Talous

Kiinteistönvälittäjiltä meni kolmannes liikevaihdosta

Kiinteistönvälitysyritysten liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa kolmanneksella vuoden takaiseen verrattuna. Kiinteistönvälittäjien keskusliiton mukaan isoimmat välittäjät kärsivät vähemmän kuin pienemmät, alle 20 henkeä työllistävät yritykset.

Syynä liikevaihdon laskuun on asuntokaupan hiljentyminen. Lisäksi asuntojen hintojen lasku on vaikuttanut palkkioihin, jotka määräytyvät prosentteina myyntihinnoista.

Asuntomarkkinoilla on kuitenkin näkyvissä merkkejä toipumisesta. Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat liiton mukaan palautuneet viime vuoden tasolle. Tammi-toukokuussa hinnat laskivat vain 0,3 prosenttia vuoden 2008 vastaavasta ajasta.

Käytetty kerrostaloasunto maksoi tammi-toukokuussa keskimäärin 2 074 euroa neliöltä. Kalleinta oli Helsingissä, jossa neliön hinta oli 3 296 euroa.

Myös asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet. Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat olivat pisimmillään vuodenvaihteen jälkeen koko maassa noin 88 vuorokautta. Nyt koko maan myyntiajat ovat keskimäärin noin 75 vuorokautta.