Koronarajoitukset

Hallitus vetää hätäjarrusta, koronapassi osittain pois käytöstä kolmeksi viikoksi

JUSSI NUKARI
Opetusministeri Li Andersson (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Krista Mikkonen hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Opetusministeri Li Andersson (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Krista Mikkonen hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan tarvittavat koronarajoitustoimenpiteet käynnistävät käytännössä hätäjarrumekanismin. Kaikki hätäjarrun kriteerit täyttyvät tällä hetkellä hänen mukaansa selvästi. Hallitus tekee asiasta periaatepäätöksen myöhemmin tänään.

Hätäjarruun kuuluu useita toimenpiteitä, joita epidemian pahimmille eli leviämisalueille suositellaan. Kiurun mukaan nykyisten rajoitusten tarkoitus on vähentää nimenomaan aikuisten välisiä kontakteja.

– Olemme aiemmin linjanneet, että hätäjarru käynnistyy, jos epidemiologinen tilannekuva heikentyy, palvelujärjestelmän haasteet kasvavat, ihmisten rokotesuoja heikentyy ja meillä on uuden virusmuunnoksen aiheuttama merkittävä riski, Kiuru sanoi keskiviikkona hallituksen lehdistötilaisuudessa, jossa kerrottiin koronatilanteesta ja uusista rajoituksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päätösvalta alueellisista rajoituksista säilyy alueilla, ja valtioneuvosto voi vain suositella tartuntatautilain mukaisia toimia. Neljältä alueelta on Kiurun mukaan odotettavissa hyvinkin tiukkoja toimia aluehallintovirastojen päätöksellä.

Suomessa alueet neljää lukuun ottamatta ovat leviämisalueita.

Kiurun mukaan kahden viikon päästä aletaan systemaattisesti katsoa, miten nyt kerrotut toimet ovat purreet.

– Jos tämä tuleva hyökyaalto on suuruusluokaltaan sellainen kuin muissa maissa, on tärkeää suojautua ja siksi näitä suojavalleja on nyt rakennettu viimeisten päivien aikana, Kiuru sanoi viitaten koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämiseen eri maissa.

Koronapassin käyttöä rajoitetaan

Osana tuoreita kokonarajoituspäätöksiä hallitus on linjannut, että koronapassin käyttö lopetetaan ensi viikon tiistaista alkaen kolmeksi viikoksi esimerkiksi massatilaisuuksissa, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Koronapassin käytön rajoitukset koskevat leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja.

– Näihin tilaisuuksiin ei siis enää pääsisi edes koronapassilla, kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) tiedotustilaisuudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on jakanut erilaiset tapahtumat matalan, kohtalaisen tai korkean riskin tilaisuuksiksi. Niin sanottu matalan riskin kulttuuri- ja urheilutoiminta voi hallituksen linjauksien mukaan lähtökohtaisesti jatkua.

Kurvisen mukaan esimerkiksi elokuva- ja teatterinäytöksiä, konsertteja ja urheiluotteluita, joissa on numeroidut tai nimetyt istumapaikat, voisi edelleen järjestää koronapassilla niin kuin tälläkin hetkellä. Hän myös sanoi, että monen suomalaisen jouluperinteisiin kuuluu esimerkiksi joulukirkko.

– Joulukirkkoon tai muihin joulun hengellisiin tapahtumiin liittyen totean, että niitä voidaan edelleen järjestää ja voi mennä joulukirkkoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen tuoreet koronalinjaukset eivät Kurvisen mukaan myöskään estä kirkollisten toimitusten kuten häiden ja hautajaisten järjestämistä.

Aluehallintovirasto tai kuntien terveysviranomainen voi kuitenkin päättää rajoittaa myös matalan riskin toimintaa, jos alueella on tartuntaryppäitä.

Hallitus suositti myös kaikille suomalaisille kotitestin tekemistä aina, kun menee tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Ravintolarajoitukset kiristyvät

Hallituksen linjauksen mukaan ravintolat menevät jo jouluaattona kiinni kello 22, jolloin anniskelu päättyy kello 21. Tämän jälkeen aukioloa ei ole enää mahdollista jatkaa koronapassilla, kuten aiemmin on voinut tehdä.

Jouluaatosta alkaen ravintolat, joissa ei anniskella, eivät voi olla auki ilman koronapassia kello kuuden jälkeen. Koronapassi tulee käyttöön siis myös esimerkiksi hampurilaispaikkoihin, kahviloihin ja pizzerioihin, jos ne ovat auki kello kuuden jälkeen. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä myös koko aukioloajan koko Suomessa.

Ensi tiistaina ravintolarajoituksia kiristetään entisestään niin, että anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18 ja anniskelu kello 17. Asiakaspaikkamäärä on puolet sallitusta.

Kiuru kertoo, että ravintoloiden rajoitukset ovat voimassa 20. tammikuuta asti eli noin kolme viikkoa.

Korkeakouluihin suositellaan etäopetusta tammikuun alussa

Lisäksi hallitus suosittaa, että kaikissa korkeakouluissa oltaisiin etäopetuksessa 16. tammikuuta asti. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Suomalainen järjestelmä on kuitenkin sellainen, että ammattikorkeakoulut ja yliopistot päättävät itse toimivatko lähi- vai etäopetuksessa, Kurvinen huomautti.

Osa kouluista aloittaa opetuksen vasta 17.1. tai sen jälkeen, joten suositus ei silloin koske niitä.

Myös sisärajavalvonta palautetaan Suomen rajoille ensi tiistaista alkaen. Schengen-alueelta ja EU:sta tulevilta vaaditaan todistus rokotuksista tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista ja alle 48 tuntia vanha koronatestitulos. Sama vaatimus tuli voimaan jo Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta tai pysyvästi Suomessa asuvilta ulkomaalaisilta tai välttämättömän maahantulon vuoksi saapuvalta.

Toimenpiteistä kerrottiin keskiviikkoaamuna hallituksen lehdistötilaisuudessa koskien epidemian hillitsemiseksi käyttöön otettavia uusia rajoituksia.

Tilaisuuteen osallistuivat sisäministeri Krista Mikkonen, opetusministeri Li Andersson, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Tilaisuuteen osallistui myös vastuuministeriöiden asiantuntijoita.

Ravintoloiden aukioloaikoihin kiristyksiä jo jouluaattona, myös Euroopasta tulevilta vaaditaan testiä ensi viikolla

Tällaisia koronarajoituksia ja -toimia on luvassa

Hallitus linjasi uusia koronatoimia myöhään tiistai-iltana.

Hallitus haluaa vauhdittaa koronarokotuksia. Suomessa on lähes 800 000 täysin rokottamatonta aikuista, joten ykkös-, kakkos- ja kolmospistokset ovat tärkeitä.

Uusia rajoituksia otetaan käyttöön, jotta saadaan lisäaikaa rokottamiselle ja epidemian kulkua hidastettua.

Ravintolat

Ravintoloiden aukioloa rajataan leviämisalueilla eli suurimmassa osassa maata jo jouluaatosta. Anniskelu päättyy kello 21 ja aukiolo kello 22.

Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy kello 17 ja anniskeluravintolat menevät kiinni kello 18.

Ruokaravintoloissakin anniskelu päättyy kello 17, mutta aukiolo on sallittua koronapassilla kello 18–20 välisenä aikana.

Ravintoloiden asiakaspaikkamääriä vähennetään.

Ravintolasäännökset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

Koronapassi

Koronapassin käyttöä rajoitetaan 28.12. alkaen kolmeksi viikoksi leviämisvaiheen alueilla.

Koronapassin rajoitukset koskevat esimerkiksi baareja ja yökerhoja sekä joukkotilaisuuksia, joissa ei ole istumapaikkoja.

Korkeakoulut etäopetukseen

Korkeakouluopiskelijoiden tulisi siirtyä etäopetukseen lukuun ottamatta välttämätöntä lähiopetusta, suosittaa hallitus. Suositus on voimassa 16.1.2022 saakka.

Rajavalvonta

Sisärajavalvonta aiotaan ottaa taas käyttöön Suomen rajoilla tiistaista 28.12. alkaen. Päätös on voimassa 16.1.2022 saakka.

Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus rokotuksista tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista ja alle 48 tuntia vanha koronatestitulos.

Vaatimus koskee tämän vuoden loppuun asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja vuoden alusta alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta tai pysyvästi Suomessa asuvilta ulkomaalaisilta tai välttämättömän maahantulon vuoksi saapuvalta.

Alueellisesti eri rajoituksia

Hallitus perustaa koronaministerityöryhmän.

Alueellisesti voi olla voimassa tai tulossa voimaan erityyppisiä rajoituksia ja siksi leviämisalueilla voivat rajoitukset olla hallituksen linjauksia tiukempia.

Leviämisalueita ovat sairaanhoitopiireistä mm. Hus-alue, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi.

Ainoastaan Itä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun sairaanhoitopiirit eivät ole leviämisvaiheessa.

Näytä lisää


Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (13)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Urheilujatapahtumafani
miksi poikkeama
valtio/STM linjannut tapahtumat joissa numeroitu istumapaikka alhaisen riskin luokkaan ja passilla sisäänpäästäväksi, paikallinen AVI kuitenkin aiemmin linjannut kielteisesti, miksi ihmeessä ?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: miksi poikkeama
Tilannekuva vaihtelee.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sakilainen
?!?Korkea riski
Varsinais-Suomen AVI:n mukaan teatterien tilat ovat korkean riskin paikkoja - toki kulttuuri on vaarallista, voi jopa aktivoida ajattelua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Viimeisiä_viestejä
Vast: ?!?Korkea riski
Oman aivon käyttö on monesti vaarallista, ei tarvitse kauaskaan mennä kun helposti putoaa parvekkeelta tai jotain.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Lainkuuliainen
Sitä saa mitä tilaa
Rajoitustoimia tarvitaan, koska Kiuru johtamansa sosiaali ja terveysministeriön johdolla rajoitti roktusten tehokasta jakelua. Osaavia, kokeneita työterveyshuollon rokottajia estettiin rokottamasta työikäistä väestöä ajoissa rajoittamalla rokotteiden jakelua. Niinpä Suomessa oli viime viikolla Ylen viime viikolla julkaiseman STT: n tiedon mukaan 2,1 miljoonaa kuranttia rokoteannosta odottamassa jakelua, jonka piti Kiurun mukaan sujua julkisten organisaatioiden toimesta. Vaan eipä sujunut eikä kyse ole rokotepulasta vaan Kiurun ohjaamista jakelurajoituksista. Töpeksinnän ja viivyttelyn korjaamiseksi osataan sentään vetää hätäjarrua. Toivottavasti tyhmyys korjaantuu ja työterveyden annetaan hoitaa rokotukset edes viiveellä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Sitä saa mitä tilaa
Tuo nyt on silkkaa valehtelua!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Sitä saa mitä tilaa
Kiuru on tässä hallituksessa ainoa, joka on yrittänyt ja tehnyt jotain, joten kysymys kuuluukin: Kuka jarruttaa?
Minulla on omat epäilykseni ja jäljet johtaa sylttytehtaalle…
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jhk
Vast: Sitä saa mitä tilaa
😲
🤔
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Myrna
Koville ottaa perääntyminen
Miksei voida suoraan myöntää, että koronapassista ei ole apua epidemian taltuttamisessa? Ei ole tartunnat vähentyneet vaan päinvastoin, eikä ole sairaalakuormitus vähentynyt vaan päinvastoin. Tänään uutisoitiin myös, että passin vaikutus rokoteintoon on jäänyt vähäiseksi. Pientä nousua havaittiin heti passin tultua voimaan, mutta lähinnä 20-30-vuotiaiden joukossa, kun taas sekä yksilötasolla että terveydenhuollon kantokyvyn kannalta tärkein kohderyhmä ovat yli 60-vuotiaat. Bisnesmaailma on toki passista hyötynyt, kun on päässyt toimimaan rajoituksitta. Eli raha edellä on menty, vaikka piti mennä terveys edellä, eikö?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Viimeisiä_viestejä
Vast: Koville ottaa perääntyminen
Ei flunssarohto virusta tapa, lievittää vain hiukan oireita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Koville ottaa perääntyminen
Suurinpiirtein niin. Mutta oliko siitä vilkusta myöskään hyötyä? Hirveä louskutus kun sovellus valmistui – suomipoika on keksinyt pelastavan enkelin (kun muualla maailmassa vastaavia ollut käytössä jo pitkään) ja nyt siitä kukaan ei ole puhunut aikoihin sanaakaan.

Passi olisi pitänyt ottaa käyttöön paljon, kuukausia aikasemmin jotta siitä olisi ollut todellista hyötyä, niin kansalaisille kuin valtiollekin ja bisneksellekin siinä sivussa. Siis kyllä, EK:n varjoista osa hallitusta hiipii koloihinsa… päättämään katajaisen kansan kohtalosta. MaRa kantapäillä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Muumimamma
Vast: Koville ottaa perääntyminen
No nythän se on myönnetty,kun passi pistetään hyllylle,kun on pakko.Näin on toimittu kaikissa maissa,joissa rokotekattavuus on ollut jopa parempi,kuin Suomessa ja käytössä on ollut passi.Nyt on passit hyllyllä ja vielä kovemmat rajoitukset,kuin Suomessa.Kyllä kaikki päättäjät/asiantuntijat sen tiesivät,ettei koronapassilla epidemiaa torjuta.Sillä yritettiin pakottaa ottamaan rokotteet.Mutta pieleen meni sekin,kun rokotekattavuus ei juurikaan noussut .Bisnes kyllä toimi loistavasti,mutta koratsu levisi ja Omikron pisti päättäjät polvilleen.Suurin virhe tehtiin,kun kahdesti rokotettuja ei testattu,vaikka oli oireitakin.Tämä jatkui lähes kolme kuukautta.Passilla pystyttiin huomattaan levittämään tautia.Tämä laitettiin rokottamattomien syyksi.Kyllä RAHA meni oitis ohitse terveyden edelle.Sitä laskua maksamme vielä pitkään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Koville ottaa perääntyminen
Myrna: "Miksei voida suoraan myöntää, että koronapassista ei ole apua epidemian taltuttamisessa? Ei ole tartunnat vähentyneet vaan päinvastoin, eikä ole sairaalakuormitus vähentynyt vaan päinvastoin."

Myrnalla on perustavanlaatuinen väärinkäsitys nyt tuossa.
Ei kukaan sellaista ole esittänytkään että koronapassi olisi pandemian taltuttanut. Se otettiin käyttöön talouspoliittisista syistä. Alkoi olla avustusrahat vähissä ja passilla saatiin aikaan se että jotkut toiminnat saatiin pidettyä käynnissä.
Kovin moni kriitikko ei nyt ole tajunnut sitä että passi otettiin käyttöön niin sanotun vanhan viruksen aikaan, mistään omikronista ei ollut silloin hajuakaan.
Omikronin hämmästyttävän suuren tarttuvuuden myötä tilanne kääntyikin päälaelleen eikä koronapassi enää taannut yhtään mitään. Siksi se pistettiin hyllylle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.