen perusteli ratkaisua sillä, että Suomen edustajan läsnäololla osoitetaan arvostusta tapahtumaa ja suomalaisia urheilijoita kohtaan.

Useat länsimaat ovat ilmoittaneet boikotoivansa Kiinan Pekingissä järjestettäviä talvikisoja sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmotti diplomaattisesta boikotistaan joulukuun alussa. Euroopan maista esimerkiksi Britannia, Liettua, Belgia ja viimeisimpänä Tanska ovat ilmoittaneet, etteivät ne lähetä virallista edustajaa talviolympialaisiin.

Boikotissa ovat mukana lisäksi muun muassa Australia, Uusi-Seelanti ja Kanada. Maat perustelevat päätöstään Kiinan ihmisoikeusloukkauksilla.

Euroopan unionilla ei ole yhteistä kantaa boikotista. EU-maista esimerkiksi Ranska on ilmoittanut, ettei se osallistu boikottiin. 

Kiina on varoittanut boikotoivia maita vakavista seurauksista, mutta ei ole määritellyt niitä tarkemmin. Maa on viestittänyt, etteivät boikotit vaikuta urheilutapahtumien toteutumiseen.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta.

Juttua päivitetty 17.1. kello 17.57: lisätty tieto siitä, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen lähtee olympialaisiin.

Pekingin olympialaisiin ei myydä lippuja

Vain kutsutut katsojat pääsevät helmikuussa järjestettäviin talvikisoihin.

Tapio Keskitalo, STT

Peking/Helsinki

Pekingin talviolympialaisten järjestäjät ilmoittivat vain runsas kaksi viikkoa ennen kisojen alkua, ettei katsomoihin myydä lippuja.

Täysin tyhjillään lehterit eivät kuitenkaan olympialaisissa ammota, sillä järjestäjät aikovat kutsua paikalle "kohdennettuja" katsojia tarkoin koronavarotoimin. Sama käytäntö on voimassa Pekingin paralympialaisissa.

Kisajärjestäjät eivät Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kotisivuilla julkaistussa tiedotteessaan täsmentäneet, millä periaatteella kutsuliput jaetaan.

Syynä yleisestä lipunmyynnistä vetäytymiseen on huoli koronavirustilanteen pahenemisesta. Alun perin suunnitelmissa oli, ettei katsomoihin oteta yleisöä ulkomailta, mutta Manner-Kiinassa asuvat olisivat voineet ostaa lippuja tiukoin koronavarotoimin. Tästä suunnitelmasta on nyt luovuttu.

Pekingissä käytössä tiukat varotoimet

Pekingin olympialaisten on määrä alkaa 4. helmikuuta. Kisat lähestyvät koronapaineessa, ja miesten jääkiekkoturnauksessa ei nähdä NHL-pelaajia.

NHL ilmoitti joulukuussa olympialaisten jäävän väliin koronatilanteen ja koronan aiheuttamien lukuisten ottelusiirtojen takia.

Kaiken kaikkiaan Pekingissä on määrä nähdä lähes 3 000 urheilijaa. Urheilijoilta ja kisoihin saapuvilta median edustajilta vaaditaan täysi rokotesuoja, tai muutoin edessä on kolmen viikon karanteeni Pekingiin saavuttaessa. Poikkeuksen määräykseen tekevät henkilöt, joilla on perusteltu lääketieteellinen syy rokottamattomuudelle.

Kisakävijät ovat Pekingissä niin sanotuissa "koronakuplissa", joissa esimerkiksi liikkuminen on tarkoin rajattua ja koronatestejä tehdään päivittäin.

Suomen joukkueen viimeiset valinnat tehdään 24. tammikuuta. Joukkueesta tulee näillä näkymin noin 90 urheilijan suuruinen. Toistaiseksi Suomen olympiajoukkueeseen on valittu 25 urheilijaa. Pekingin olympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta.

Tokion kesäolympialaiset järjestettiin viime kesänä ilman katsojia.

Luitko jo nämä?