Paikalliset

Raisio joutuu hakemaan kuuden miljoonan säästöt

Raisio lisää tänä vuonna tulojaan korottamalla seutulipun hintaa 56 eurosta 60 euroon. Kaupungin keskustassa bussia odotelleiden Katriina Kyrölän (vas.) ja Noora Hirvosen mielestä nykyinenkin maksu riittäisi.
Raisio lisää tänä vuonna tulojaan korottamalla seutulipun hintaa 56 eurosta 60 euroon. Kaupungin keskustassa bussia odotelleiden Katriina Kyrölän (vas.) ja Noora Hirvosen mielestä nykyinenkin maksu riittäisi.

Raision kaupunki joutuu ensi vuoden aikana etsimään jostakin 5,7 miljoonan euron säästöt tai lisätulot, jotta kaupungin talous saataisiin tasapainoon. Tilannetta vaikeuttaa verotulojen kasvun kääntyminen laskuun.

– Tänä ja ensi vuonna emme pysty järjestämään niin hyviä palveluja kuin pitkässä juoksussa tulisi kyetä tuottamaan. Tavoitteena on päästä tasapainoon vuoteen 2012 mennessä, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen (sd) linjaa tulevia näkymiä.

Kaupungin luottamus- ja virkamiesjohto näkee tilanteen jo niin vakavana, että kuntalaisiakin kutsutaan ideoimaan säästöjä tai lisätuottoja. Vihjeitä voi tarjota kaupungin verkkopalvelun kautta ja ne toimitetaan syksyksi budjetin laatijoiden tietoon.

Raisio supisti keväällä jo tämänvuotistakin budjettiaan 2,9 miljoonalla eurolla, mutta tämän säästöohjelman pohja alkaa pettää. Verotuloennuste on huhtikuusta pudonnut 1,5 miljoonalla eurolla. Käyttömenot ovat lähinnä toimeentulotuen sekä hoito- ja hoivapalveluiden kasvun takia ylittymässä noin miljoonalla eurolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vielä syksyllä Raisio laski saavansa tänä vuonna verotuloja reilut 78 miljoonaa euroa, mutta pussin pohjalle näyttää kertyvän vain 74 miljoonaa euroa. Ensi vuonna veroista kertyisi enää 73 miljoonaa euroa.

Verojen kiristys
yhtenä keinona

Kaupungin talousjohtajan Heli Lähteenmäen mukaan tilanne on hankala, koska käyttötalouden menojen on arvioitu kasvavan ensi vuonna 3,7 miljoonalla eurolla.

Kunta-alan useimmat työehtosopimukset päättyvät ensi tammikuussa. Raisio aikoo varautua kahden prosentin palkkojen kasvuun.

Karjalainen tarjoaa ongelman osaratkaisuksi kunnan tuloveroprosentin nostoa nykyisestä 17,50 prosentista 18,25 prosenttiin. Yhdessä valtion määrittelemän kiinteistöveroprosentin kiristyksen kanssa toimenpide tuottaisi kaupungille noin 2,6 miljoonan euron lisätulot vuodessa.

Yhtenä vaihtoehtona Raisio pitää myös henkilöstön lomauttamista. Periaatteessa 1 300 työntekijästä vajaa tuhat voitaisiin lomauttaa, jolloin säästöjä kertyisi 1,4 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannele Lehto-Laurila (sd) pitää lomautusta kuitenkin viimeisenä keinona, joka otetaan käyttöön vasta kun muut tiet on käyty loppuun.

Hallituksen varapuheenjohtaja Ari Leinonen (kok) ei vielä tässä vaiheessa halua ottaa kantaa Karjalaisen veronkorotusesitykseen.

– Korotus voi jäädä 18:aan tai olla korkeampi, jos ei pärjätä. Loputtomalle lainojen oton tiellekään ei pidä lähteä.

Yhteistyöhön
Turun kanssa

Raision kaupunginhallituksen puheenjohtajisto haluaisi käynnistää rajat ylittävää yhteistyötä Turun suuntaan teknisten asioiden lisäksi myös muilla aloilla. Yhteistyötä voitaisiin luottamusmiesten mielestä tehdä esimerkiksi päivähoidossa ja perusopetuksessa.

– Sellainen ei ole yhteistyötä, että Turku kysyy, milloin te liitytte meihin. Rajat ylittävä yhteistyö olisi kaupunkiseudun vahvuus ja juuri perusopetuksessa ja päivähoidossa kaikki hyötyisivät siitä, Lehto-Laurila toteaa.

Leinosen mukaan virallista yhteydenottoa Turun suuntaan asiassa ei kuitenkaan ole otettu.

– Heitämme tässä ilmaan kesäisen keskustelunaiheen ja kysymme, olisiko nyt kuntarajat ylittävien palvelujen aika, Leinonen tuumii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy