Uutiset

Eduskunta hyväksyi lopullisesti yliopistolain

Uusi yliopistolaki sai eduskunnassa tänään lopullisen sinetin. Äänestyksessä uusi laki hyväksyttiin selvin luvuin. Yliopistojen asemaan tulee uuden lain perusteella olennaisia muutoksia ensi vuoden alusta.

– Laki tuo yliopistoille taloudellisen ja hallinnollisen autonomian, mutta yliopistojen päätehtävät, tutkimus ja opetus, pysyvät ennallaan. Valtio turvaa yliopistojen perusrahoituksen, joka sidotaan indeksiin, korosti opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) lausunnossaan.

Etenkin oppositio on ollut huolissaan yliopistojen autonomiasta. Virkkunen vakuutti, että yliopistojen autonomia vahvistuu niiden saadessa itsenäisen oikeushenkilön aseman.

Virkkunen uskoo myös, että uudistus parantaa yliopistojen toimintaedellytyksiä sekä vahvistaa opetus- ja tutkimustoiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Yliopistoilla on hänen mielestään edellytykset menestyä myös kansainvälisesti.

– Tutkimuksen, taiteen ja opetuksen vapaus turvataan. Yliopistot hoitavat jatkossakin julkista tehtävää ja niiden tehtävistä, koulutusvastuusta ja tutkinnonanto-oikeuksista säädetään laissa ja asetuksissa, hän tiivisti.