Suomen historian suurimman asehankinnan voittaja ratkesi – yhdysvaltalainen F-35 lentää Suomen taivaalla 2060-luvulle
Suomen kuusi vuotta työn alla olleen HX-hävittäjähankkeen voittaja ja häviäjät ratkesivat lopulta perjantaina, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) julisti hallituksen valinneen Ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi yhdysvaltalaisen F-35:n.
Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin monitoimihävittäjä F-35A ottaa paikkansa Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajana lähivuosina. Ensimmäiset koneet saapuvat Suomeen vuoden 2026 alussa.
Tiedotustilaisuudessa puhuneen Kaikkosen mukaan hankintaan kuuluu 64 konetta sekä tarvittava aseistus ja muut järjestelmät.
– Sotilaallisen suorituskyvyn vertailuissa F-35 oli tarpeisiimme nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat tarjouksista parhaat, Kaikkonen sanoi.
Puolustusministeriön mukaan hankinta on arvoltaan noin 8,4 miljardia euroa. Hankintaan kuuluu Suomen olosuhteisiin mukautettu aseistus sekä koulutus- ja ylläpitoratkaisut.
Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön samana vuonna Yhdysvalloissa järjestettävässä koulutuksessa ennen koneiden toimittamista Suomeen seuraavan vuoden puolella.
Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.
Vasemmistoministerit jättivät lausuman käyttökustannuksista
Hallituksen tiedotustilaisuuden avasi pääministeri Sanna Marin (sd), jonka mukaan hallitus oli yksimielinen päätöksessään, mutta päätökseen jätettiin yksi lausuma. Lausuman jättivät Marinin mukaan vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ja se koski varmuutta siitä, että hävittäjien käyttökustannukset eivät ylity.
Kaikkosen mukaan koneen käyttökustannukset ovat jäämässä niille asetetun ylärajan alle.
– Tarjouksen hinta–laatu-suhde on hyvä. Sen käyttö- ja ylläpitokustannukset alittavat asetetun 254 miljoonan euron vuosittaisen kustannusrajan, Kaikkonen sanoi.
Kaikkosen mukaan F-35:n hankinnalla turvataan Ilmavoimien taistelukyky aina 2060-luvun alkuun asti.
Tarjouskilpailussa teolliseen yhteistyöhön, huoltovarmuuteen ja kustannuksiin liittyvät kriteerit läpäisivät F-35:n lisäksi yhdysvaltalainen Super Hornet ja ruotsalainen Saab Gripen E. Suorituskykyvertailussa näiden kesken valinta oli selkeä F-35:n eduksi.
Muut ehdokkaat olivat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja ranskalainen Dassault Rafale.
"Suora työllisyysvaikutus arviolta 4 500 henkilötyövuotta"
Erityisen tarkasti Puolustusvoimien kerrotaan paneutuneen käyttö- ja ylläpitokustannusten arvioihin. Mikään tarjouksista ei ollut merkittävästi muita edullisempi, kertoi Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.
Hävittäjähankintaan kuuluu teollisen yhteistyön projekteja, joista keskeisimpiä ovat puolustusministeri Kaikkosen mukaan hävittäjän eturunkojen valmistus Suomessa myös muille käyttäjille, rakennekomponenttien tuotanto sekä laitteiden testaus- ja huoltokyky.
Teollisen yhteistyön järjestelyjen suora kotimainen työllisyysvaikutus on arviolta 4 500 henkilötyövuotta ja välillinen 1 500 henkilötyövuotta.
Muita F-35:n merkittäviä käyttäjiä Yhdysvaltain ohella tulevat olemaan Britannia, Japani ja Australia. Suomen lähialueella ilmavoimiaan uudistavat F-35:llä Norja ja Tanska.