Läntiselle Syöpäkeskukselle 672 000 euron apuraha
Läntinen Syöpäkeskuksen syöpätutkimus on saanut merkittävän apurahan geeniohjatun syövänhoidon toteuttamiseksi ja kehittämiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Kaikkiaan 672 000 euron apuraha käytetään syöpäpotilaiden kudos- ja verinäytteiden analysointiin sekä analyysimenetelmien jatkokehitykseen.
Hankkeen vastuulliset päätutkijat ovat Läntisen Syöpäkeskuksen johtaja, dosentti Pia Vihinen ja syöpätautien erikoislääkäri, LT Erika Alanne. Apurahan myönsi Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet eli Eschnerin säätiö.
Syövän täsmälääkkeiden ja niiden käyttöä ohjaavien biomarkkereiden määrä kasvaa jatkuvasti ja syövän geenidiagnostiikka kehittyy nopeasti. Syövän molekyylibiologian tietämyksen kasvu ja uusi geeniteknologia ovat mahdollistaneet syövän geeniohjatun hoidon kehittymisen.
Sairaanhoitopiirin mukaan apuraha mahdollistaa sen, että syöpäpotilaille, joille ei ole hyvää toimivaa hoitoa voidaan laajan geenivastauksen avulla etsiä toimiva, yksilöllinen hoito.
– Tähän asti olemme pystyneet tekemään laajoja geenitestejä joillekin kymmenille potilaille. Nyt saadun rahoituksen turvin testausta voidaan laajentaa merkittävästi, Läntisen Syöpäkeskuksenjohtaja, dosentti Pia Vihinen kertoo tiedotteessa.
– Meillä on alkamassa tutkimus, jonka kautta saadaan lääkkeitä näille potilaille sekä rahoitus hoidon edellytyksenä olevien laajojen testien tekemiseen, kertoo syöpätautien erikoislääkäri, LT Erika Alanne.
Läntisessä Syöpäkeskuksessa alkaa keväällä 2022 kaksi uutta syöpäpotilaita koskevaa tutkimusta. Nämä ovat Läntisen syöpäkeskuksen PROSMO-tutkimus ja kansallinen FINPROVE-tutkimus, joiden avulla kehitetään syövän molekylaarista analytiikkaa ja yksilöllistä hoitoa. Nyt saatu apuraha mahdollistaa nämä tutkimukset.
PROSMO-tutkimuksen tavoitteena on kehittää ja pystyttää paikallista näytteenottoa ja geenianalytiikkaa sekä seuloa sen avulla potilaita FINPROVE-tutkimukseen. FINPROVE-tutkimuksen tavoitteena on mahdollistaa syöpäpotilaiden geeniohjattu käyttöaiheen ulkopuolinen hoito ja kehittää geeniohjattua syövän hoitoa Suomessa.
– Olemme tukeneet taloudellisesti muun muassa sairaaloita, vanhus- ja hoitokoteja sekä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa Turussa ja sen lähialueella. Yksilöllisen syövän hoidon kehittämisen tukeminen on tähän ajankohtainen jatkumo, sanovat tiedotteessa Eschner-säätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik Carlstedt ja toimitusjohtaja Henrik Karlsson.