MLL:n selvitys: Perhekahviloiden merkitys kasvoi korona-aikana – rytmiä arkeen ja uusia ystäviä
Mannerheimin lastensuojeluliiton tuoreen selvityksen perusteella perhekahviloilla on suuri merkitys perheiden arjen tukena. Suomen lähes jokaisesta kunnasta löytyy ainakin yksi MLL:n perhekahvila, ja 2020 niitä oli yhteensä 601.
MLL:n perhekahvilat ovat avoimia lapsiperheiden kohtaamispaikkoja, ja niitä ohjaa yhteensä noin tuhat MLL:n vapaaehtoista, jotka ovat yleensä itsekin vanhempia. Nyt tehdyn selvityksen mukaan sekä toimintaan osallistuvat perheet että perhekahviloiden vapaaehtoiset saavat elämäänsä iloa ja uusia ystäviä. Lisäksi moni kokee oppineensa vapaaehtoisena myös uusia tärkeitä taitoja.
– Matalan kynnyksen toiminta, jossa perheet voivat tavata muita, vahvistaa selvästi perheiden arjessa jaksamista ja vanhempien mielialaa, kertoo MLL:n kehittämispäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen.
– Kyselymme ja kävijätilastot näyttävät, että vapaaehtoisilla on ollut valtava merkitys lapsiperheiden hyvinvoinnille myös korona-ajassa, jatkaa Satuli-Kukkonen.
Korona-ajan voimakkaimpien rajoitusten jälkeen vanhempien toiveissa kärkeen nousi vapaa keskustelu. Perhekahviloissa käytyjen keskustelujen ja vertaistuen suurimmaksi hyödyksi koettiin varsinkin mielialan kohentuminen ja tuki arjessa jaksamiselle. Kahvilat toivat arkeen rytmiä ja useammalle myös uusia tuttavia ja ystäviä. Vanhemmat tunsivat lapsensa viihtyvän selvityksen mukaan perhekahvilassa, jossa nämä otettiin hyvin huomioon.
Kyselyyn vastanneet perhekahviloiden vapaaehtoiset kokivat olevansa tarpeellisia ja voivansa auttaa muita. Vapaaehtoisena toimiminen oli tuonut myös valtavasti iloa ja hyvää mieltä sekä uusia tuttavia ja ystäviä. Iso enemmistö koki pystyvänsä vaikuttamaan asuinpaikkansa lasten ja vanhempien hyvinvointiin. Lisäksi vapaaehtoisena toimiminen oli vahvistanut etenkin vuorovaikutustaitoja ja toiminnan suunnitteluun ja organisointiin liittyvää osaamista.
– Perheitä tukevaa työtä tehdään hyvinvointialueiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien yhteistyönä. Perhekeskus kokoaa yhteen eri toimijat ja tuo perheille tärkeät palvelut helposti saataville. Järjestöjen mukanaolo perhekeskustoiminnassa on ensiarvoisen tärkeää: ne organisoivat vapaaehtois- ja vertaistoimintaa ja tuottavat palveluja, jotka edistävät hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta, tiivistää MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa.
– Selvityksemme vahvisti käsitystä, että perhekahvilat rakentavat lasten ja perheiden osallisuutta. Ne ovat tärkeä osa hyvinvointialueiden perhekeskusten kohtaamispaikkoja, Kalliomaa jatkaa.
MLL teki marraskuussa 2021 verkkokyselyn perhekahvilan käyttäjille ja vapaaehtoiselle. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää kävijöiden ja vapaaehtoisten kokemuksia, ajatuksia ja toiveita perhekahviloista ja siihen vastasi yhteensä 314 henkilöä.
MLL:ssä toimii vuosittain noin 26 000 vapaaehtoista, vuonna 2020 mm.
11 000 tukioppilasta
12 000 yhdistysten vapaaehtoista
1 250 kylämummia ja -vaaria / lukumummia ja -vaaria
2 400 perhekummia tai muuta tukihenkilöä
270 auttavien puhelinten päivystäjää