Turun ammattikorkeakoululle lähes 800 000 euron rahoitus hulevesihankkeeseen
Turun ammattikorkeakoululle on myönnetty lähes 800 000 euron rahoitus monialaiseen hulevesihallintaratkaisuja kehittävään hankkeeseen.
Intelligent and Sustainable Stormwater Management -hankkeessa Turun amk:n Tekniikka ja liiketoiminta -sektori hakee yhdessä Turun kaupungin kanssa ratkaisuja hulevesi- ja tulvaongelmiin mallinnuksen kautta.
Kokonaisuudessaan hankkeella on reilun miljoonan euron rahoitus, josta nyt saatu lähes 800 000 euroa on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää. Kolmevuotinen hanke alkaa tammikuussa 2022.
Hankkeessa on tarkoitus perustaa osaamiskeskus, jonka puitteissa kehitetään parempia laskennallisia malleja luonnolliseen hulevesihallintaan, eli sade- ja sulamisvesien määrien, virtojen ja luonnollisen hallinnan ymmärtämiseen.
Toisena tarkoituksena on vahvistaa hulevesien hallintaan liittyviä kestävän kehityksen periaatteita kaupunkisuunnittelussa, ja kasvattaa viranomaisten, päättäjien ja suuren yleisön ymmärrystä hulevesien hallinnan tärkeydestä. Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2029 mennessä, ja kaupungin ilmastosuunnitelma sisältää sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että varautumisen toimet.
– Turun ammattikorkeakoulu on vahvasti tukemassa kaupungin ilmastotavoitteita ja Saaristomeren suojelua, sanoo tiedotteessa Turun amk:n vararehtori Juhani Soini.
Ilmastonmuutos lisää tulvariskiä kaupunkialueella, jossa veden imeytyskenttäalueet ovat pienentyneet rakentamisen seurauksena. Sateiden lisääntyessä myös vesistöön päätyvä ravinnekuorma kasvaa.
Hankkeeseen liittyen Turun amk:n Kupittaan kampuksella ja Kuninkojalla seurataan veden kulkeutumista pilottikohteissa. Mittausdata kytketään laskennallisiin ennustemalleihin. Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin kolme tutkimusryhmää, Vesi- ja ympäristötekniikka, Computational Engineering and Analysis sekä Rakennettu ympäristö yhdistävät osaamisensa monialaisessa tutkimushankkeessa.
– Monialainen hanke mahdollistaa hulevesien mallinnososaamisen siirtämisen uudelle tasolle ja vahvistaa osaamista. Tärkeää on kolmen eri yksikön yhteistyön konkreettinen hyödyntäminen uuden tiedon kehittämiseksi, kertoo yliopettaja ja Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusvastaava Piia Leskinen.